Dagens bild: Högflygande pausunderhållning

Den 3 november 2010 stod Capoeira Luta da vida SYD med gäster för pausunderhållningen på matchen mellan Kvarnby Basket och Umeå Comets i Damligan.


Fler bilder, en video och inlägg kommer självklart inom kort!

Stort tack till Henrik Andersson för fotot!

Ni missar väl inte Roda do Mês?

Ni är väl på träningen idag? Göteborgsgruppen kör roda do mês ikväll - månadens roda! Vi hade ju tänkt att den skulle varit i lördags, men då blev det istället både möhippa, proffsfotografering och därefter fest hos Carpa! Vad kan man säga, vi är vana vid att improvisera i capoeiravärlden! Hann vi inte i lördags? No worries, det finns fler dagar! Som idag! En helt perfekt dag för en skön roda!

Själv är jag inte på plats, men jag hoppas att någon fotar eller filmar en snutt idag!

/Complicada

(Jodå, självklart kommer det bilder både från fotograferingen och festen - håll ut!)

One night in Brazil - Luta da vidas 5-årsfest!


För exakt två år sedan, lördagen den 29 november 2008, firade IF Capoeira Luta da vida sitt femårsjubileum med en riktig brasiliansk brakfest! Festen döptes till One night in Brasil - och räkna med att det kan bli fler brasilianska nätter i framtiden!
Brasilidademendes bjöd på en medryckande sambashow!

Det bjöds på sambashow, capoeirauppvisning, shower i akrobatik och maculelê och mycket annat. Brasiliansk mat och dryck serverades till självkostnadspris och dansgolvet vibrerade av härlig brasiliansk musik!


Capoeira Boa Vontade bjöd på en grym maculeleshow!

Festen hölls i Gamlestadens Medborgarhus och det var ett enormt engagemang från föreningens medlemmar! ALLA hjälpte till med planeringen, förberedelserna och att få festen att flyta på och bli en succé!


Akrobatikshow med bl a Contra mester maique Voador.

Sugen på att se fler bilden från festen? Men vänta inte, kika in i vårt fotoalbum med en gång!!

Tack till Caranguejo, Gatinha och Asterix för de fina fotona!


Instrutora Gata i musikvideo!

Otroligt vad man kan hitta på YouTube! Visst visste vi att Instrutora Gata hade varit med i en musikvideo med en av Kap Verdes största artister - NIA (Chandinho Dede feat Eduinho) - men vi hade aldrig sett videon. Tills igår! Där fanns den, TACK YouTube!

Videon spelades in 2006 på ett par av Kap Verdes olika öar. Gata är en av tjejerna som spelar capoeira i videon - vi tror ni känner igen henne, om inte direkt så åtminstone i videons sista sekunder!Capoeira Luta da vida + GAIS i skolan

Idag drog vårt samarbete med GAIS i skolan igång - Instrutora Gata var på plats i Skårsskolan och höll två härliga lektioner för elever i årskurs 3-5. Tack alla härliga barn som deltog så entusiastisk idag!

Nu ser vi fram emot två intensiva och underbara veckor på Skårsskolan, Ånässkolan, Bagareskolan, Sannaskolan, Nya Lundenskolan och Solbackeskolan! 


Ni kan läsa mer om GAIS i skolan på deras hemsida! Klicka här!


BabyCapoeira trummade loss!

Så klart att vi inte hade med oss kameran igår! Är det inte typiskt?? Vilka härliga bilder det hade blivit på BabyCapoeiran! Barnen satt i ett hav av bollar, maracas och tamburiner medan föräldrarna (och de barn som ville) fick banka loss på de stora trummorna. Det är inte lätt att spela trummor! Det ser och låter så enkelt, men...det är det inte. Men roligt hade vi! På slutet blev det självklart lite mer fys, den här gången fick armarna och ryggen en omgång! Det blev 'slingerbana' mellan trummorna och det gällde att både svara snabb och få till rätt ton!

Underbart! Vi längtar till nästa träning!

BabyCapoeira: Pintinho amarelinho

Hur gör den lilla kycklingen när den vill äta mask? Och vad är det den är så rädd för? Svaret finns självklart i videon!

Sjung med!


Tic tic tac x 3 (+ otippad bonus)

Visst ska det firas att helgen är på väg - och vad bättre än att roas av härliga brasilianska rytmer!

Visst minns vi alla Tic tic tac? Carrapachos gamla slagdänga som gjorde succé över hela världen. Men hur många av oss har sett videon? Troligtvis ingen, fram tills idag!

Vi har hittat några riktigt gamla varianter från musikvideons vagga. Njut eller förfasas - ni väljer!

1. Orginalvideon... 2....och en promovariant...3...och en modern (?) variant....av Chilli feat Carrapicho.Vilken variant gillar ni bäst? 1, 2 eller 3? Säg vad ni tycker med en kommentar!


Här kommer dessutom en liten bonus - vi menar det verkligen när vi säger att det blev en världsomspännande succé! Dakhlo El Hero - Bate forte o tambo galeeeeeeeraaaaa!


Fotogalleriet uppdaterat!

Vi tar mer kort än vi hinner göra något med, men åtminstone en gång per termin försöker vi hinna med att uppdatera vårt fotogalleri. Nu har vi fått upp ett par nya album, bl a BabyCapoeira, MiniFestivalen, Regionsfestivalen och lite annat smått och gott! Det finns över 1700 foton att beskåda, så kika in och njut!

Capoeira Luta da vidas bildgalleri


Minioutfit de luxe!

Här är en liten capoeirsta (och tillika föreningens yngste tränare*) som har mode i blodet! Mamma Esticada fick allt vika sig för den unge herrens ljudliga önskan - ge mig en Luta da vida-logga på magen! Endast sju veckor gammal har lillen med total stilkänsla valt att matcha sin coola body med ett par vita plyschbyxor och en julig och lurvig overall med gröna detaljer.

Ja, vi säger då det, kan man bli sötare?

* Razmus är tillsammans med Leon orsaken till att vi drog igång BabyCapoeira HT10! Mammorna Esticada och Complicada är det som tillsammans med Contra mestre Sandália ansvarar för att ge föräldrar härlig träningsvärk och bebisarna rejält mycket skoj!


Brasiliens afrikanska arv, del 3

Varsågoda, här är del tre om slaveriet i Brasilien. För er som är med i studiecirkeln i portugisiska, se om ni kan förstå vad som sägs!Nu är hemsidan uppdaterad....beskåda:BLOGGEN!


Nu har vi äntligen fått tummen ur och (åtminstone delvis) fixat till vår hemsida. Ändringarna syns främst på menyraden där vi nu har en ny länk: vår fantastiska blogg!

Sugen på att se hur det ser ut? Klicka på bilden nedan!

Capoeira Luta da vidas logga i vit version.

FAQ: Barnkalas - capoeirabus!!

Vi får ibland förfrågningar om vi ordnar barnkalas - och visst kan vi göra det! Kalasen hålls alltid i vår lokal på Teatergatan 19 i Göteborg.

Detta är en del av vad vi kan erbjuda:

- capoeira och/eller afrikansk dans
- häftig uppvisning av capoeira eller show med afrikansk dans
- capoeirapyssel (t ex göra egna capoeirainspirerade halsband)
- lekar och bus i säker lokal (300 m2 med vadderad matta och madrasser)
- mat och tårta


Priserna går från 150 kr/person uppåt beroende på vilket kalaspaket man vill ha. Bokningsavgiften är 250 kr och minsta antalet deltagare är 10 st.

Mer info får ni om ni ringer 0768-676821 eller mailar oss på info[at]capoeiragbg.seFörutom barnkalas ordnar vi även möhippor, svensexor, företagsaktiviteter och shower!

AfroDans startar i januari


I januari drar vi igång vår nya kurs AfroDans! Läs hur Instrutora Gata beskriver kursen HÄR.OBS datumet på affischen är fel - preliminärt startdatum är onsdagen den 19 januari 2011

Avantgarde!

Kreativitet och personlig stil är två av capoeirans kännetecken som smälts samman i utsökt balans i denne unge herres kreation. Varför kom inte vi på att använda ett läckert, svart trumfodral som kombinerad mössa och ytterplagg? 

Vi bugar oss och säger - så avantgarde!


Rihanna: Te amo

Rihanna har börjat gilla capoeira, inte bara som träningsform utan även som en del av hennes shower. Ha överseende med stilen...det är mer en fråga om capoeirainspirerad dans än capoeira. Men ändå!

Orkar ni inte se videon så kommer capoeiradansen ca 2.45 in i låten.


BabyCapoeira: A Aranhinha

Imse vimse spindel...på portugisiska!Roda till minne av Dia de Conciencia Negra

Nej då, festen är inte slut än! Ta gärna en sväng in förbi lokalen, enligt pålitliga källor så har precis en jätteskål med galet god pastasallad hittat dit som nattamat!

Om ni inte kan ta er in till oss för att mysa så kan ni i alla fall få ett smakprov på rodan som hölls i Zumbi dos Palamres och Dia de Conciencia Negras ära idag!


Mmmmmm....tårta!! Viva Zumbi! Vermelinha och Borboleta är snabbast ut (nästan i a f, Complicada & Lillen hade redan tjuvsmakat)!Idag är det öppen roda!

Den 20 november är det Dia de Conciencia Negra i Brasilien - en dag till minne av de svartas frihetskamp.

Vi firar dagen med en öppen roda - varmt välkomna den 20 november kl 14.00-16.30!


Veckans medlem: Curió branco

Namn: Philip
Capoeiranamn: Curió Branco (portugisiska för den vita curión, en liten svart brasiliansk sångfågel)
Ålder: 28
Förening: IF Capoeira Luta da vida
Hur länge har du tränat capoeira? I någon form sedan hösten 2001.
Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?

Det var en kompis som drog med mig på en träning i Frankrike när jag bodde där 2001-2002. Jag tyckte att det verkade kul och fortsatte att träna även efter att jag rest tillbaka till Sverige.


Hur kom du i kontakt med sporten?

Jag i kontakt med sporten för att jag haft ett förflutet i andra kampsporter. Innan jag tränade capoeira tränade jag länge ju-jutsu och Tricon (ett slags militärt självförsvar). På den tiden, nu pratar vi tidigt 90-tal, fanns inte möjligheten att söka på Internet i samma utsträckning efter kampsporter. Då kunde jag och ett gäng andra kampsportsnördar samlas och upplysa varandra om allt vi visste och hade kommit åt om kampsport. Man sög åt sig så mycket kunskap man kunde om alla möjliga kamparter och det var så jag först fick höra om "en konstig kampsport som var en dans".


Vad är capoeira för dig?

Väldigt mycket. Svårt att vara uttömmande för jag tycker alltid att jag ser något nytt. Om jag får utgå från en jämförelse med andra kamparter så är det just capoeirans mångsidighet som fascinerar mig. För mig är Capoeira kanske just ett uttryck för mångsidighet och samtidigt något som ständigt förändras. Innebörden av mångsidigheten som jag ser den nu är att capoeira både innebär kamp, dans, fysisk utmaning och kroppskontroll, improvisation i eget skapande, kultur i form av historia, musik och filosofi, men även andra saker som lek, teater och ett nytt språk samt givetvis också möjligheten att knyta nya bekantskaper inom ramen för allt detta!


Varför är capoeira en bra träningsform?

Den fysiska delen av träningsformen för att den kräver att man tränar upp både styrka och kondition i en väl avvägd kombination. Har du för mycket muskler att bära på så kan det bli jobbigt med kondition och smidighet. Har du för lite muskler så orkar du å andra sidan heller inte göra mycket av den akrobatik och de rörelser som krävs för capoeira. Därtill kan ju sägas att de typiskt använda "capoeiramusklerna" många gånger är inre muskler som folk sällan har tränat innan de börjat capoeira. Istället har fokus legat på de estestiska musklerna. Sedan skall man ju komma ihåg att man får mycket bättre balans och koordination också av att träna capoeira.


Andra delar av träningsformen är att man tränar upp andra sidor än bara fysiken. Till exempel genom att man får sjunga och på ett nytt språk och att man får spela instrument.Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?

Frågan måste ställas i förhållande till varje persons fysiska förutsättningar och vilja att utvecklas. För vissa går det jättesnabbt framåt och för andra tar det lite längre tid. Vissa nöter tills kroppen nästan brister för att de skall sätta en viss teknik. Jag tror på en sund balans och har ofta funderat på vad min egen kropp klarar av. Måste man bli vig eller stark nog för att göra en svår teknik så får man ta tid på sig att träna upp vighet och styrka först. Jag menar, varför måste det vara så bråttom? Det lätt att man skadar sig annars och då kanske det inte blir någon capoeira alls och dit vill man ju inte!


Något som jag märkt över åren när jag haft mina sommarträningsperioder själv är att mycket lossnar av sig själv om man bara har tålamod att träna upp kroppen först. Styrkan, vigheten och balansen kommer efter hand och vips sätter man den där tekniken som var så jäkla svår i början. Det har hänt fler gånger att jag har tagit ett långt uppehåll från att göra en viss teknik för att jag känt att jag inte kunnat klara av den. Sedan provar jag igen efter ett halvårs tränande med annat och så klarar jag tekniken!


Det jag tycker är charmigt också är att det egentligen inte finns några direkta krav på att alla måste kunna göra exakt samma saker lika bra. Gillar man hög akrobatik kan man satsa på det. Föredrar man lågt spel så kan man specialisera sig på det. Det blir bara mer spännande då tycker jag, eftersom två capoeiristas med olika spelmönster och tekniker som möts får mer utmaning och lär mer av varandra än om de möter någon som är en spegelbild.Curió branco tillsammans med Mestre Serginho de Maré, från gruppen Nova Maré i Ubatuba, Brasilien, och en mycket god och kär vän och förebild för oss i Luta da vida.

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?

Jag hade tagit ett uppehåll från en annan klubb, bland annat på grund av att studier på universitet gjorde att det var allt svårare att komma till regelbundna tider en viss period. Så hände det att jag gick in på slagverksbutiken "Buller & Bång" på Svingeln och där hängde en lapp om att någon som heter Sandália Preta skulle starta en capoeiraklubb. Jag var intresserad av att prova en annan klubb och trodde faktiskt först att Sandália var ett egennamn och att det var ett kvinnonamn, men det visade sig att det var en kille med stor afrofrisyr jag skulle få träffa den där hösten 2003.


Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?

Det finns nog fler likheter än skillnader om man jämför med andra föreningar, men jag skulle nog säga att jag känt att vi har en gemenskap som jag inte känt i någon annan förening. Särskilt i det att jag fick en personlig kontakt med tränaren snabbt. I min andra förening kunde tränaren inte mitt namn ens efter ett helt års intensiv träning. Sedan är jag imponerad och glad över att vi lyckats hålla igång en någorlunda stabil förening så länge, vilket inte alltid är så lätt!


Hur hittade du info om oss?

Se ovan.


Är det något man kan förändra med föreningen?

Även om jag är nöjd med mycket så finns det alltid saker som kan förändras. Olika tider i en förenings utveckling kräver olika åtgärder.


Jag skulle själv tycka att det vore bra om vikten av att kunna spela instrument tas på mer allvar. Då blir det inte samma personer som alltid spelar instrument. Man kan köra mer musik under träningspassen! Det kan göras så att man helt enkelt sätter en berimbau i handen på folk och säger "spela". Alla borde börja träna på instrument och sång direkt.*


Jag tycker också att det borde vara mindre fokus på bälten och titlar och mer fokus på vad folk egentligen lär sig; capoeiran sitter ju inte i bältet eller i titeln. Om jag förstått det rätt borde vi ha många fler i föreningen som kan spela alla instrument och sjunga eftersom vi börjar få en del högre graderade, men som sagt det skulle ju kunna bli bättre om vi tog lite extra tag i musiken!


Har du något annat du vill tillägga?

Capoeira är fantastiskt!

Det har gett mig så mycket och format mig som person. När jag ser tillbaka på åren sedan 2001 kan jag helt klart konstatera att mitt liv skulle ha sett väldigt annorlunda ut om jag inte hade börjat träna capoeira. Jag har ju visserligen svårt att föreställa mig hur mitt liv skulle ha sett ut om jag inte skulle ha tränat capoeira. Även när jag inte kan komma till klubben och träna så tränar jag alltid själv, men jag tror definitivt att mitt liv skulle vara fattigare på många sätt. Jag skulle väl kunna sammanfatta det hela med att säga att jag och capoeira har haft ett nio år långt och stabilt förhållande med både up- och nedgångar, men det är verkligen ett förhållande som jag fortfarande tror på och jag förutspår en ljus framtid. Tack till capoeira och Luta da Vida för de här åren!Curío branco är en av Luta da vidas eldsjälar. Han har varit med oss från start, engagerat sig och hjälpt till att bygga upp föreningen och värnat om att Luta da vida aldrig skall förlora sin själ, glädje, öppenhet och medmänsklighet. Vi har betytt mycket för dig, Philip, men det är inget mot vad du har betytt för oss! Du har fått oss att orka genom kriser, öppnat våra ögon och alltid fått oss att hitta hem! Det är vi som tackar dig, från djupen av våra hjärtan!


* Ett liten fotnot angående sång & musik - sedan augusti 2010 har vi varje onsdag kl 19.00-21.00 musik- och sångträning för alla intresserade medlemmar. Nu är det upp till ER medlemmar att visa framfötterna och börja spela & kvittra! :)

Roda med Filhos de angola 13 november 2010

I lördags, den 13 november, bjöd Filhos de Angola, Göteborgs enda renodlade Capoeira Angola-förening, in till en superskön roda med efterföljande mys!

Supersköna Pingo de ouro (Gulddroppen - vilket coolt capoeiranamn!) från Filhos de Angola har skickat en liten hälsning och bilder:

Hej och tack alla ni som kom till GCFAs roda i lördags! Vi var inte så många angoleiros, men det vägdes upp av många elever från Luta da vida och en och annan från andra grupper. Det var en roda med härlig energi, massa lekfulhet och cheekiness; precis som det ska vara i angola!


Anledningen till rodan var dels att vi ville skapa en större gemenskap mellan olika capoeiragrupper i Göteborg, samt dels att hedra mestre Pastinha -"pappa" till capoeira angola och grundaren till den första angolaakademin- som dog den 13 november 1981.

Efter rodan var det bastu, mat och utgång som gällde, och det var en fantastiskt rolig kväll. Så, stort tack alla som deltog!

Axé,
Pingo de ouro

Vill ni veta mer om mestre Pastinha och vad det innebär att vara mestre? Håll utkik här på bloggen framöver då vi kommer att publicera en serie inlägg om vad som definierar en mestre och kort historik över capoeirans legendarer!

Capoeira Luta da vida skickar ett stort och varmt tack till Sebastián Olier för att vi fått låna fotona!


Snart dags för en ny workshop med bjj?

Nej, nu börjar vi längta! Det var så himla kul när vi hade vår förra gemensamma workshop med Yamasaki academy. Under ett par timmar testade vi på varandras kampsporter och vi insåg från båda sidor att det är jäkla mycket svårare - och roligare - än det ser ut!Capoeira Luta da vida och Yamasaki academy har workshop ihop.

Bjj var kul, svettigt och det var LITE ovant för oss att ha någon så nära.Dags att hoppa in i rodan - efter en timmes förberedelser!

Vi håller ut till början av nästa år: då lanseras Brasilianska träningscentret - Brazilian Martial Art Centre - i Göteborg. Då blir det säkert dags för mer gemensamma aktiviteter! Härligt!

Träna i Kållered med Capoeira Luta da vida SYD


Ni har väl inte missat att både vuxna och barn kan träna capoeira i Kållered? Vi har en alldeles nystartad grupp där som är hur grym och skön som helst!

Vår alltid lika underbara aluna Tancinha gjorde den här snygga reklamen till dem när de drog igång i höstas:Träningslokalen har ändrats sedan reklamaffischen skapades - numera tränar Capoeira Luta da vida SYD i Brattåsskolan.

Sugna på att lära känna någon av våra medlemmar i SYD? Kika då in på Veckans medlem som intervjuar Mariposa!

Varmt välkomna att besöka oss och testa på capoeira - det är helt gratis de första två gångerna!

Dagens bild: Ginga park workshop 2010

Ginga Park, vårt utomhusevent i Slottsskogen sommaren 2010, var fylld med en mängd olika workshops - just denna bild är ifrån en av capoeirapassen då vi tränade på olika försvarskombinationer.


Veckans medlem: Mariposa


Namn: Maribel
Capoeiranamn: Mariposa
Ålder: 21
Förening: IF Capoeira Luta da vida SYD
Hur länge har du tränar capoeira? 3 månader med Luta da vida, 1 år med en annan klubb.Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?
Min bror hade börjat i capoeira innan mig och lyckades få med mig på en av träningarna, efter det fastnade jag direkt! 

Hur kom du i kontakt med sporten?
Som sagt, min bror hade börjat i capoeira innan mig, och pratade konstant om capoeira hit och dit. Han hade gått i flera andra kampsporter innan, men av någon anledning lät capoeira, för mig, mer intressant. 

Vad är capoeira för dig?
Lycka! För mig är inte capoeira bara en slags träningsform, det är mer än så, det är en livsstil. Capoeira får mig att koppla av, lämna världen runt om mig för en stund och bara fokusera på träningen. Har jag mycket att tänka på, som t ex jobb och skola, så är det skönt att komma till träningen och släppa oron ett tag för att kunna få tillbaka energin!

Varför är capoeira en bra träningsform?
Till skillnad från andra kampsporter, så tar capoeira med lite av allt möjligt, det blir en skön blandning. Man lär sig akrobatik, dans, musik, sparkas, man blir mer vig och får bättre balans... ja, you name it. Man lär sig att träna med hela kroppen och får träningsvärk i muskler som man inte visste fanns där!

Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?
Jag tror man utvecklas väldigt mycket i början, från då man startade fram tills man kommer till de övningar som sätter ens kropp på prov. När man har kommit dit så blir det nog en aning svårare och det lär ta tid förrän man blir riktigt grym på det. Men det som är så bra med capoeira är att man låter det mer än gärna ta den tid det behöver, även om det tar flera år. Capoeira är en livsstil och något man håller på med sålänge man kan röra på sig, och det är det som är det fina i det enligt mig och det är därför jag trivs med det så mycket. Jag vill kunna vara 50+ och fortfarande kunna göra volter! 

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?
Jag såg på hemsidan att de hade träningslokal i Kållered, vilket ligger närmare för mig än i stan. Tränade innan i Majorna, så det var något krånligare att ta sig dit från Mölndal.

Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?
Gemenskapen! Jag tycker alla är väldigt engagerade i varandra och hjälper gärna till de som vill lära sig mer och utvecklas. Som nybörjare är det väldigt viktigt med hur man blir mottagen av resten av gruppen, att man blir välkommen av alla, och det var precis det jag kände när jag började i Luta da vida.

Hur hittade du info om oss?
Min bror tipsade mig och klubben och länkade hemsidan.

Är det något man kan förändra med föreningen?
Jag tycker det är bra som det är! Keep up the good work! Hörde rykten om lektioner för att lära sig portugisiska, vet inte om det är på gång, men det låter väldigt intressant! Det skulle jag vilja gå på!

Har du något annat du vill tillägga?
Hoppas fler vill testa på i Kållered! Vi är en liten men mysig grupp som gärna vill ha fler att träna ihop med! :)P.S. Jodå, visst är portugisiskan aktuell - vi körde igång efter höstlovet och har precis avverkat andra lektionen! Läs mer om det HÄR!

BabyCapoeira är igång!
Nu har äntligen BabyCapoeira dragit igång! Vi är ett femtontal familjer som kör ihop så att svetten lackar! Som allting man gör för första gången (vår BabyCapoeira är helt unik, finns inget liknande i Sverige eller ens någon annanstans i världen vad vi vet) så är det lite att testa vad som fungerar. Nu vet vi t ex att det INTE funkar att sjunga brasilianska barnsånger - speciellt inte om musikversionen skiljer sig från textversionen (oups)! Så numera kan alla ta del av barnsångerna via bloggen istället. Kika in under vår kategori Populärkultur så hittar ni videos med musik och text!


Första BabyCapoeiralektionen - barnen får gunga och föräldrarna träna armmusklerna!

Igår körde vi det tredje kurstillfället av BabyCapoeira och enligt önskemål så körde vi ett rejält pass med fys och lek till capoeiramusik. Vi räknar kallt med att alla kommer att ha svårt att gå i trappor i åtminstone ett par dagar efter Esticadas övningar! Nästa gång blir det mer musik och tanken är att även föräldrar skall få vara med och testa instrumenten denna gång!  


Barnen och föräldrarna dansar runt och busar i dojon!

Självklart kommer vi att lägga upp fler foton framöver - både här på bloggen och i vårt fotogalleri! Håll utkik!

Klubbshoppen - begagnat: Till salu


Sugen på lite capoeiragrejer?

Doutor från Luta da vida VÄST har lite grejer till salu - passa på att fynda en berimbau eller hoodie!!

Så här går det till vid all försäljning av begagnade grejer på bloggen:

Har du blivit intresserad av något? Skriv då en kommentar ögonblickligen och tinga det du vill ha! 

När du har tingat det du är intresserad av skickar du ett mail till info[at]capoeiragbg.se Döp meddelandet Klubbshoppen:begagnat och skriv i mailet vad du är intresserad av samt dina kontaktuppgifter. Vi vidarebefodrar ditt mail till säljaren som hör av sig så att ni kan komma överrens om detaljer kring köpet. 

Observera att det endast är medlemmar i någon av Luta da vida-föreningarna som har möjlighet att handla via Klubbshoppens begagnad-avdelning. 
1. Hoodie 250 kr


2. Vita abadas, stl M-L, 200 kr


3. Vita abadas, stl M-L, 200 kr

 (exempel, ej de faktiska byxorna)
4. Orange träningsbyxor med brasilianska flaggan på låret (OBS - ej bild på de faktiska byxorna, endast ett exempel på FÄRG), stl M-L, 200 kr5. Berimbau 450 kr

Lycka till!

Como você chama-se?

Lektion två av vår studiecirkel i brasiliansk portugisiska gick av stapeln i torsdags! Denna gång var det bara 17 pers som deltog, men det är inte dåligt det!

På schemat idag stod att presentera sig - på alla möjliga sätt. Eu chamo-me...O meu nome é...


Vår portugisiskalärarinna Flávia hjälper alla med uttal och betydelse - hon är en riktig klippa!


Våra flitiga medlemmar studerar i grupp och lär sig berätta vad de heter.


Mot slutet av lektionen får alla gå upp i mitten och prata med varandra. Como você chama-se? frågar Bigodinho. Eu chamo-me Palmerão! Självklart är lillen på plats och busar och charmar alla. Som en liten miniprofessor traskade han runt mellan grupperna och lutade sig fram med händerna knäppta bakom ryggen och lyssnade noga på alla dialoger (och fjäskade till sig en och annan kram, så klart!)!  

Vid senaste tillfället kom vi överrens om att lägga in ytterligare ett lektionstillfälle varje vecka - på lördagar kl 13.30! Så fr o m nästa vecka är det möjligt att lära sig portugisiska både på torsdagar kl 18 OCH lördagar kl 13.30. Jaaa! Eller...kanske bättre.....SIM!  

Dagens bild: Välkommen hem! :)


Idag är vi så lyckliga för att Anilda, Instrutora Gata, äntligen har kommit hem till Göteborg!

BEM VINDA!!

FAQ: Klubbshoppen - begagnat


Vi får ofta frågor som rör begagnade träningskläder och instrument. Frågorna rör allt ifrån hur man kan sälja sina gamla kläder till om det möjligen finns någon begagnad berimbau att få tag på.

Här är svaret!

Javisst - vi hjälper er att förmedla försäljning av träningskläder och annat som är capoeirarelaterat!

Det fungerar så här:

Vill du sälja något?

Skicka då ett mail till info[at]capoeiragbg.se med information om vad det är du vill sälja. Beskriv skick, storlek och vilket pris du vill sätta. Skicka även med foto på dina saker.

När vi har fått in ett önskemål om att lägga upp något på Klubbshoppen - begagnadavdelningen granskar vi mailen och infon vi fått och lägger sedan ut varorna till försäljning vid närmast möjliga tillfälle (vanligtvis inom någon dag).

Köparna får tinga varan via en kommentar på bloggen och sedan viaderebefodrar vi kontaktinformationen till säljaren som själv får kontakta den potentiella köparen. 


IF Capoeira Luta da vida ansvarar inte för varorna skick - det gör säljaren.


Vill du köpa något som ligger ute på bloggen? 

Har du blivit intresserad av något som ligger uppe till försäljning? Skriv då en kommentar ögonblickligen och tinga det du vill ha! 

När du har tingat det du är intresserad av skickar du ett mail till info[at]capoeiragbg.se Döp meddelandet Klubbshoppen:begagnat och skriv i mailet vad du är intresserad av samt dina kontaktuppgifter. Vi vidarebefodrar ditt mail till säljaren som hör av sig så att ni kan komma överrens om detaljer kring köpet. 


Observera att det endast är medlemmar i någon av Luta da vida-föreningarna som har möjlighet att handla (=sälja/köpa) via Klubbshoppens begagnad-avdelning. 


BabyCapoeira: O sapo não lava o pé

Nej, grodan vill verkligen inte tvätta foten - här har ni både sång, musik och text så att ni kan hänga med!FAQ: Ordnar ni möhippor och svensexor?


Absolut!
Vi ordnar både möhippor och svensexor (och barnkalas) flera gånger per år!

Spa och relaxavdelning på Brasilianska kampsportscentret Brasilianska kampsportscentret på Teatergatan 19 Göteborg har en stor och fin bastu.
Varför inte kombinera ett grymt roligt träningspass med lite pyssel och avkoppling i vårt mysiga spa?


Detta är en del av vad vi kan erbjuda:

- träningspass (prova-på) med capoeira eller afrikanska danser (eller både och om man vill)
- capoeirauppvisning eller show med afrodans
- testa på musik och sång
- pysselverkstad (gör t ex egna capoeirasmycken)
- spavistelse i anslutning till träningen (med bastu, jaccuzzi och regnskogsdusch)
- tilltugg och dryck

Pris beroende på vilket paket man väljer, priserna går från 150 kr/person uppåt.

Möhippor och svensexor hålls normalt sett i vår lokal i Göteborg på Teatergatan 19. Det finns även möjlighet att vara på en annan plats som ni själva väljer eller utomhus.

Vill ni veta mer? Slå oss en signal på 0768-676821 eller maila på info[at]capoeiragbg.se

Dagens Bild: koncentration vid domarbordet

I november 2009 hölls Capoeira Luta da vidas första klubbmästerskap för barn - och flera av föreningens avancerade utförde sina första domaruppdrag. I förgrunden syns troféerna - ihopsnickrade av vår multibegåvade mästare!


Video: DJ kör lite fri träning

DJ har lagt upp en video på sig på FB/YouTube från gårdagens träning - och vi är inte sena med att snappa upp den!Nu startar en ny kursomgång för MiniCapoeira


Varmt välkomna till en ny kursomgång av MiniCapoeira! Vi drar igång lördagen den 13 november kl 13.30 och håller på i åtta veckor med sex veckor i år och två i början av nästa år. Sista kurstillfället är lördagen den 15 januari 2011.

Anmäl er per e-mail på info[at]capoeiragbg.se

Är ni sugna på att se vad en av våra MiniCapoeristas tycker? Läs då intervjun med Viggo i Veckans medlem!
Denna kursomgång går det bra att prova-på gratis vid 1:a tillfället (13/11), fr o m våren 2011 kommer en prova-på avgift på 50 kr att införas (denna räknas dock som en delbetalning av totalsumman om man väljer att börja).


Dagens bild: Ginga park 2010

I dagens bild ser vi tillbaka på Ginga park - vår underbara utomhusworkshop som hölls i Slottsskogen samma dags som Göteborgsvarvet!

Den här bilden är tagen när Contra mestre Sandália Preta håller sång- och musikworkshop med barnen.


BabyCapoeira: Pirulito que bate bate

Här kommer en liten bonus - sången vi sjöng i fredags på BabyCapoeira! Pirulito betyder alltså klubba eller slickepinne - det var ny kunskap för mig i alla fall!
Här är texten:

Pirulito que bate bate
Pirulito que já bateu
Quem gosta de mim é ela
Quem gosta dela sou eu

Pirulito que bate bate
Pirulito que já bateu
A menina que eu amava
está bonita e já creseu

Pirulito que bate bate
Pirulito que já bateu
Quem gosta de mim é ela
Quem gosta dela sou eu

Byxförbannelsen...

Vad är det som händer? Hur många gånger kan det gå fel? Är det bara vi som har problem, eller har alla capoeiragrupper det lika jobbigt med att få tag på vettiga byxor? 

Det måste ligga en byxförbannelse över oss...sedan starten 2003 har vi gång på gång på gång haft problem med våra byxor. Först var det Bareko som broderade loggan på rumpan (!) istället för på låret - tack och hej till ett helt gäng byxor den gången. Sedan skickade en av vår mästares gamla tränare en leverans extremt begagnade byxor istället för de nya som vi hade betalat för. Tack och hej till både dom och pengarna. 


                               

Vid nästa tillfälle fick vi faktiskt perfekta byxor från ett skrädderi, både vita och färgade. Men säg den lycka som varar. När vi beställde nästa gång från samma skrädderi så fick de för sig att spara på tyg. I skrevet. Så istället för en leverans av perfekta capoeirabyxor fick vi ett gäng kastratbyxor som var minst sagt avslöjande...tror ni någon kille i föreningen var sugen på att ha dom på sig? Nej, just det. Det hjälpte inte ens att både Contra mestre Sandália och gästande Contra mestre Maique entusiastisk och med äkta övertygelse försäkrade att 'alla brasilianska capoeiristas gillar extra tajta byxor! Det är hett, hett, HETT!'. Som tur var så passade de tjejerna, i alla fall alla som inte drar större storlek än S, och genom ett inköp av en symaskin så kunde vi sy om resten till barnbyxor. Vilket tog TID...i veckor satt vår mästare och förbannade både byxorna och den avancerade overlockmaskinen.

Hur gick det då med nästa leverans? Jodå, då beställde vi barnbyxor och av någon anledning fick fabriken för sig att 7-åriga svenska barn är åtminstone 1.60 långa och drar en vuxenstorlek motsvarande S/M. Yes. Tack för den.

I somras var vi förbi i SDobrados affär i São Paulo och köpte grymt bra byxor, men vi hade inte räknat med att få så många nya medlemmar, så de byxorna tog slut nästan med en gång. Så i september gjorde vi en ny beställning (fast i en annan affär). Gång på gång blev vi försäkrade, jodå, allt är ok, det är bara att komma förbi. I lördags skulle vi hämta byxorna och vad får vi för svar då? Eh...vi har inte gjort beställningen till fabriken ännu. Men ge oss pengarna nu så är byxorna klara om typ en månad.' NEJ! Ni får inga pengar när ni har låtit oss vänta i två månader och sedan inte ens gjort beställningen!

Tillbaka till SDobrado och visst, där kunde vi få hämta byxorna i lördags. Lite dyrare, men vad gör man? De skulle ha allt vi ville ha inne och allt var frid och fröjd. Tills vi kom dit. Då hade dom SÅLT våra barnbyxor två dagar innan 'eftersom det kom in en kund som behöver byxor för små barn'. Ja men TACK SÅ MYCKET! Så nu har vi byxor för vuxna och de stora barnen, men vår Minigrupp blir utan byxor tills åtminstone januari. Så nu är frågan - hur skall vi få hem byxorna? Normal post som är hyfsat prisvärt men som tar en månad eller expresspost som kostar sjukt mycket (vi pratar över 5000 kr)? Eller skall vi helt enkelt vänta tills vår mästare åker till Brasilien i december så han kan ta med sig byxorna personligen? Äh, lämnar över det beslutet till styrelsen att fatta på nästa möte.    

Å andra sidan, jag kanske inte skall klaga. Vår förenings största problem är att få tag på byxor, så har vi det rätt så bra jäkla ändå. 

/Complicada

Friskvårdsersättning - kan jag få kvitto på terminsavgiften?


Självklart får ni det!
Det är många av våra medlemmar som får ersättning för friskvård från sina arbetsgivare. Skicka ett mail till respektive förenings kassör med ert namn och personnummer. Ni kommer därefter att kunna hämta ut kvittot inom en vecka i lokalen.

Dagens bild: babyberimbau!

Capoeirainstrument är kul för alla åldrar! Högst i kurs för den här lille killen står pandeiro, atabaque och självklart - berimbauen! Nyfiken på att lära dig lite mer om detta instrument? Läs då vårt inlägg om berimbau här i bloggen!


BabyCapoeira: Cabeca, ombro, joenho e pé

Huvud, axlar, knä och tår på portugisiska!Tack för en fantastisk start!


Helt, helt otroligt! Vi hade räknat med att ett tio-tal skulle vilja lära sig portugisiska, men vi blev hela 35 st!!

Det beslöts igår att studiecirklarna i brasiliansk portugisiska kommer att hållas på torsdagar kl 18.00 resten av terminen.

Material kommer dels att publiceras här på bloggen och dels delas ut vid lektionstillfällena. Allt material som rör studiecirkeln publiceras i kategorin Portugisiska (så klart).


Flávia hälsar och vill skicka ett supervarmt tack till er alla för ert intresse och närvaro! Nästa torsdag kommer alla att få ett kompendium med lektioner och övningar. Hon vill gärna att ni kommer med feed-back och idéer - så hjälp oss genom att använda bloggen för kommentarer!

Till sist, en liten videopresent till alla deltagare som hjälper er med uttalet av det brasilianska alfabetet:Reklam: Så här kan man ju göra!

För alla er som undrar hur capoeira kan användas i vardagen - här kommer ett handfast exempel ifrån Sydostasien på hur capoeira kan göra DIG till en vardagshjälte! 

Så - alla killar och tjejer som vill impa på grannen - här kommer guiden ni väntat på!Vi vet dock inte riktigt vad det är det gör reklam för....

Öppet styrelsemöte


Varmt välkomna på öppet styrelsemöte idag kl 17.30 i lokalen!

Alla medlemmar i Luta da vida är välkomna att vara med och höra vad som är på gång i föreningen och komma med idéer!


Tack!

Ett stort tack för de fina blommorna som jag från familjerna i MiniCapoeiran i lördags! De är underbara!/Contra mestre Sandália Preta

Imorgon drar portugisiskan igång!


Imorgon drar det igång som alla väntat på: våra studiecirklar i (brasiliansk) portugisiska!

Varmt välkomna till introduktionen som hålls torsdagen den 4 november kl 20.00 i vår lokal på Teatergatan 19.Det är gratis att delta för alla medlemmar i Capoeira Luta da vida.

Är man inte medlem men vill delta i studiecirklarna ändå kan man enkelt göra det genom att teckna ett stödmedlemskap som kostar 200 kr per kalenderår. Läs HÄR hur ni gör för att bli stödmedlem!

Första bloggmålet nått!

Idag, ca tre månader sedan vi drog igång, har vi nått upp till vårt första mål för vårt bloggande: 100-strecket när det gäller sidvisningar och 50-strecket när det gäller unika besökare!

Tack alla läsare för er nyfikenhet och vi ser fram emot dagen då vi når nästa mål - 100 unika besökare på en dag!

Dagens bild: babybus!

Instrutora Gata får erfara att det är inte lätt att öva på akrobatik när en liten babycapoerista vill fram och pussas! Nej då, det skedde ingen olycka. Gata fick sin puss och sen studsade lillen lycklig iväg på nya äventyr. 

Berimbau

I capoeiran är musiken en viktig del, det är rytmen av musiken som återspeglar sig i de capoeiristas som spelar i rodan. Musiken är självaste själen i capoeira. I denna nystartade artikelserien ska vi ta upp de olika instrumenten som styr musiken, rytmen och pulsen. Det finns fem instrument som används i capoeiran; atabaque, pandeiro, reco-reco, agogó och det viktigaste instrumentet av alla, nämligen berimbau.

 

 
Berimbau - Capoeiras rytm
[Källa: bild]

Varför är berimbauen så viktig för capoeira? Vad är en berimbau? Det ska vi ta reda på nu, vi börjar med att ta itu med vad som gör en berimbau. En berimbau består utav flera olika delar;

  • Verga: Uttalas "Ver-ga". En båge gjord av trä, traditionellt sett av träslaget beriba.
  • Arame: Uttalas "A-ra-me". En metallsträng, stämd från vergans topp till tå, utvinns vanligen ur gamla bildäck. 
  • Cabaça: Uttalas "Kabassa". En öppnad, torkad och urholkad kalabass (frukt som växer i tropiska områden) - hålls emot magen för att skapa basljud.
  • Dobrão: Uttalas "Do-brao". En sten eller ett mynt som hålls emot aramen för att bestämma tonen på berimbaun.
  • Baqueta: Uttalas "Ba-keta". En pinne som slår mot strängen, arame, för att skapa ljud.
  • Caxixí: Uttalas "Ka-shi-shi". En skallra gjord av vävt trä som ackompanjerar baquetan i samma hand.
Berimbauen har tre lösa delar samt tre delar som formar självaste stommen i instrumentet. Vergan, aramen samt cabaçan är denna stomme. Dessa tre delar sitter ihop och hålls med ena handen. De andra delarna är lösa och har olika syften. Dessa lösa delar är caxixí, baqueta samt dobrãon och används genom att hålla caxixín samt baquetan i samma hand och sedan slå mot strängen (aramen), för att få fram olika toner använder man sedan sin andra hand som håller i stommen samt i dobrãon. Genom att flytta cabaçan mot magen skapar man djupare och dovare toner - det går att "waila" (som med en gitarr) genom att flytta cabaçan fram och tillbaka mot magen snabbt.


För fler toner använder man även dobrãon (stenen) som hålls mellan tummen och pekfringet för att spänna åt strängen samt för att dämpa strängen och skapa ett slags rispande ljud. Att börja spela berimbau är inte så svårt - det första hindret är att lära sig hålla i alla delar samtidigt utan att tappa dom.

Nu när vi vet vad en berimbau består av och hur den används vill vi ju också veta varifrån den kommer och varför den används i capoeira!

Ja, det är faktiskt så att båda dessa frågorna är inte så speciellt lätta att besvara för att berimbauens historia är väldigt luddig och det finns olika teorier varifrån den egentligen kommer. Den teori som stöds mest är att berimbauen delar historia med harpan och har funnits i över 6000 år. Dess härkomst sägs komma från södra Indien och Egypten. Vad vi vet med säkerhet är att berimbauen kom till Brasilien ifrån Afrika då slavhandeln rådde. Berimbauens riktiga användningsområde är inte säkert men den användes mycket av munkar för att tigga samt av handelsmän för att locka till sig kunder.

Varför används då berimbauen till just capoeira? Det är det heller ingen som vet, berimbauen tillkom inte i capoeiran förrän på 1900-talet. Även då var dess syfte inte helt säkert. Nu tror vissa antropologer att olika capoeira-mestres använde berimbaun för att tillbe andar och diverse andra religiösa ändamål. En annan teori är att gatuförsäljare som bl a sålde berimbau började spela i närheten av en roda för att på så sätt dra uppmärsamhet till sina varor. Efterhand har berimbauen inkorporerats i capoeiran och används vid rodan för att skapa rytm.

I en roda ska det användas tre olika typer av berimbau (antalet berimbau varierar från grupp till grupp, men allra vanligast är det att ha tre olika) - detta för att ge olika rytmer och tonljud. Berimbauen ser alltid samma ut men det som skiljer de olika åt är storleken på cabaçan. Ju större cabaça desto dovare blir ljudet. De olika typerna av berimbauer kallas för;

  • Berimbau Gunga - En stor cabaça som ger mycket basljud.
  • Berimbau Médio - En medium-stor cabaça som är ett mellanting mellan gunga och viola.
  • Berimbau Viola - En liten cabaça som ger ett ljust och mer diskant liknande ljud.

/Anjinho

Höstlovet - så påverkar det träningarna denna vecka

Nu har höstlovet dragit igång och det påverkar våra träningar på följande sätt:

Göteborg
Tisdag: barn forts: inställd
Onsdag barn nyb: inställd (men kom på uppvisningen i Aktiviteten kl 19 istället!)
Lördag fri träning: inställd p g a Alla helgona

SYD (Kållered)
Lördag inställd p g a Alla helgonaI övrigt tränar vi som vanligt! Glöm inte heller att det på torsdag kl 20 är premiär för studiecirklarna i portugisiska!
Brasilien har fått sin första kvinnliga president!

Inatt blev det klart: Dilma Rouseff är Brasiliens nya president! Grattis Brasilien - vi tror att ni gjorde ett klokt val!

Klicka på bilden för att komma till GPs webb-tv!RSS 2.0