Minnen från svunna tider

Var inne en sväng på YouTube och hittade ett gammalt klipp på oss från 2007. Vi har inte hunnit sammanställa några videoklipp från årets Regionsfestival, så håll till godo med ett litet smakprov på svunna tider.

Under denna batizadohelg, som hölls i Pjäshallen (Gbg), graderade vår tränare från professor till contra mestre. Inbjuda gäster var bl a Mestre Serginho da Maré, Professor Pit och Professor Maique Voador (idag är båda contra mestre) från Capoeira Nova Maré, Ubatuba, Brasilien och Instrutor Macão från N'golo Brasil, Taubatê, Brasilien. Enklaste yoghurten - supernyttig & supergod!

Världens enklaste och godaste fruktyoghurt kan du faktiskt göra själv. Blåbär är som bekant klassade som superbär, och bortsett ifrån alla bra egenskaper som är de också supergoda i yoghurt!

Enligt en artikel i GP häromtiden innehåller en liter blåbärsdryck endast näring motsvarande en eller ett par blåbär. Detta beror bl a på att när drycken tillverkas så gör upphettningen att ca 60 % av de nyttiga ämnena försvinner, men också på att drycken späd med 80-90 % vatten och andra extrakt. Kontentan? Ät blåbär som de är! Det gör vi!

Njut av bären tillsammans med vaniljyoghurt. Enklare än så här kan det inte bli!

Häll upp vanlig vaniljyoghurt i ett glas och häll i frysta blåbär. Rör om och vänta i ca fem-tio minuter. Tillsammans med en god macka och lite te eller kaffe har ni en god och bra frukost!Mmmmmmmmmmm.....njut!

Reklam: Snyggaste håret

Snyggaste (och rakaste) håret av alla har självklart capoeirautövare, åtminstone i Filippinerna! Kolla bara in bevisen här:


Såååå trötta....

....vilken festival! Det har varit hur underbart och intensivt som helst!! Och nu är vi så trötta att vi knappt vet på vilket ben vi ska stå. Det kommer att komma hur mycket kul bilder och videoklipp som helst från Regionsfestivalen här på bloggen...men inte idag. Idag ska vi sova, i a f fram tills 18 då det är träningsdags igen!

  

Vilken besvikelse!

Nää!! De hade ju strykt all capoeira från manuset! Det dansades med eld, men ingen enda snutt av capoeira fanns med!

Så kan det gå, vi får helt enkelt läsa boken istället då!

Dags att titta på TV!

Efter en sån här fullspäckad helg orkar man inget annat än att lägga sig i soffan och titta på tv. Vilken tur då att TV5 har valt att visa Helene Turstens Eldsdansen ikväll! Kl 21 startar filmen, så sätt på vattenkokaren, gör en kopp gott te och bädda ner er i soffan!

Eldsdansen utspelar sig i Göteborg och om de inte har ändrat alltför mycket i manus så kommer vi att bjudas på en del capoeira i filmen!


Floreiros på Regionsfestivalen

Relâmpago visar upp floreiros på Regionsfestivalen.Visst är han duktig? :)

Nu är festivalen igång!

Nu har festivalen dragit igång! Vid 19 startade invigningsrodan och sen blir det festligheter i nån timme innan det är dags att åka hem och vila. Det kommer att bli en lång, härlig och intensiv helg!

Bilder dyker upp så fort vi hinner!

 

Febrila förberedelser...

Shit vad mycket det är kvar att göra!! 20 timmar tills allt drar igång och vi har bälten kvar att färga, 700 kvadratmeter att städa, dekorera och sätta i ordning, mat att laga och ett dussintal andra saker som att skaffa fram kassaskrin, skriva menyer, tömma minneskort, ladda batterier....men mitt i all stress är vi ändå lugna. Vi har aldrig haft ett så starkt stöd och engagemang från våra medlemmar som nu och vi är så stolta och glada över alla underbara människor som är med i föreningen. Tack tack tack för att ni är med oss!

Sista träningen innan festivalen har precis avslutats och jag hörde precis att vår mästare och ett gäng elever har gått för att få lite kvällsmat på TinTin. Mysigt! Själv har jag mest ägnat kvällen åt att göra klart lite örhängen till shoppen (folk har lagt in beställningar på örhänge i brasilianska flaggans färger), maila, blogga och samordna leveranser så att allt skall klaffa inför helgen.

Så här ser det ut på vårt köksbord just nu - berimbauverkstad i full gång!

Contra mestre har slitit som ett djur med att planera och fixa klart allt. Han har dessutom hunnit med att göra certifikat, prydnadsberimbauer, färga större delen av bältena, göra loggor till sina elever....you name it!

Vi ser fram emot en riktigt grym festival tillsammans med er!

        

/Complicada

Kul capoeirasmycken!

Det började som en kul grej under Tjejprojektet 2008-2010 - vi träffades ett gäng hemma hos Complicada och hade workshops där vi lärde oss att göra smycken inspirerade av capoeira och dess viktigaste instrument, berimbauen. Inför 2009 års klubbmästerskap för barn hade vi producerat hela 110 smycken och nu tycker vi det är så kul att vi inte kan sluta!Vi roar oss därför fortfarande då och då med att göra capoeirasmycken som vi säljer till förmån för vår barnverksamhet. Alla örhängen och halsband är handgjorda och finns i alla möjliga tänkbara färgkombinationer och storlekar.

Örhängena kostar 30 kr st (= 60 kr för ett par) och halsbanden kostar 40 kr. (Om de har keramikkabass istället för trä så läggs 10 kr på priset.) Om man vill specialbeställa en viss färgkombination som inte finns i lager går det bra mot ett tillägg på 20 kr.Nyaset tillskotten i klubbshoppen: örhängen och halsband med genomskinliga glaspärlor i olika färger.Örhänge med porslinskula som kalebass, dessa kostar 40 kr st p g a den högre produktionskostnaden.Örhängena i trä är bland de mest populära.Örhängen i brasilianska flaggans färger - superpopulära!Örhängen i röda varianter - stora färgtrenden hösten 2010!

Självklart kommer vi att ha smycken till salu under Regionsfestivalen och därefter i vår klubbshop.

Timbuktu & Simone Moreno drar till Malmö


En härlig live-version av Vi drar till Malmö (Vem pra Bahia) med Timbuktu & Simone Moreno!

Var kommer capoeiran in? Lyssna på texten!TÄVLING
Hör ni vad Simone sjunger? Skriv ner den brasilianska textraden och översättningen så kan ni vinna ett berimbauhalsband! Vinnaren presenteras på Regionsfestivalen!

Regionsfestivalen Capoeira 2010


Till helgen drar det igång! Varmt välkomna till en helg fylld av capoeira. Vi bjuder på shower, workshops och en massa annat kul!Alla är varmt välkomna - det är självklart gratis att komma och titta på!

Vill man delta i de olika aktiviteterna kostar det 300 kr för hela festivalen. (Då ingår en festival t-shirt för de 60 första som betalar) Om ni vill vara med på aktiviteterna så behöver ni ta med er träningskläder, vattenflaska och handduk. Omklädningsrum, dusch och bastu finns i lokalen. Man måste inte vara duktig på capoeira för att testa på under festivalen - det är viljan och lusten som räknas!

Festivalen hålls i vår lokal på Teatergatan 19, mitt i centrala Göteborg. Ta vagnen till hpl Valand så hittar ni oss!

Det kommer att finnas capoeiragrejer till försäljning i shoppen (smycken, prydnader, kläder t ex träningstoppar etc) och mat och fika till självkostnadspris.

Varmt välkomna!


Blixten, Makaronen och Stora Bananplantan - hemligheten bakom capoeirans namn

-"Complicada, faz uma meia-lua - Bananão, ESQUIVA!"
[Complicada, gör en meia-lua-spark - Bananão, skydda med en esquiva!]

Så låter det titt som tätt på våra träningar. Att ge sig in i capoeirans värld är inte bara en utmaning fysiskt, man ger sig in i en hel kultur fylld av historier, myter och egenheter, allt med både allvar och glimt i ögat. Det är en spännande värld! Dagens inlägg ägnar sig åt en av capoeirans härliga egenheter - apelidos - det smeknamn som varje capoeirautövare får förr eller senare.

Så varifrån kommer tradidionen med apelidos

Rötterna går långt tillbaka i tiden. I slutet av 1800-talet och under det tidiga 1900-talet var capoeira bannlyst och utövarna riskerade att bli misshandlade, hamna i fängelse eller t o m slås ihjäl. Behovet att hålla sin rätta identitet hemlig var med andra ord stort. Genom att använda smeknamn, sk apelido, kunde man dölja sin identitet för polisen och andra som kunde tänkas vara ute efter en. Man kunde t o m ha flera olika capoeiranamn.

Denna tradition fortsätter än idag, dels för att det blivit en del av capoeirans väsen men också för att smeknamn i allmänhet har en särskild plats i brasilianska hjärtan. Ett apelido tilldelas vanligtvis när en person har tränat en tid och när tränaren har hittat ett passande namn. Det tilldelas ofta under en gradering, sk batizado, men inte nödvändigtvis. Ibland tar det år innan man får sitt namn, ibland får man det redan första träningen. 

Eftersom man kan få sitt namn baserat på något man gjort kan det komma när man minst anar det, gärna när man gjort bort sig lite. Ett bra apelido ska gärna vara lite roligt och halvtaskigt (på ett kärleksfullt sätt). Namnet kan fås baserat på ens utseende, ett personlighetsdrag, sitt spelsätt eller något annat som tränaren finner lämpligt. Det kan t ex vara så att tränaren råkar vara extra hungrig vid ett träningstillfälle och plötsligt ser sina elever förvandlas till korvar, läsk och annat som kan betraktas som ätbart.

Lite exempel:


                 
 
  Den komplicerade                          Lilla rosen                                   Lilla flätan                       


                 

          Påfågeln                                  Lilla mustaschen                            Stora grodan

                 

             Lillen                                       Magikern                                       Ormen

Vår huvudtränare, Contra Mestre Sandália Preta, gillar att spela capoeira i sandaler eller skor. En kväll för många, många år sedan besökte han en förening och deltog i deras roda. Mestren som ledde rodan pekade på honom och sa: 'Du där, Svarta sandalen, ta berimbauen!' Eftersom vår tränare oftast spelar i sandaler kom det därefter också att bli hans apelido. 

                                                
  
...och jag själv? Jag heter Complicada. Som sagt, sitt capoeiranamn kan man få av många anledningar. Man lär sig älska det. Ibland går det snabbt, ibland tar det år. Många år. Väldigt många år...

Är ni sugna på att få en bild av människorna bakom smeknamnen? Läs då Veckans medlem!


Quem quer aprender português?

Vem vill lära sig portugisiska? Vi vet svaret - det vill ni! Det är många som har frågat oss om vi inte kan dra igång studiecirklar i (brasiliansk) portugisiska och nu kan vi äntligen avslöja att det är på gång!
Vi arbetar fortfarande med materialet och konceptet, men som det ser ut just nu så kommer vi köra cirklarna på lördagar samtidigt som MiniCapoeira, precis innan den fria träningen.

Självklart kommer studiecirklarna att vara gratis för våra medlemmar!

Mer info kommer efter Regionsfestivalen - men passa på att anmäla ert intresse redan nu! Det gör ni genom att kommentera detta blogginlägg.

Ursöta smörknivar och muddlare

Nu har klubbshoppen fått in ett litet antal av de populära smörknivarna och muddlarna. Turistkitsch? Jo visst, kanske det! Men vad gör det när man blir så glad av att se dem?Smörknivarna kostar 40 kr och muddlarna kostar 60 kr. De finns i klubbshoppen och säljs självklart också under Regionsfestivalen 24-26 september 2010.

Härligt träning med häftiga rytmer!

Vilken underbar träning igår! Alla var så taggade och glada att träningen t o m drog över tiden med nästan en halvtimme! Det bjöds på ett rejält musikpass med både capoeira och sambarytmer. FamiljeCapoeiran var första gruppen som fick inviga våra nya instrument som vi kunnat köpa tack vare Idrottslyftet. Hittills har vi köpt in fyra stycken fantastiska atabaques och några pandeiros. Nu väntar vi på leverans av några surdas från Tyskland. Det finns en grymt bra tysk nätbutik för instrument - Thomann!
Contra mestre visar rytmen för atabaquen.     

Efter musiken kördes lite mer träning som krävde både balans, koordination och samarbete! Tack för en härlig träning!
Dagens outfit: Capoeira haute couture

Nu snackar vi haute couture! Capoeirabyxorna är handsydda av en modetalang på frammarch: Sr Damasio, tillika lillens farfar.
Stilen är avslappnat tidslös - vit och klassisk med rolig detalj i form av en broderad brasiliansk flagga. Lägg märke till det exklusiva tygvalet, lagom elastiskt så att blöjan får plats. Haute couture när det är som bäst!


Motorola RAZR istället för kniv?

Det är inte bara Nokia bland telefonjättarna som gillar capoeira. Motorola RAZR körde en reklam med capoeirainslag för nåt år sen, och självklart har vi letat upp den åt er! 

Vad tycker vi om resultatet då? Tja. Vet inte. Nog för att det är rätt så ok parafuso men tjejens au sem mão är snällt sagt medioker (kan det bero på klackskorna, kanske?). Det är tydligt att capoeiran har tonats ner till förmån för coolhetsfaktorn. Fast det är klart, jogo de navalha är ju en gammal capoeiraklassiker. Så varför inte använda en RAZR istället för knivar? Well, well.

Antar att det är tänkt att vara en cool reklam, och många gillade den säkert...frågan är, vad tycker ni, capoeiravänner?


Guaraná

Lycka blev fullständig på MiniCapoeiran i lördags - ett par föräldrar hade hittat Guaraná - brassarnas favoritläsk nr 1 - i Göteborg!

ICA Focus är hjältebutiken som tagit in Guaraná i sitt sortiment. Härligt!Det gick faktiskt att få ta på Guaraná tidigare, i brasilianska butiken, men då kostade en burk runt 25 kr. ICA säljer dem för 12 kr st - och det är pant!!Heja ICA! (Nej, vi lovar, detta inlägg är inte sponsrat, vi är bara så himla glada!!) 


Grattis på födelsedagen, Gata!

Den blev en härlig födelsedagsfest för Instrutora Gata i lördags! Ett stort tack till alla medlemmar och vänner som kom för att fira vår första kvinnliga instrutora tillsammans med oss!


Gata och Complicada stod i flera timmar i köket för att få klart den gigantiska brigadeiroglaserad tårtan och den kapverdianska lökpajen med bacon, oliver och koriander. Receptet kommer, vi lovar!Contra mestre Sandália sjöng för första gången en uppsättning av nya Luta da vida-sånger (texten kommer snart!) till Gatas ära och sen körde vi en härlig roda med mycket bus och energi. Det blev både angola och benguela-spel och vi fick även ett grymt snyggt smakprov på jogo de dentro mellan Contra mestre och Gata.Nej då, de tittar inte ner för att de är blyga. Låtarna är helt enkelt nyskrivna och alla måste tjuvläsa pappret.

Rodan var full av energi och mycket bus!
Sen kördes lite angola för att säkna tempot...


....för att orka med resten av roda i högt tempo!Slutligen fick vi ett smakprov på ett riktigt snyggt jogo de dentro!....och som sig bör på en födelsedag så blev Gata fälld........gång, på gång...

Grattis på födelsedag, Gata!! Tack för att vi fick fira dig tillsammans!


Veckans medlem: Bigodinho

Namn: Magnus
Capoeiranamn: Bigodinho (lilla mustaschen), tidigare Soneca (sömntuta)
Ålder: 26
Förening: IF Capoeira Luta da vida
Hur länge har du tränat capoeira: 5 år, ge och ta en termin. Snart 1 år med Luta da Vida och 4 år med annan klubb i Malmö.


Bigodinho kallades förut för Soneca och hade denna logga -...och här ser ni hans nya logga - lilla mustaschen!Det ryktas dessutom att han kommer att få ytterligare en variant av Bigodinho från vår mästare på Regionsfestivalen 24-26 september - det blir något att hålla utkik efter!

Nu - till intervjun!

Vad var det som fick dig att börja träna Capoeira?
Jag var sugen på att träna kampsport. Capoeira är en annorlunda träningsform vilket lockade mig väldigt mycket.

Hur kom du i kontakt med sporten?
Jag höll tidigare på med UV-rugby (Undervattensrugby) och spelade i div 1 (hann t o m en allsvenskamatch!). Men pga av studier var jag tvungen att flytta och kunde inte fortsätta med det. Ett tag därefter träffade jag på en capoeira-utövare som tog med mig på en träning och sen började jag träna direkt. Jag hade sett capoeira i TV-spelet Tekken många år tidigare och trodde det var påhittat och därför blev jag lite paff när jag fick veta att det fanns.

Varför är Capoeira en bra träningsform?
Man kan väl säga frihet för att dra en kliché och då menar jag inte frihet i historisk mening utan frihet i utövandet. Det stora för mig i capoeira är att det finns egentligen inga regler, bara konsekvenser och respekt. Jag får göra vad jag vill, utarbeta tekniker som passar min stil, använda alla tekniker i rodan hur jag vill men jag får ta konsekvenserna därefter. Det är inte många kampsporter där man faktiskt får använda teknikerna man lär sig på ett riktigt sätt.

Dessutom rör man kroppen på sätt i capoeira som man annars inte gör. Hela kroppen får träning, inte bara vissa grupper av muskler som inom andra sporter, samt att musiken gör att man tränar upp sinnet också.

Är det lätt att utvecklas inom sporten?
Vill man så kan man gå långt, resa runt i världen och träna, men det kräver engagemang (och pengar). Att bli instruktör eller att tävla är några möjligheter, kanske inte så stora i Sverige men i Brasilien finns möjligheter om man är duktig och villig.

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?
När jag flyttade till Göteborg kollade jag på olika klubbar och fastnade för Luta da Vida. Luta da Vida verkade enligt sin hemsida en organiserad förening men rötter i Brasilien - vilket jag gillar - och det visade sig vara så också när jag började.

När jag valde klubb tittade jag efter två saker, organisation och attityd. Många capoeiraklubbar i Sverige är dåligt organiserade vilket gör att många tröttnar och träningen blir lidande. Attityden i Luta da Vida är vänligare och passar mer svenskar. Många klubbar pressar elever och skapar en atmosfär att man måste träna för att bli bäst, inte för att det är kul. Capoeira ska vara kul och ingen ska känna tvång att träna för att tillfredsställa någon mästares ego.

Vad tycker du om vår hemsida?
Hemsidan är jättebra! Det var huvudskälet till varför jag valde denna gruppen.

Hur tycker du att vår förening har utvecklats under de år du tränat? Är det något man kan förändra med föreningen?
Jag vill se mer fokus på musik och kultur integrerat i träningen. Många i föreningen börjar graderas högre och högre och jag vill därför se mer träning för de mer avancerade också.

Dagens brasseskämt

O que o brasileiro achou do novo computador?
Ele não gostou, porque não pega o canal de novelas.

Vad tyckte brassen om den nya datorn?
Han gillade den inte alls, det gick inte att få in kanalen som visar novelas (brasilianska såpoperor, extremt omtyckta bland latinamerikaner).

FamiljeCapoeira

FamiljeCapoeira är en grupp för alla föräldrar som vill träna tillsammans med sina barn och för alla barn som inte vill annat än att deras föräldrar skall vara med och leka.

Välkommen att prova på något nytt och spännande. Räkna med mycket skratt och många roliga stunder tillsammans med ditt barn!


FamiljeCapoeira är öppen för föräldrar och barn från ca 3 år uppåt. Självklart kan även mor- och farföräldrar vara med i FamiljeCapoeira!


      

Målet med den här gruppen är att introducera capoeirans alla delar på ett roligt och lekfullt sätt för hela familjen. Gammal som ung, alla kan delta tillsammans. Vi har lekfulla övningar till musik som stärker både föräldrar och barns motorik, balans, kreativitet, koordination och kroppsuppfattning. Föräldrar utlovas dessutom en väl balanserad dos av teknik, glädje och träningsvärk!


          

Efter passet är ni varmt välkomna attt njuta av vår bastu eller ta en fika ihop i vårt kök. Det finns både möjlighet att koka te eller kaffe, använda spisen eller värma mat till ert barn i någon av mikrovågsugnarna.


    


Träningstider HT10 Göteborg:

Fredagar kl 17.45
Teatergatan 19, hpl Valand


Vi kör två grupper samtidigt: FamiljeCapoeira, grupp 1, föräldrar + barn 3-6 år &

FamiljeCapoeira, grupp 2, föräldrar + barn 7-11 år


Pris:

Förälder + 1 barn, 1200 kr/termin

Om ytterligare förälder, syskon eller mor/farföräldrar vill träna tillkommer 300 kr per person.


Intresseanmälan:

Görs via vår hemsida eller genom att skicka ett mail till info@capoeiragbg.se

Klädsel:

I FamiljeCapoeira behövs ingen klubbdräkt, ni är välkomna att träna i era egna kläder. Vi rekommenderar ett par bekväma långbyxor och t-shirt. Glöm inte vattenflaskan!

Klubbdräkt eller klubbtröja finns tillgänglig i de flesta storlekar för de som är är intresserade, prata med tränaren så tar han med sig detta till träningen.


Övrig info:

Föräldrar och barn från 7 år får lov att träna för halva priset i våra övriga barn- och nybörjargrupper. 


Nu drar festen igång!

Ta er till Teatergatan 19 - nu drar födelsedagsfesten för Gata igång! Pajerna är snart klara och tårtan dekorerad. Välkomna!

Reklamen som satte capoeira på kartan

Nokia är de företag som kanske är mest förknippat med capoeira i Sverige, tack vare reklamen för den gamla klassikern Nokia 8210. 

Sugna på en nostalgitripp? Varsågoda, här är den (i norsk variant!):

SISU-utbildning, bokföring och födelsedagsfirande

Vi har varit vakna sedan strax innan 6 imorse...delvis på grund av att lillen har sex tänder på gång samtidigt just nu, men också för att det kommer att bli en fullpackad och intensiv helg. Contra mestre Sandália har redan åkt iväg för att möta upp Professor Bezouro på centralen. Det väntas en hel helg - 9-17 lördag och söndag - av SISU-utbildning för dem. 

SISU. Idrottsutbildarna. Suveräna att samarbeta med. Så mycket kunskap som finns samlat där, så många bra kurser. Som väldigt ofta är gratis för föreningar. Kursen våra tränare skall på den här helgen handlar om ledarskap inom barn- och ungdomsidrotten och kommer bl a att innehålla utvecklingspsykologi, ledarskap och pedagogik. Contra mestre har visserligen redan gått kursen en gång för fyra-fem år sen, men det skadar inte att friska upp minnet, knyta nya kontakter och få ta del av de senaste rönen.  

Själv ska jag passa på att översätta en presentationstext som skall till Brassecentrets nya hemsida. Brassecentret - det vill säga Brazilian Martial Art Centre som vi har bildat tillsammans med Yamasaki Academy. Centret skall lanseras stort först till våren, men vi har redan tjuvstartat lite med en annons i Fighter Magazine. Och den tidningen nådde prenumeranterna igår...så jag är verkligen ute i senaste laget, som ni förstår. Så är det hela tiden i föreningslivet. De få eldsjälar som finns har alldeles för mycket att göra. Problemet är inte att det inte finns fler som vill hjälpa till. Det FINNS det. Jag tror bara inte att de vet HUR de kan hjälpa.

Väntar på söndagen med blandade känslor. Då skall jag träffa vår förra kassör och få hjälp med att en gång för alla lära mig hur bokförning fungerar. Jag gillar verkligen inte bokföring. Inte ekonomi heller. Fråga mig inte vad jag gör som kassör. Eller, jo. Det kan ni göra. Ingen annan ville.

Så nu har jag beslutat mig för att jag kommer att lära mig att tycka om bokföring. Jag har ju i alla fall sinne för siffror och pengar. Men jag kommer definitivt inte att njuta av det. Om jag skall få bokföringen att fungera så måste jag ha bra rutiner, så jag har beslutat att jag varje lördag morgon skall gå igenom den gångna veckans ekonomi och se till att allt ligger i fas. Fakturor skickade och mottagna, kategoriskera inkomna medlemsavgifter, se till att ekonomin är i balans. Mer jobb. Och det innebär att fler medlemmar kommer att få börja engagera sig och ta över en del av de saker som jag har gjort tidigare. Men det ser jag positivt på! Vi har en fantastisk styrelse och det känns som om det finns många i föreningen som verkligen vill hjälpa till. Problemet ligger som jag nämnde i att de nog inte vet med vad. Vet man inget om allt jobb som ligger bakom en fungerande verksamhet är det jäkligt svårt att gissa. 

Gjorde en sammanställning för ett tag sedan med allt som behövs göras under ett år för att föreningen skall må bra. Det blev tre A4-sidor. Allt som jag har gjort och lärt mig under föreningens sex år sitter i ryggmärgen nu. Jag vet vem jag skall ringa, vad jag skall säga, hur jag skall få saker att fungera...det som tar någon annan tre dagar att sätta sig in i och sedan en timme att få gjort fixar jag på någon minut. Jag vet inte hur jag skall göra för att kunna lämna över. Var skall jag börja?  

Som sagt. Mycket att göra. Men innan det blir söndag är det lördag och då skall det svaras på mail, bloggas, skrivas presentationstext till centret - helst innan lillen vaknar. För när han gör det blir det till att ta hand om honom, åka till mormor och morfar och sedan ta sig in till lokalen för MiniCapoeiran som kör igång 13.15. Idag blir det jag och Instrutora Gata som får nöjet att busa och leka med alla underbara småttingar! Får se hur många som kommer idag, det borde bli runt 15 stycken. Kanske någon extra, såg att det kommit in nya intresseanmälningar. Sedan då? jodå, fri träning vid 14 och sedan förbereda inför Gatas födelsedagsfest kl 18 ikväll. Ni kommer väl? :)     


/Complicada  

Mas que nada - dansa in fredagen!

Vi kommer då och då att göra nerslag i populärkulturen här i bloggen och kika på hur capoeiran används i reklam, musik och film.


Eftersom det är fredag eftermiddag letar vi upp en gammal sambafavorit i ny tappning.  

En sambalegend - Sergio Mendes - och Black Eyed Peas gör en variant av gamla guldkornet Mas que nada. Lägg till en gnutta capoeira och lycka är gjord!Ananaskaka med ljuvlig kokosglasyr

Ananaskakan är ett stående inslag på alla våra större event och alltid det första som tar slut i caféet. 
Den är näst intill lika mytomspunnen som Contra mestre Sandálias citronmarängpaj -
och det säger inte lite!

Nu - efter att ha varit föreningens kanske mest välbevarade hemlighet i sex år - släpper vi äntligen receptet fritt!

Varsågoda, njut av en underbart saftig kaka vars dofter tar er med till Brasiliens mjuka stränder!

Ingredienser:

2 ägg
2, 5 dl socker
1,5 dl kallt vatten (eller ännu hellre juice från ananasburken)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

3 dl krossad ananas (1-2 burkar)

Glasyr:

2 msk smör (ca 30 gr)
1 dl socker
1 ägg
15 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker

Tillagning: 20 minuter i ugn, 200 grader

 

Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner vatten och mjölet som blandats med bakpulver. Häll i välsmord stor form (gärna långpanna, kakan är godast om den inte är för tjock) och grädda ca 20 minuter i 200 grader. Man kan även använda bakplåtspapper istället för att smörja.

Låt ananasen rinna av ordentligt och bred den över kakan. Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning. Låt glasyren sjuda (obs, inte koka!). Bred glasyren över kakan och sätt in kakan i ugnen några minuter så att glasyren får fin färg.

Njut...njut, njut, njut.....NJUT!

P.S Det allra bästa med kakan är toppingen, så ös gärna på med extra ananas och dubbel sats glasyr! Vill man variera kakan någongång kan man riva över lite limeskal alldeles innan servering.

(Jodå, det går alldeles utmärkt att dubbla receptet! Funkar säkert att trippla också. Hör av er hur det går i så fall, för det har vi inte testat än! Men vi kan tänka oss hur det kommer att smaka! Mmmm!)


Dagens brasseskämt (a piada brasileira do dia)

Um inglês, de passeio pelo Brasil, pergunta a um brasileiro:
- Que ônibus devo pegar para chegar ao Maracanã?
- O número 72.
Depois de trê horas, o brasileiro sai do trabalho e o inglês ainda está lá no ponto, e pergunta:
- O que você está fazendo aqui ainda?
- Áté agora só passaram 41!

En engelsman som reste runt i Brasilen frågar en brasse:
- Vilken buss skall jag ta för att komma till Maracanã (Rios, kanske t o m Brasiliens, mest kända fotbollsstadium)?
- Nummer 72.
Efter tre timmar går brassen från jobbet och engelsmannen står fortfarande kvar på hållplatsen, så han frågar:
- Vad gör du kvar här? 
- Än så länge har bara 41 bussar passerat.

Mölndals-Posten: Capoeira festivalens höjdpunkt!

Coolt! Vi fick precis en kopia av Mölndals-Posten med en artikel som publicerats om oss - den första artikeln om IF Capoeira Luta da vida SYD, vår tredje och nyaste Capoeira Luta da vida-förening! 

SYD körde en uppvisning i samband med Vommedals Matfestival och det förevigades med en halv sida i Mölndals-Posten:(Kika på intervjuerna - både Bigodinho och Relâmpago blev tillfrågade om det ätit något gott under festivalen!)"Programmets höjdpunkt blev en grupp killar som presenterade capoeira, en afrobrasiliansk kampkonst. Den karaktäriseras av svepande och cirklande slag och sparkar med dans, hopp, volter och hjulningar men utan att träffa och skada sin 'motståndare'. Enkla instrument, sång och handklappningar ackompanjerade akrobatiken."

Inget dåligt betyg det inte! Invånare i Mölndal & Kållered - join us! SYD har precis dragit igång terminen i Brattåsskolans gympasal och det är fritt fram för alla att testa på världens troligtvis roligaste kampsport!

Får man komma och testa?

Självklart! Om du är nyfiken på capoeira så är du välkommen att komma förbi och provträna med oss en vecka. Det är alltid gratis att provträna med oss.

Kolla på hemsidan för att se vilka dagar som gäller för respektive grupp. Vi har framförallt prova på under september och januari i samband med nybörjarintag, men finns det plats i grupperna kan man självklart komma och testa på även senare under terminen!

Så här ser våra träningstider ut i Göteborg:

Träningsschema för Capoeira Luta da vida i Göteborg hösten 2010.

Skön afroworkshop!

Shit, vilken underbar workshop vi fick! De flesta hade rätt så rejäl träningsvärk redan innan vi körde igång, träningen i torsdags fick i alla fall mina magmuskler att protestera i flera dagar, men imorgon kommer det att kännas än mer!
Vi dansade loss i närmare två timmar och var helt matta och lyckliga efteråt!
Det kommer dröja ett tag, 10-15 år nåt sånt, innan vi får sån kontroll över kroppen som Gata har! Trots att vi tränar capoeira ser vi ut robotar jämfört med henne. Helt otroligt! Vi ser verkligen fram emot när AfroDans-kursen drar igång senare i höst! Vi är utlovade både olika afriskanska danser, samba och det ryktas om att det kanske blir till live-musik! Spännande, spännande!

Hur ska man vara klädd när man provtränar?

Idag svarar vi på en av våra vanligaste frågor som är högaktuell så här i prova-på-tider: hur skall man vara klädd när man provtränar?

Svaret är enkelt: keep it simple!

Det räcker gott och väl med ett par långa träningsbyxor och en vanlig t-shirt. Se gärna till att t-shirten inte är alltför stor och vid, det är inte så kul när hela världen blir mörklagd av en t-shirt över ansiktet när man skall tränar akrobatik. Inte för att någon annan tar illa upp om lite mage syns, men det är rätt så tryggt att se på ett ungefär vart man kommer att landa någonstans.  

P g a att vi tränar på matta spelar vi alltid barfota. Däremot är det uppskattat om man tar med sig ett par tofflor som man använder när man går runt i övriga lokalen. Detta p g a att vi delar lokal med två andra föreningar som tränar bl a bjj och judo - det är inte så kul för dem att få fotludd i näsan när de är nere och rullar runt på mattorna.

Det ni kommer att märka allra mest är att vattenflaskan är guld värd. Ni kommer att bli grymt törstiga. Vi har visserligen både låneflaskor och ett kök man kan smita ut i, men det är rätt så skönt att se sin törstsläckare vänta vid väggen, på lagom krypavstånd.

Sedan, om man väljer att fortsätta träna capoeira, införskaffar man sin klubbdräkt. Men det tar vi sen!

Dagens brasseskämt (a piada brasileira do dia)

Querido, onde está aquele livro: "Como viver 100 anos?"
— Joguei fora!
— Jogou fora? Por quê?
— É que a sua mãe vem nos visitar amanhã e eu não quero que ela leia essas coisas!


Älskling, var är den där boken: 'Så lever du hundra år?'
- Den kastade jag bort!
- Va? Kastade du den? Varför då?
- Din mamma skall ju komma imorgon och jag vill inte att hon skall läsa sådana saker!

Dagens outfit

Lördagsträning och Gaivota kör på en klassiker: vita klubbbyxor, bälte och gul t-shirt med föreningens logga.Lägg märke till stilkänslan. Enkelt, klassiskt och med en känsla för detaljer. Gaivota har koll på höstens stora accessoartrend i capoeiravärlden: berimbauen! Idag väljer han en enkel och blanklackad viola. Fullträff!    


Var tränar ni?

I Göteborg tränar vi i egna lokaler på Teatergatan 19, mitt i centrum. Teatergatan är en parallellgata till Avenyn och den närmaste hållplatsen är hpl Valand.

Så här ser entrén ut:I IF Capoeira Luta da vida VÄST tränar vi i Norrskolans idrottshall, Uddevalla.I IF Capoeira Luta da vida SYD tränar vi i Brattåsskolan, Kållered.

Fotot är ifrån Mölndals kommuns hemsida


Snart kommer vi växa ännu mer - det finns några nya städer på gång i Sverige, och vi är mitt uppe i att dra igång vår kanske mest exotiska förening: Capoeira Luta da vida Bangkok. Vi hoppas verkligen att allt skall klaffa, och gör det det så lovar vi att ni kommer att få läsa om det! 


Ny avdelning: Dagens outfit

Eh? Dagens outfit? Capoeira? Ärligt talat? Vit dräkt, vit dräkt, vit dräkt? Kul, eller?

Tja...Vi tycker det! 


Veckans medlem: Pavão

Namn: Filip
Capoeiranamn: Pavão (portugisiska för påfågeln. Kommer av att han i början alltid hade sin grymma afro uppsatt med ett hårband)
Ålder : 21
Förening: IF Capoeira Luta da vida
Hur länge har du tränat Capoeira: 3 år

  
    


Vad var det som fick dig att börja träna Capoeira?

Jag har rötter i Brasilien så lite därför skulle man kunna säga.


Hur kom du i kontakt med sporten?

Jag sökte efter en bra grupp som höll på med capoeira.


Varför är Capoeira en bra träningsform?

Just för att den tränar hela kroppen och även uthålligheten.


Är det lätt att utvecklas inom sporten?

Absolut, så länge man själv vill hålla på med sporten. Det skiljer sig från person till person men handlar mycket om hur mycket man utövar sporten.


Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?

Det låg bra till, hade bra träningstider. Sen var det det närmaste alternativet.


Hur hittade du info om oss?

Internet, först och främst. Men även er egna hemsida.


Hur tycker du att vår förening har utvecklats under de år du tränat? Är det något man kan förändra med föreningen?

Den har utvecklats riktigt bra och alla hittar på nya grejer!

Aluno Pavão är grymt duktig på Photoshop och har gjort mycket snyggt åt föreningen!

Aluno Pavão är grymt duktig på Photoshop och har gjort mycket snyggt åt föreningen, t ex den här bilden på sig själv och vår snygga header.


Capoeirashopping i São Paulo

Det var vår första dag i Brasilien och med viss bävan vi gav oss ut på capoeirajakt i São Paulo. Vi mindes hur svårt det varit att hitta rätt i Rio för två år: vi gick, och gick och gick...och frågade, fick vägbeskrivning, hamnade fel, och gick lite till...när vi väl kom fram till affären i Rio var den inklämd i ett barackkomplex i en gränd och bestod inte av mer än ett bås och en disk.

Vi gav oss ut i São Paulos morgondis och runt omkring oss var paulistas (så kallas stadens invånare) på väg till sina jobb, gatukaféerna serverade cafezinho (små kaffeshots med kopiösa mängder sötningsmedel) på löpande band och gatustånden tog bort sina tygskynken och visade upp allt från fluffiga gosedjur, billiga smycken och klockor till mänger av patriotiska t-shirts, halsdukar, kepsar, slipsar, sockar, you name it...nog märktes det att det var det VM på gång! Vi hade en gatuadress att gå på den här gången, vilket var mer än i Rio, och vi hade en ungefärlig uppfattning i vilken riktning vi borde röra oss. Vi blev rejält sinkade av att vi av någon anledning fastnade i varje affär på vägen, tjusningen av att äntligen vara i Brasilien gjorde att vi inte ville missa NÅGONTING - inte ens stråhattarna.Hemligenheten att hitta till São Paulos capoeiraaffärer var att se upp. Bokstavligt talat. Reklamen för Sdobrados affär var STOR. Och satt högt upp. Vi hade ju kollat in deras hemsida och tänkte oss att det skulle bli fullskalig capoeirashopping, hundratals kvadratmeter fyllda av mer capoeiraprylar än vi kunde föreställa oss....vilken dröm! Vad kan vi säga? Vi hade glömt bort att vi var i Brasilien. 

  


Vi rusade uppför rulltrappan, en våning, två...och hittade en annan capoeiraaffär! Vi rusade in och när vi alla sex kommit in var affären full. Bokstavligt talat.Om någon skulle gå ut fick de andra gå ut först för att göra plats. Affären kan inte vara mer än 5-6 kvadratmeter...max. Sdobrados affär var faktiskt en jätte i sammanhanget, den kan mycket väl ha varit någonstans mellan 8-10 kvadratmeter. Ytorna var däremot utnyttjade till max, det fanns inte många kvadratcentimetrar som vara tomma, t o m i taket hängde det capoeiragrejer. En massa roliga grejer! Vi shoppade loss, det blev både instrument och en massa kläder. Och DVDs, smycken, ryggsäckar, musik...you name it! Vad kan vi säga? Den här resan hade börjat riktigt, riktigt bra.

Vad är capoeira?

Capoeira är en brasiliansk kampsport som har vuxit fram sedan slaveriets dagar. Slavarna var förbjudna att utöva självförsvar, så därför maskerade de sitt utövande med dans, sång, och musik. Idag finns capoeira över hela världen och är en av de snabbast växande kampsporterna. Det är en fascinerande och unik sport som kombinerar rytm, kamp, samspel och akrobatik med sång och musik.

Ny avdelning: FAQ

Nu kör vi igång en ny avdelning här på bloggen - vår alldeles egna capoeira-FAQ!

Här samlas frågor om oss och capoeira. Nyfiken på vilka frågor vi brukar få och vad vi svarar? Är det något ni vill ha svar på?

Maila oss på blogg@capoeiragbg.se  

Solen skiner över Göteborg

Bortsett från att det ösregnade första dagen så har terminen börjat helt fantastiskt! Underbara träningar, mycket folk och skön stämning. Vi firar med att minnas sommaren med aluna Trancinhas hjälp.

Kreativitetet sprudlar och vi njuter av lite mer SOMMAR:


Älskar ni också bilden? Tänk då på att upphovsrätten tillhör oss.
Maila oss om ni vill använda den i något sammanhang:blogg@capoeiragbg.se

The REAL deal - brasilianska bönor på brassars vis

Här kommer inom kort ett inlägg om....just det...mat, mat, mat!

Mat. Vi gillar mat. Vi är en grupp matälskare allihop. När vi kom till Brasilien var vi överlyckliga, nya smaker, nya intryck, frukt och grönsaker som vi aldrig sett eller smakar förut. Underbart!

Men, precis som vi visste, så finns det några brasilianska klassiker. Feijoada, den kända böngrytan. Helt ljuvligt god när den görs på rätt sätt. Om man har otur är den totalt smaklös. Men vi har haft tur. Vi har smakat den ena böngrytan efter den andra och de har bara överträffade varandra. Vi förstår inte hur det går, den första var rena himmelriket....men det blev bättre! 

         

Nu har det gått lite över en månad sedan vi kom hem och magen börjar längta efter feijoada igen.

Vill ni lära er mer om feijoada, dess historia och hur man gör? Kika på den här videon från Youtube! Den kombinerar det bästa av två världar - feijoada och capoeiramusik!
Därefter följer lite bilder ifrån när vi själva gav oss på att laga feijoada åt 50 pers - vi snackar the real deal, the Brazilian way. Allt annat vore mesigt! Hur såg det ut när vi försökte oss på det själva?

Jodå, vi tvättade en himla massa svarta bönor...
 
och kokade ordentligt i minst en timme...


Sen la vi till lite god, rökt korv, revben och bog.. 


...och så den hemliga ingrediensen: grisfötter!


Ha kul under tiden, sen är det fritt fram att sova ut efter alla timmar i köket.


Därefter - se till att fixa en stor, härlig fest med skön brassestämning!

Serverat med lite apelsin kan det inte gå fel!
         

Smaklig måltid önskar vi i Capoeira Luta da vida!


Dagens brasseskämt (a piada brasileira do dia)

Nu är vi inne på avsnittet dåliga blondinskämt - varsågoda!

Por que as loiras gostam de rêlampagos?
Porque elas acham que alguém esta tirando fotos delas! 

Varför gillar blondiner när det blixtrar?
De tror att någon tar kort på dem!

RSS 2.0