Sommarreklam á la hackspett

Pica pau är en hejare på Photoshop och har gjort en sommarflyers som distribuerats på platser runt omkring Göteborg. Har du sett den?Alla som lämnar in en av dessa flyers vid terminsstart får 25 % rabatt på terminsavgiften hos Luta da vida i Göteborg. Så - ut på skattjakt!


Njut av sommarens hemmagjorda sylt


Drygt 13 % av svenska folket tar tillvara på frukt och bär enligt GP (18/7-11) och Expressen pratar om hemkok som nya trenden. Varför inte fler? Hur många vinbärsbuskar, jordgubbsplantor och äppleträd finns det inte i trädgårdar, vid sommarstugor och på bakgårdar? I många bostadsområden finns det bärbuskar och fruktträd planterade - titta dig omkring där du bor. Det är mycket möjligt att det finns ett oupptäckt överflöd. Så har vi det där jag bor - området har en hel dunge med svarta, röda och vita vinbär som alla som bor här får plocka från. Eller bege dig till havet och plocka slånbär till saft eller till skogen för att plocka björnbär, vildhallon, lingon, blåbär eller smultron - eller varför inte fråga grannen om du kan plocka lite fläder eller krusbär? 

Bär är en riktig guldgruva - gör din egna goda saft och sylt - eller varför inte frysa in bären för att baka en god kaka till hösten. Testa t ex vår härliga vinbärskaka - enkel och supergod!

Att göra egen sylt är mycket enklare än vad man tror. Dessutom blir det både billigare och godare eftersom frukthalten oftast är högre, bären perfekt mogna och smakrika (nåja...men det är i a f något du själv kan styra över) och du vet vad du stoppar i dig. Så - här är ett enkelt grundrecept och några tips på smaksättningar. 

Grundrecept för sylt (ger 2 liter sylt)

2 liter frukt eller bär (självklart går det även att använda djupfrysta bär)

ca 6 dl socker 

ev 0,5-1 dl vatten (om det är s k 'torra' bär som amerikanska blåbär, lingon och vinbär) 

ev 1 krm natriumbensoat (konserveringsmedel, t ex Atamol)

ev 1 tsk citronsyra (för tjockare konsistens samt att bevara färgen på röda bär) eller saft från 0,5-1 citron


Rengör bären (sortera bort dåliga bär!) och skär eventuellt frukten i mindre bitar. Varva bär och socker i en tjockbottnad kastrull. Hur mycket socker som du väljer att använda beror på dels hur mycket pektin bären innehåller och hur hållbar sylt du vill ha. Ju mer socker, desto bättre konservering. MEN - tänker ni på hälsan så gör som vi: koka mindre satser sylt, en-två brukar per gång, och gör det hellre oftare. Då kan du dra ner kraftigt på sockret eftersom sylten ändå äts upp inom ett par veckor.

Låt sylten koka upp och sedan småkoka i drygt 15 minuter. Skaka om kastrullen då och då så att bär och socker blandas. ta bort kastrullen från värmen och skumma sylten väl. Detta är viktigt för hållbarheten.  

Om du vill använda konserveringsmedel så rörs det i nu. Rör ut natriumbensoat i lite sylt som sedan blandas ner i kastrullen. Sylt utan konserveringsmedel brukar hålla sig i upp till ett år.

Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar. Fyll burkarna ända upp till kanten och sätt på locket direkt. Då bildas ett vakum som hjälper syltens hållbarhet.

Njut!!!


1. Rengör bären (om det behövs).2. Varva bär och socker och låt det
koka i ca 15 minuter.3. Skumma sylten när den har kokat klart.
Sked eller hålslev fungerar lika bra.4. Häll upp på väl rengjorda och steriliserade burkar.
Se till att du fyller burken ända upp till kanten.


Beprövade favoritsmaker

- rabarber och morot (galet god - rekommenderas !!)
- rabarber och hallon
- rabarber, nekatrin & citron
- rabarber och jordgubb
- vita vinbär och jordgubb
- hallon och svarta vinbär


Lite tips

- Få gärna med lite syra i sylten, t ex genom att använda saft från citron eller lime

- Våga testa nya smakkombinationer, varför inte blanda lite vanlilj, laktits eller choklad i sylten? 

- Det finns även syltsocker som man kan köpa om man vill underlätta för sig. Personligen använder jag det aldrig eftersom det är mycket dyrare (ett paket konserveringsmedel kostar ca 7-10 kr och räcker lääääänge) och mina sylter ändå är uppätna inom ett par veckor...men...vill man så.


Själv skall jag ta och ställa mig vid syltgrytan ikväll! Kvällens sylt blir en försök till att skapa en ny, spännande smakkombination: gröna druvor och rabarber!

/Complicada

P.S. Vill du lära dig mer om att göra sylt, marlemad och gele? Här är en superbra site!

Dags för bröllopsfest!


Imorgon är det dags - vi beger oss till våra vänner för att fira bröllopsfest ute i skärgården. Vi ser fram emot ett härligt och mysigt firande med mycket mat, dans och så klart - capoeira! Pica pau kommer självklart med en rapport i början av nästa vecka, så håll utkik!  

Eftersom vi är bortresta är det ingen BabyCapoeira imorgon söndag (31/7) - vi ses istället veckan därefter!

Ha en riktigt trevlig helg!

/Complicada

Nu närmar sig sommarskolan!

Snart är det dags för sommarskola i capoeira för barn och ungdomar mellan 7-15 år! Vi har fortfarande platser kvar - så det är bara att höra av sig!

Idag kommer vi att börja sätta upp affischerna som Pica pau har gjort - så här ser de ut!

Varmt välkomna till sommarskola i capoeira, Götbeorg, den 8-10 augusti 2011


Under sommarskolan får man testa på allt som hör capoeiran till och vi serverar lunch alla dagar.

Priset för tre dagars intensiv och kul träning plus lunch och mellanmål är 300 kr - en fantastiskt schans att få testa på capoeira för att se om det är något för just dig!

Saved by MicroStore!


Ha! We love you! Tack ni kunniga själar på MicroStore - ni har räddat material från ett spännande och händelserikt år i en capoeiraförenings historia! Dessutom utan att ruinera oss (vilket vi är lite extra tacksamma över!)! Har hört skräckhistorier om hur det har kostat åtskilliga tusenlappar att ta fram förlorat material, så jag var rätt så skraj när vi lämnade in datorn. Helt i onödan!

Microstore
Hisingens stolthet och alla datordummies räddare!

/Complicada

P.S. nej, det här inlägget är inte sponsrat. MicroStore vet inte ens att vi skriver om dom. Vi är bara ödmjuka inför deras kunskap och så lyckliga att vårt material är tillbaka. Speciellt eftersom det var jag som råkade bjuda in den lilla trojanen (enligt vissa, i alla fall. Men det var då inte jag som tryckte på 'acceptera', så det så!).

 

Buffé á la Brasil


Häromdagen blossade en debatt upp i GP som inom ett dygn fick över 450 inlägg- är det rätt att en restaurang nekar en gäst att ta dessert på grund av att man inte orkat äta upp den mat man tagit från buffén? 


Vi går relativt ofta (åtminstone ett par gånger i månaden) till en restaurang i närheten av lokalen för att käka buffé och umgås efter träningen. Jag minns första gången vi tog med vår tränare dit - han blev överraskad av hur stora portioner folk tog och hur mycket mat som slängdes. Det är uppenbart att ögat vill ha mer än vad magen klarar av. Och visst - vi har väl alla råkat ut för det någon gång (i mitt fall är händer det oftast om det är smarriga tårtor inblandade). Contra mestre berättade då om hur bufféer fungerar i Brasilien - något som vi under de senaste träningsresorna även fått uppleva själva. 


Capoeiragänget käkar kvällsmat i Caraguá, Brasilien 2010.
Capoeiragänget käkar kvällsmat i
Caraguá, Brasilien, juni 2010.


De allra flesta buffér - s k self-service - fungerar så att man plockar på sig det man vill äta och sen går man till kassan och väger maten. Därefter betalar man utifrån vikten. Konceptet är i mina ögon helt lysande. Gästen får plocka på sig just de godbitar man är sugen på, det är billigt och maten är oftast genuint brasiliansk (d v s feijoada, kött, grönsaker, ris etc), men det är ett så brett utbud att man lätt kan käka på samma restaurang i upp mot en vecka utan att tröttna. Ofta kan man även köpa efterrätt på detta sätt (brasiliansk brylépuddig - I say no more!). Här kommer dock den lilla twisten - det som gör den brasilianska buffén lite speciell. I princip alla restauranger som serverar buffé tar ut en straffavgift om man slänger mat. Avgiftens storlek varierar, men jag har sett summor upp mot R$ 50 (d v s ca 220 kr).

Sug lite på den, ni!

På vår första träningsresa 2008 diskuterades detta koncept flitigt. Skall man verkligen behöva betala för något två gånger om? Är det inte lite fult att ta betalt för något som man redan har tagit betalat för? Men när vi tänkte efter så - varför inte? Man kan lika gärna vända på det. Varför tar man för mycket mat? Är det inte bättre att ta mindre portioner och hellre fylla på om man fortfarande vill ha mer? Att mat kastas i onödan är alltför vanligt. Har sett undersökningar som visar att uppemot 1/3 av all mat som produceras i Sverige slängs helt i onödan. Om detta är ett sätt som minskar matsvinnet, så varför inte?   


Här kan ni läsa vad GP skrivit:

Slängde mat nekades dessert - GP

Det är folksjälen som reagerar - GP

/Complicada

Åååååååååneeeeeeeeeeeejjjjjjjjjj...........

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅneeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjjj......

...det som inte får hända....händer. Datorn drar en darrande suck och dör. Virus...en trojan...hårddiskkrasch. Vi startar om...felsäkert läge, systemåterställning....inget hjälper. Filerna är borta. Alla föreningens dokument, bilder och videoklipp från senaste året. Borta.

Kan det bli värre?

Som en sista utväg kopplar vi ur datorn och bär ner den till datakillarna på hörnet. MicroStore. De har hjälpt oss tidigare, men kan de rädda det senaste året i föreningens historia? Vi håller tummarna!


/Complicada

Gårdagens träning, schysst!!

Tyckte verkligen om gårdagens träning. Bra energi och fina vänner att träna med. Sen körde Sandalia ett schysst pass och sen fick vi spela på instrumenten lite och lära oss nya takter och samspel. Sen hade vi en lite miniroda också som gick jättebra tycker jag. Schysst! Många element av capoeira på ett träningstillfälle!!
Vill ha mer av detta!!

/PicaPau


Pequenos Födeledagsroda

Då var det dags för alla att plåga Pequeno för att fira hans födelsedag. Det var jätte skoj och Prof. Edson tittade förbi för att hjälpa till. Det var säkert 20 personer som Pequeno fick spela emot innan han tillslut fick sin välförtjänta vila.
Har inte fått bilderna ännu men kommer ladda upp några så fort jag fått dem.
Kram!
/PicaPau

P.S. Vill du lära känna Pequeno bättre? Kika då in på Veckans medlem!


BabyCapoeira till Kulturkalaset!

Det finns fortfarande chans att hoppa på den nya kursomgången av BabyCapoeira - vi drog igång i söndags och hade en riktigt skön träning som fick barnen att kikna av skratt och föräldrarna att stöna av ansträngning!

Om ni vill testa på finns även möjlighet att komma och besöka oss på Kulturkalaset. Den 19 augusti har Budo- och kampsportsförbundet i distrikt väst uppvisning i Trädgårdsföreningen - kom och möt oss där!

Här kan ni läsa mer! Bild från första kursomgången av BabyCapoeira - våra småttingar agerar nöjt vikter!


Träning Tis 4/7

Så schysst träning det blev i tisdags med många som dök upp även fast det är sommarträning och med tre tränare på plats. Så tråkigt att jag fick sitta på sidolinjen och se på med min stukade fot.

Bezouro och Vado håller i gruppträningen med ledninga av Sandalia
Bezouro och Vado håller i gruppträningen med ledning av Sandalia


Alla kämpar hårt för att hänga med

Ha d gött så länge!
/ PicaPau

FUB-nytt nr 2

Häromtiden kom senaste numret av FUB-nytt ut - och där hittar ni den första artikeln om vårt Mångfaldsprojekt!

FUB-nytt är medlemstidningen för en av de organisationer som vi samarbetar med inom Mångfaldsprojektet. FUB står för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning och är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. Organisationen har drygt 27 000 medlemmar i cirka 150 lokalföreningar runt om i landet. Personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga är medlemmar i FUB liksom många andra som delar samma grundsyn.Nej...det blev inget omslag...men väl ett helt uppslag!Artikeln beskriver lite kort vad vårt projekt går ut på och innehåller korta intervjuer med flera av de underbara barnen och ungdomarna som tränar med oss. Vi tycker att det är helt fantastiskt att se vilka framsteg som görs! Capoeira är verkligen för ALLA - den enda begränsningen finns i våra egna huvuden.  
Vi ser så fram emot att följa dessa grupper under året. Närmast har vi ett sommarläger att se fram emot i augusti. Vi tänker också ta kontakt med de andra capoeiraföreningarna som finns i landet som har grupper för människor med intellektuell funktionsnedsättning och bjuda ner (eller upp) dem till Göteborg senare i år. Visst vore det kul med ett jätteläger? 


Litet utdrag ur texten.


Bildkollage från en träning med våra grupper för barn och ungdomar med Downs syndrom.


Slums, Drums and Capoeira

Hade hoppats på att få denna dvd för några veckor sedan och sen titta på den med hela gruppen men det hade blivit strul med eftersändningen när jag flyttade tillbaka till Götet.
Så jag har fått betala för den men den fastnade och blev tillbaka skickad, ska dock köpa en till och nu ska den komma fram! Sen ska vi titta på den nu när jag är hemma från min semester.
Kramar!

/PicaPau

Slums, Drums and Capoeira <--- Officiella Hemsidan

Första artikeln om Mångfaldsprojektet!

Första artikeln om vårt projekt är nu publicerat! Den finns att läsa i FUB-nytt nr 2.......är ni sugna på att se vad som skrevs om vår verksamhet för barn med Downs syndrom? Håll utkik här på bloggen den 6 juli - då kommer det ett inlägg om artikeln!


RSS 2.0