Hammarkulleskolan snart med capoeira på schemat!

Var över hos rektor Thomas Kling på Hammarkulleskolan och gick igenom det sista stegen för att dra igång capoeira till HT 11 på skolan och allt verkar lovande.

Thomas Kling som jag uppfattar som en mycket engagerad och hårt arbetande rektor med höga mål, har många planer för skolan och är väldigt engagerad i att få igång capoeiran, men framför allt att aktivera eleverna mera.
Hoppas på att få samarbeta mycket med Thomas i framtiden också.

Tack Thomas och vi ses snart i gymnastiksalarna!Vi hoppas med det här samarbetet kunna slussa över de elever som är intresserade av att fortsätta med capoeira in i vår egen föreningen framöver.

/PicaPau

Avslutningsroda för barngruppen: tisdag 31/5

Tjena Alla!

Nu är vårterminen slut och sommarterminen ska börja då vill vi också fira detta med en roda för barngruppen.
Barngruppen tränar 18 - 19 som vanligt men efteråt vill vi att dom från de andra grupperna och samlas i en roda för de yngre.

Kom igen, alla som kan! Ni är varmt välkomna!

Kram PicaPau

Dagens bild: Dags för en liten tupplurSapinho tar sig en liten tupplur på soffan i lokalen...

OBS! Huvud, axlar knä och tår.......Flip-Flop, händer och fötter! OBS!

Känner att vi har varit lite vaga när det gäller att förklara regler om tofflor/ Flip-Flop och upprätthålla dem. Måste på peka att det är absolut obligatoriskt att vi bär Flip-Flop i lokalen och alltid tvättar händer och fötter innan träningen. Detta för att undvika både att smuts förs in på mattorna och för att minska smittorisken. Kommer skicka detta meddelande via e-post också. Om man inte har med sig Flip-Flops och tvättar av fötter och händer i framtiden medför detta att man tyvärr inte får träna den dagen.

Hoppas alla har förståelse för detta, det är för allas trivsel! Vår lokal har tack vare de hårda hygienkraven varit förskonade ifrån både ringmask och svinkoppor - två otäckingar som tyvärr är rätt så vanligt på många klubbar....så låt oss hjälpas åt att fortsätta ha en fräsch och hygienisk träningslokal! 

Ber om ursäkt igen i fall detta har varit oklart.

Med vänliga hälsningar
Björn (PicaPau) Hallman

Nu kör vi igång!Igår hade vi första grupperna för andra delen av mångfaldsprojektet! Vi hade introduktion till barngruppen och nästa vecka drar de riktiga lektionerna igång. Tjejgruppen startade däremot direkt med både intro och träning. Alla hade god energi, kämpade på och hade roligt tillsammans med Instrutora Gata. Responsen var bra bland tjejerna och vi delade ut kläder så att de kan se ut som riktiga capoeirautövare nästa träning. Stort tack till Mera produktion - ni har gjort det möjligt för oss att kunna erbjuda alla projektdeltagare kläder!

Ungdomsgruppen körs igång på torsdag kl 18:00 hoppas på god energi och massa ungdomar som dyker upp!

Massa positiv energi!

/PicaPau


P.S Det finns fortfarande platser kvar i alla tre grupper - vill du vara med? Gå in på vår hemsida där ni hittar vår e-post och anmäl er!


Ginga Park

Imorgon är det som sagt Agita Verãos första event Ginga park och vi hoppas att det är många som kommer så vi kan få en schysst roda med mycket energi.

Kl 10 samlas vi på gräsmattan utanför Björngårdsvillan, det kommer vara workshop och roda sedan grillar vi för dem som har lust och har tagit med sig för grillning. Allt sker ju såklart om vädret tillåter det.

"Flygbladet som kommer delas under Ginga park"


TID: 10-16 (troligtvis håller vi på ännu längre)
Plats: Stora gräsmattan nedanför Björngårdsvillan

Kostnad: GRATIS!!

ALLA är varmt välkomna!!


/PicaPau

Strandcapoeira - inget för mesar!


Sol, ljumma vindar, brusande hav och 20 grader i skuggan...
underbart sommarväder tyckte vi och slängde på oss capoeirakläderna
för ett träningspass i sanden.

Brassarna själva föredrog långärmade tröjor och att vara hemma i
husets varma vrå. De få som vågat sig ner till stranden gjorde det endast
för att sola - ingen chans i världen att de frivilligt skulle hoppa in i vattnet
när det är VINTER! Det är ju faktiskt riktigt, riktigt kallt!


Klockan sju varje morgon var vi där och plågades skönt av hårda fyspass,
spel och akrobatik. Sen ett dopp i vågorna och hem till pousadan (brasiliansk
variant av bed and breakfast), ta en dusch och kasta oss över den galet
fantastiska brasilianska frukosten med mängder av färsk frukt och precis
lika många varianter av kakor (därav behovet att träna varje morgon).Nej...ok, jag ska inte ljuga för er. Vi var nog inte på stranden vid 7 varje
dag. När jag tänker efter så var vi nog ALDRIG på plats riktigt så tidigt.
Kanske 9, någon dag, men oftast vid 10. (Det var visserligen en träningsresa,
men man behöver inte plåga sig för det!) Jag inser dessutom att det ändå är
rätt så uppenbart varför vi egentligen tränade på stranden.

Aú - namnet på en hjulning på capoeiraspråk - är inte helt lätt att få till när händerna sjunker ner en decimeter i blöt sand.
Visst - det ger effektiv träning, tro fasen det när man sjunker ner en
decimeter för varje steg och stukar både hand- och fotleder varje gång
man ska göra något som kräver lite fart och snurr!Det finns egentligen bara en orsak - bortsett från att det är något man SKA
göra på en träningsresa - och det har inget att göra med att vi vill bli duktigare
på capoeira eller få ett rejält träningspass...det är enklare än så.Strandcapoeira handlar om en sak - att få till en grymt snygg
profilbild till FB!
Alla dom andra 2418 fotona, dom som inte blev riktigt så bra? Eller vaddå
'riktigt så bra', har jag gett mig in på ärlighet ädla stig är det lika bra att fortsätta. Dom
som är så sjukt dåliga att det är pinsamt och som egentligen borde ha raderats
från minneskortet. Om vi någonsin ska avslöja hur dom ser ut får ni allt böna
om det. Om 100 personer svarar på detta inlägg och vill se våra pinsamt dåliga
capoeira-på-stranden-kort så publicerar vi dem.Men jag tror nog vi är rätt så safe, eller vad säger ni? Riktigt så stor har
vår blogg inte blivit ännu!


/ComplicadaOlof Röhlander – Det blir alltid som man tror

Lördagen den 2 april bjöd SISU Idrottsutbildarna Väst och Västsvenska Idrottsförbundet in till Inspirationsdag - och visst blev vi inspirerade!

Här delar vi med oss av ett av dagens intressanta seminarier!

Olofs seminarium handlade om mental träning inom idrotten. Han tog upp olika exempel på när det skulle behövas mental träning.

Tex:

·      ”Hade jag vunnit fler matcher hade jag haft bättre självförtroende”

o   –Nej! Hade du haft bättre självförtroende skulle du vunnit fler matcher.

 

Han gav också en olympisk skytt som exempel, Matt Demmons. Han berättar att Matt hade tränat sten hårt för att komma till OS 2004 och lyckades, han tog sig hela vägen till finalen och på sista skottet missar han och han missar inte lite, han träffar tavlan bredvid och mitt i prick dessutom. Han förlorade och detta tog visst mycket hårt på honom, men han kämpade sig upp och dubbelt så mycket för att ta sig till OS i Peking

 

Han lyckas ta sig till OS och till finalen igen, när han tar sikte och skjuter så missar han fullständigt, förlorar och får åka hem tom hänt ännu en gång.

 

Så vad hände?

Vid första OS var pressen otrolig och Matt tänkte precis innan sista skottet ” bara jag inte missar” och för att återgå till titeln på seminariet, det blir alltid som man tänkt sig.

Andra gången är bara spekulationer om varför men Olof pratar om att man kan vara rädd för att lyckas, att uppnå sina mål och drömmar, men vad finns det att sträva efter sen?

 

Sedan visar Olof ett klipp från Youtube som handlar om The Pike Syndrome, ett intressant experiment som gjorde på 70-talet som handlar om självförtroende.

 

Han fortsätter att berätta om självförtroende.

När är vi som mest beroende av gott självförtroende? När det går som sämst!

Men om vi bara bygger gott självförtroende när det går bra? Hur gör vi då en dålig dag?

Notera vad gör dina bra dagar bra; hitta triggers, vad triggar dig till att må bra?

Det är viktigast att träna de dagar då det inte går bra.

 

Han avslutar med tre punkter:

Tänk målstyrt

”Det du fokuserar på får du mer av”

Träna mentalt

”Träning ger färdighet”

 

Ha rätt mental ställning

”Rätt attityd är viktigare än rätt resurser”
/PicaPau

Capoeira och mat i Hammarkullen

Jag och Complicada hälsade på en föräldragrupp i Hammarkullskolan för att sprida lite information om vårt mångfaldsprojekt och vi fick mycket bra respons och många som var intresserade att låta sina barn prova på.

Innan vi gick blev vi bjudna på mat, en gryta och hembakat bröd, som var något av det godaste jag ätit på länge och Complicada instämmer.

 

Nästa vecka ska barnen komma för att prova på, hoppas intresset är lika stort hos dom!

 

/PicaPau


Äntligen Batizado!

Efter mycket planering, om planering och eftertänksamhet går batizadon av stapeln. Sandalia och jag (PicaPau) var uppe Kl. 7:00 för att lägga upp cordão, ta fram instrument, lägga upp kläder för klubbshopen m.m. Kl. 9:00 ska resten dyka upp då det står att workshop med Mestre Serginho är planerad, Sandalia säger till mig att han är relativt säker på att alla kommer vara här närmare 10:00.

Så sant som sagt. Folket dyker upp strax efter 9:20. Måste dock nämna att Palmerão var i lokalen långt innan 9:00, bra jobbat!

Innan 10:00 är vi alla samlade och Bezouro blir ombedd att hålla i uppvärmningen - vilket jag upplevde var en uppvärmning för honom och en militär hårdträning för mig. Genomblöt och andfådd löper Mestre Serginhos workshop vidare, vilket var väldigt nyttig och intressant. Mestre Serginho har ett mycket underhållande sätt att lära ut och en underbar personlighet och en otrolig uppmärksamhet för varje elev. Jag tyckte att det var mycket rörelser och sekvenser att ta in på samma gång men samtidigt några som jag kommer hålla tydligt vid minnet.

Mestre Serginho instruerar

"Mestre Serginho förklarar varför man gör vissa rörelser"

Efter en lång workshop med Mestre Serginho var det dags för lunch, stort tack till Joseph (Albins pappa) som bidrog med råvarorna och till Instrutora Gata som lagat maten under hela fredagen långt in på natten och så klart till resten som hjälpte till med att ställa fram allt och servera. Maten var någon form av kycklinggryta med kikärtor från Kap Verde, det var jättegott och efter lunchen hade vi 1 timma att vila och prata om Serginhos workshop.

 

Nu var det dags för Afro-dans ledd av Instrutora Gata, det var fruktansvärt roligt och det verkade alla andra också tycka.
Afrodans

"Instrutora Gata visar hur Afro-dans går till"
Sen var det tid att lära oss spela de diverse instrument som vi använder i Capoeiran och detta hjälpte Mestre Serginho oss med. Saknar att få spela instrument, önskar mer av detta under de vanliga träningarna.

 

Nu ska barnen graderas, alla står upp, sjunger och klappar händer medans de som ska graderas sitter ner för att en och en bli bjuden in i rodan för att få spela och visa vad de lärt sig, alla är jätteduktiga, tänk va mycket barn lär sig på så kort tid.

Nu har alla barn fått sina nya cordão och tid för oss äldre att graderas, så klart att man känner lite spänning men allt fortlöper som det ska. Sen delar Kleber ut tack till de besökande capoeiristas från de andra klubbarna, delar ut lite medaljer till personer som hjälp till och stöttat klubben och så klart ett stort tack till Mestre Serginho som rest hit från Brasilien.

Tack till Albins pappa

"CM Sandalia delar ut tack"

Efter graderingen blir jag ombedd att ta ett pass vid kaféet, så där blir jag lämnad för att sitta i relativ ensamhet och trycka i mig lite frukt och mackor. Jag hör inifrån lokalen att det är Samba de Roda och div spex, mycket tråkigt att sitta i kaféet.

Städningen återstår och alla hjälps åt, efter städningen är vi ca 15 personer kvar som ska vidare till Restaurang Ipanema för lite sambakväll men först sätts bastun igång så vi kan få mjuka upp våra värkande muskler efter en sådan lång dag med capoeira.

En underbar avslutning på en helt galen dag! Undrar hur mycket galnare en batizado skulle vara i Brasilien.

Alla

Av: PicaPau

Finally Batizado!

After much planning, re-planning and thoughtfulness the batizado finally happens. Contra-mestre Sandalia and I (PicaPau) was up at 7:00 to place the cordão, get the instruments in place, place the clothes for the club shop etc. 9:00 the rest are supposed to show up because thats when Serginhos workshop is supposed to start. Sandalia tells me that he’s relatively confidant that everyone will show up closer to 10:00.

As mentioned, the people show up just after 9:20, must however mention that Palmerão showed up long before 9:00, well done!

Just before 10:00 we’re all gathered and Bezouro holds the warm up wich i felt was a warm up for him and a military hard training  for me. Soaking in sweat and out of breath Mestre Serginhos workshops starts, wich was very usefull and interesting, Mestre Serginho has a very interesting way to teach, a wonderfull personality and an incredible attention to each individual student. I felt that there was alot of movements and sequences to take in all at once but i will surely keep a few clearly stuck in my mind.

Mestre Serginho

"Mestre Serginho showing a new sequence"

After a long workshop with Serginho it was time for lunch, huge thanks to Josef (Albins father) who provided the raw materials and to Instrutora Gata who cooked food the whole Friday well into the night and of course to the rest who helped to set up everything and serve. The food was some kind of chicken casserole with chickpeas, it was really good and after lunch we had one hour to rest and talk about Serginhos workshop.

Now it was time for Afro-Dance led by Instrutora Gata, it was terribly funny and everyone else also seemed to think so.

Then it was time to learn how to play the various instruments that we use in capoeira, Mestre Serginho helped us with this. I feel a lack of instrument training, wish more of this during the regular training sessions.

Mestre Serginho visar hur berimbau funkar

"Mestre Serginho teaching the kids about the music of capoeira"

Now, the children will change their cordão, everyones standing up, clapping their hands and singing while those who will graduate are sitting down and one by one are being invited into the roda to play and show off what they have learned, everyone are really good, it’s amazing how much children pick up in such a short time.

Now that all the children have recived their cordão it’s time for the adult to graduate, of course there’s some tension but once inside the roda everything progresses as it should. Later Kleber gives out thanks to the visiting capoeiristas from the other clubs, handing out medals to some individuals that have assisted and supported the group and of course a big thanks to Mestre Serginho who has travelled here all the way from Brazil.

Intruktörer m.fl.

"The instructors gathered"

After graduation, I am asked to attend the register at the café, so i’m left to sit in relative solitude, stuffing my face with fruits and sandwiches.

I hear from where i’m sitting that a Samba de Roda has started and other fun stuff, very boring to be left in the café.

Cleaning remains, and all are comitted, after cleaning we’re about 15 people left who will continue on to restaurant Ipanem for a little samba tonight. But first we powered up the sauna so that we can relax our aching muscles after such a long day of capoeira.

A wondeful ending to a crazy day! I wonder how much crazier a batizado would be in Brazil.

Written by: PicaPau

Dags för en klassiker från 2003


Eurovision i all ära - det är nog många som kommer sitta och heja på Eric ikväll - men vi känner för lite andra toner för att locka fram sommarens hetta! Här är en klassiker från året då IF Capoeira Luta da vida grundades: 2003

Varsågoda, njut av Ricky Martin och den spanska versionen av Jaleo!

BabyCapoeira: O gato miau

Varsågoda, en liten musikvideo för de allra minsta! Vi fortsätter på discospåret - denna gång är det inte Vicky den lilla delfinen som räddar havet utan katten som säger mjau!FAQ: Jag vill hjälpa till - men VAD kan jag göra? Del 1

 

I en förening tar jobbet aldrig slut! Det finns alltid något att förbättra, förtydliga, förändra...

Så - vad kan man göra? Svaret är enkelt - hur mycket eller lite som helst!

 

Här är ett urval av saker som vi alltid behöver hjälp med:

- Håll koll på omvärlden. Finns det något intressant som sker som vi kan blogga om? Finns det någon eller något vi kan inspireras av? Eller rent av göra till en del av vår verksamhet?

- Hjälpa oss att hitta sponsorer (mer om detta kommer i en FAQ längre fram - där berättar vi bl a om hur DU kan tjäna på detta själv!)

- Arbeta med marknadsföring - vilket kan vara allt ifrån att sätta upp affischer och dela ut flyers till att boka uppvisningar, kontakta företag eller helt enkelt hjälpa oss att blogga! 

- Rita, photoshoppa och måla grejer till bloggen. Ni har väl inte missat vår kategori Kreativitet?

 

Älskar ni också bilden? Tänk då på att upphovsrätten tillhör oss.   Maila oss om ni vill använda den i något sammanhang:blogg@capoeiragbg.se

Här är några exempel på grejer våra medlemmar gjort!

- Skriva inlägg till bloggen - varför inte se en film som innehåller capoeira i helgen och skriva några rader om den? Eller läsa någon bok (fakta eller skönlitteratur) om capoeira eller slaveriet eller Brasiliens historia? Berätta om hur du tyckte att senaste träningen var! Eller var med i vår intervjuserie Veckans medlem!

- Baka kakor eller laga mat inför events.

- Hjälpa oss att stå i kafét och klubbshoppen när vi har events.

- Komma med idéer! Vad vill DU att vi skall göra? Skulle du vilja ha en filmkväll? Eller att ett gäng samlas och kör lite vattencapoeira i Vallhallabadet? Fika efter träningen?Hemligheten - eller hemligt och hemligt, det är snarare ett uppenbart faktum - bakom en framgångsrik förening är att så många medlemmar som möjligt engagerar sig och hjälps åt för att få verksamheten att fungera och stämningen att vara på topp. Styrelsen gör ett jättejobb, men utan våra övriga medlemmars hjälps kommer vi inte ens hälften så långt som vi kan komma om många hjälper till med en liten extra bit.

 


Påminnelse: årsmötet närmar sig!

Nu är det snart dags för Capoeira Luta da vidas årsmöte!

Vi har lagt mötet söndagen den 15 maj så att även föräldrar ur MiniCapoeira och FamiljeCapoeira kan delta.

Det har inte kommit in någon motion, så vi förlänger tiden för att inkomma med förslag och idéer.

Motionerna skall vara styrelsen tillhanda via e-post senast söndagen den 8 maj. Skicka dina förslag till: info@capoeiragbg.se


Dokumenten inför mötet kommer att finns tillgängliga för alla medlemmar att läsa i lokalen fr o m 3/5.

När:
Söndag 15 Maj, kl. 14:30 - 17:30.
Var: Lokalen, Teatergatan 19

Valberedningen tar emot nomineringar till styrelseplatser
Om någon är intresserad av en plats i styrelsen så skicka e-post till bjorn@capoeiragbg.se


Vi ser gärna att några medlemmar hjälper oss att baka lite till mötet! När vi är färdiga kör vi igång en.....


RODA!

Vi räknar med att rodan drar ingång runt 18!

Varmt välkomna!

Snart drar sommarterminen igång!

Sugen på capoeira i sommar? Vår sommarträning tar emot både nya och gamla medlemmar! Terminen pågår mellan 7 juni och 25 augusti och vi tränar två gånger i veckan (tisdagar och torsdagar kl 18.30 i vår lokal mitt i centrala Göteborg).

För alla som är sugna att testa på har vi just nu ett erbjudande: Börjar ni nu får ni maj månads träning på köpet!

Sommarterminen kostar 700 kr för både vuxna och barn och avgiften skall betalas in senast den 15 maj.

Älskar ni också bilden? Tänk då på att upphovsrätten tillhör oss.   Maila oss om ni vill använda den i något sammanhang:blogg@capoeiragbg.se
Bild: Trancinha

Förutom vanlig träning kommer det självklart att finnas många chanser att träffas och träna & fika ute i grönskan!


Hur är det då med vårterminen? Den håller på för fullt! Vi tränar fram t o m torsdagen den 26 maj! Terminsavslutningen hålls i samband med Agita Verão eventet Ginga park lördagen den 21 maj i Slottsskogen. Läs mer om det eventet på vår Facebooksida.Idag börjar en ny kursomgång av BabyCapoeira!


Varmt välkomna till kursstarten av BabyCapoeira! Vi tränar idag och ytterligare sju onsdagar framöver (4 maj-22 juni).


KORT INFO


Tid: Onsdagar kl 16.10

Lokal: Teatergatan 19, Göteborg

Längd: 8 pass á ca 35 minuter

Pris: 600 kr (1 förälder + barn), 800 kr (2 föräldrar + barn)

Klädsel: vanliga träningskläder & barnfota

Lille Sapinho och Instrutora Gata som är tränare för BabyCapoeira.


Idag 4 maj går det utmärkt att komma och testa på gratis - varmt välkomna!


HÄR kan du läsa lite om vad vi har skrivit tidigare om BabyCapoeira!


RSS 2.0