Veckans medlem: Curió branco

Namn: Philip
Capoeiranamn: Curió Branco (portugisiska för den vita curión, en liten svart brasiliansk sångfågel)
Ålder: 28
Förening: IF Capoeira Luta da vida
Hur länge har du tränat capoeira? I någon form sedan hösten 2001.
Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?

Det var en kompis som drog med mig på en träning i Frankrike när jag bodde där 2001-2002. Jag tyckte att det verkade kul och fortsatte att träna även efter att jag rest tillbaka till Sverige.


Hur kom du i kontakt med sporten?

Jag i kontakt med sporten för att jag haft ett förflutet i andra kampsporter. Innan jag tränade capoeira tränade jag länge ju-jutsu och Tricon (ett slags militärt självförsvar). På den tiden, nu pratar vi tidigt 90-tal, fanns inte möjligheten att söka på Internet i samma utsträckning efter kampsporter. Då kunde jag och ett gäng andra kampsportsnördar samlas och upplysa varandra om allt vi visste och hade kommit åt om kampsport. Man sög åt sig så mycket kunskap man kunde om alla möjliga kamparter och det var så jag först fick höra om "en konstig kampsport som var en dans".


Vad är capoeira för dig?

Väldigt mycket. Svårt att vara uttömmande för jag tycker alltid att jag ser något nytt. Om jag får utgå från en jämförelse med andra kamparter så är det just capoeirans mångsidighet som fascinerar mig. För mig är Capoeira kanske just ett uttryck för mångsidighet och samtidigt något som ständigt förändras. Innebörden av mångsidigheten som jag ser den nu är att capoeira både innebär kamp, dans, fysisk utmaning och kroppskontroll, improvisation i eget skapande, kultur i form av historia, musik och filosofi, men även andra saker som lek, teater och ett nytt språk samt givetvis också möjligheten att knyta nya bekantskaper inom ramen för allt detta!


Varför är capoeira en bra träningsform?

Den fysiska delen av träningsformen för att den kräver att man tränar upp både styrka och kondition i en väl avvägd kombination. Har du för mycket muskler att bära på så kan det bli jobbigt med kondition och smidighet. Har du för lite muskler så orkar du å andra sidan heller inte göra mycket av den akrobatik och de rörelser som krävs för capoeira. Därtill kan ju sägas att de typiskt använda "capoeiramusklerna" många gånger är inre muskler som folk sällan har tränat innan de börjat capoeira. Istället har fokus legat på de estestiska musklerna. Sedan skall man ju komma ihåg att man får mycket bättre balans och koordination också av att träna capoeira.


Andra delar av träningsformen är att man tränar upp andra sidor än bara fysiken. Till exempel genom att man får sjunga och på ett nytt språk och att man får spela instrument.Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?

Frågan måste ställas i förhållande till varje persons fysiska förutsättningar och vilja att utvecklas. För vissa går det jättesnabbt framåt och för andra tar det lite längre tid. Vissa nöter tills kroppen nästan brister för att de skall sätta en viss teknik. Jag tror på en sund balans och har ofta funderat på vad min egen kropp klarar av. Måste man bli vig eller stark nog för att göra en svår teknik så får man ta tid på sig att träna upp vighet och styrka först. Jag menar, varför måste det vara så bråttom? Det lätt att man skadar sig annars och då kanske det inte blir någon capoeira alls och dit vill man ju inte!


Något som jag märkt över åren när jag haft mina sommarträningsperioder själv är att mycket lossnar av sig själv om man bara har tålamod att träna upp kroppen först. Styrkan, vigheten och balansen kommer efter hand och vips sätter man den där tekniken som var så jäkla svår i början. Det har hänt fler gånger att jag har tagit ett långt uppehåll från att göra en viss teknik för att jag känt att jag inte kunnat klara av den. Sedan provar jag igen efter ett halvårs tränande med annat och så klarar jag tekniken!


Det jag tycker är charmigt också är att det egentligen inte finns några direkta krav på att alla måste kunna göra exakt samma saker lika bra. Gillar man hög akrobatik kan man satsa på det. Föredrar man lågt spel så kan man specialisera sig på det. Det blir bara mer spännande då tycker jag, eftersom två capoeiristas med olika spelmönster och tekniker som möts får mer utmaning och lär mer av varandra än om de möter någon som är en spegelbild.Curió branco tillsammans med Mestre Serginho de Maré, från gruppen Nova Maré i Ubatuba, Brasilien, och en mycket god och kär vän och förebild för oss i Luta da vida.

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?

Jag hade tagit ett uppehåll från en annan klubb, bland annat på grund av att studier på universitet gjorde att det var allt svårare att komma till regelbundna tider en viss period. Så hände det att jag gick in på slagverksbutiken "Buller & Bång" på Svingeln och där hängde en lapp om att någon som heter Sandália Preta skulle starta en capoeiraklubb. Jag var intresserad av att prova en annan klubb och trodde faktiskt först att Sandália var ett egennamn och att det var ett kvinnonamn, men det visade sig att det var en kille med stor afrofrisyr jag skulle få träffa den där hösten 2003.


Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?

Det finns nog fler likheter än skillnader om man jämför med andra föreningar, men jag skulle nog säga att jag känt att vi har en gemenskap som jag inte känt i någon annan förening. Särskilt i det att jag fick en personlig kontakt med tränaren snabbt. I min andra förening kunde tränaren inte mitt namn ens efter ett helt års intensiv träning. Sedan är jag imponerad och glad över att vi lyckats hålla igång en någorlunda stabil förening så länge, vilket inte alltid är så lätt!


Hur hittade du info om oss?

Se ovan.


Är det något man kan förändra med föreningen?

Även om jag är nöjd med mycket så finns det alltid saker som kan förändras. Olika tider i en förenings utveckling kräver olika åtgärder.


Jag skulle själv tycka att det vore bra om vikten av att kunna spela instrument tas på mer allvar. Då blir det inte samma personer som alltid spelar instrument. Man kan köra mer musik under träningspassen! Det kan göras så att man helt enkelt sätter en berimbau i handen på folk och säger "spela". Alla borde börja träna på instrument och sång direkt.*


Jag tycker också att det borde vara mindre fokus på bälten och titlar och mer fokus på vad folk egentligen lär sig; capoeiran sitter ju inte i bältet eller i titeln. Om jag förstått det rätt borde vi ha många fler i föreningen som kan spela alla instrument och sjunga eftersom vi börjar få en del högre graderade, men som sagt det skulle ju kunna bli bättre om vi tog lite extra tag i musiken!


Har du något annat du vill tillägga?

Capoeira är fantastiskt!

Det har gett mig så mycket och format mig som person. När jag ser tillbaka på åren sedan 2001 kan jag helt klart konstatera att mitt liv skulle ha sett väldigt annorlunda ut om jag inte hade börjat träna capoeira. Jag har ju visserligen svårt att föreställa mig hur mitt liv skulle ha sett ut om jag inte skulle ha tränat capoeira. Även när jag inte kan komma till klubben och träna så tränar jag alltid själv, men jag tror definitivt att mitt liv skulle vara fattigare på många sätt. Jag skulle väl kunna sammanfatta det hela med att säga att jag och capoeira har haft ett nio år långt och stabilt förhållande med både up- och nedgångar, men det är verkligen ett förhållande som jag fortfarande tror på och jag förutspår en ljus framtid. Tack till capoeira och Luta da Vida för de här åren!Curío branco är en av Luta da vidas eldsjälar. Han har varit med oss från start, engagerat sig och hjälpt till att bygga upp föreningen och värnat om att Luta da vida aldrig skall förlora sin själ, glädje, öppenhet och medmänsklighet. Vi har betytt mycket för dig, Philip, men det är inget mot vad du har betytt för oss! Du har fått oss att orka genom kriser, öppnat våra ögon och alltid fått oss att hitta hem! Det är vi som tackar dig, från djupen av våra hjärtan!


* Ett liten fotnot angående sång & musik - sedan augusti 2010 har vi varje onsdag kl 19.00-21.00 musik- och sångträning för alla intresserade medlemmar. Nu är det upp till ER medlemmar att visa framfötterna och börja spela & kvittra! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
  • bloglovin
  • Blogg listad på Bloggtoppen.se Sport Sport bloggar
    RSS 2.0