Idag bjuder São Paulo på batizado!

 
Idag är en dag som alla ser fram emot! Det väntas batizado,  d v s gradering, hos våra vänner på Grupo Kazua Cultural under ledning av supersköne Professor Joãozinho i São Paulo.
 
Gänget kom till São Paulo i förrgår för att inspireras och få se hur capoeira kan användas i skolsammanhang. Professor João jobbar med ett superintressant och inspirerande projekt på olika skolor i São Paulo och idag skall alla projektdeltagarna få lov att gradera!  
 
 
Vi här hemma är så nyfikna på att få rapporter om hur graderingen har gått och vad de har upplevt i staden med fler invånare än hela Sverige. Man räknar med att själva staden har runt 11 miljoner invånare och storstadsregionen närmare 20 miljoner!  
 
 
 

Snart är det dags för sommarterminen!

 
Nu börjar det dra ihop sig! Om några veckor drar äntligen sommarens capoeiratermin igång! I år är det extra fördelaktigt att träna med oss under sommaren - för bara 200 kr får ni njuta av härliga, svettiga och utmanande lektioner ända fram t o m 26 augusti!
 
Visst blir ni sugna?!?
 
SOMMARTERMINEN

TID: 17 juli - 26 augusti  (tisdagar & torsdagar kl 19-21 samt förmodligen de flesta söndagar ca kl 17-19) 
 
LOKAL: Teatergatan 19,  hpl Valand (centrala Göteborg)
 
PRIS: 200 kr

ÅLDER:
Från ca 13 år uppåt
 
FÖRKUNSKAPER: Inga förkunskaper krävs
 
KLÄDSEL: Capoeiradräkt för er som redan tränar, för nybörjare räcker t-shirt och långa träningsbyxor. ALLA skall ha med sig vattenflaska och tofflor/flip-flops. Det är viktigt att vi tar hand om vår fantastiska lokal och inte drar in smuts och grus på mattorna i dojon.
 
ANMÄLAN: Anmälan till terminen sker genom inbetalning av avgiften till PlusGiro 121 78 82-8. Märk inbetalningen med ditt namn, personnummer samt S12. Terminsavgiften skall vara inbetald innan terminen drar igång, alternativt i samband med att du börjar träna.
 
FRÅGOR: Om ni har några frågor så är det bra att dra iväg ett mail till info@capoeiragbg.se eller ringa Guerreira på 0768-676821
 
Jodå, vi kommer säkerligen att ha utomhusträning någon gång!
 
VARMT VÄLKOMNA!!!

Över en kopp te - samtal med Mestre Serginho

Under ett av alla våra långa samtal kom Mestre Serginho och jag in på vad som krävs för att en elev skall få gradera.

"Vet du vad, Guerreira, graderingen har ingenting att göra med hur skicklig en elev är. Hur snabbt man spelar eller hur högt man kan sparka eller hur bra man är på akrobatik. Det är inte capoeira. Inget av allt det där betyder något om eleven inte är DÄR, där capoeiran är. Där med dig på varje träning, är uppmärksam, visar vilja och kamratskap, respekterar sin tränare och sina kamarater, svettas tillsammans med gruppen, skrattar, leker, visar ansvar och omtanke, både på träningarna och utanför.

När jag skall gradera en elev är det sådant jag tittar efter. Vem som helst kan slåss, vem som helst kan lära sig att göra bakåtvolter. Men det är inte vem som helst som kan lära känna den sanna själen och skönheten med capoeira. Capoeira sitter i hjärtat, i vänskapen med kamraterna, i leken, i repekt för tränaren och tron på sig själv och att man kan övervinna de hinder som kommer i ens väg.


Jag har haft elever som blivit arga - verkligen riktigt arga - på mig. De har undrat varför jag inte graderat dem, men gett ett bälte till någon annan, som i deras ögon inte förtjänar det. Vet du vad jag svarade? Därför att den personen som i dina ögon inte duger, det är den första personen som skulle ge dig en kram och glädjas för din skull om du hade fått bältet. Han kanske inte behärskar alla tekniker, men han förstår vad capoeira handlar om."
 
/Guerreira

Capoeira är magiskt...


Capoeira Luta da vida Göteborg, Contra mestre Sandália Preta
 
Capoeira är magiskt. Det är det enda i universum där du sjunger, hoppar, kämpar, kränger kroppen, gör volter, alltid leende till din vän.
 
Det finns ingen annan kulturform i världen som capoeira.

Jag är de gamla mästarna evigt tacksam för att de lyckades hålla capoeiran vid liv tills idag.
 
/Contra mestre Sandália Preta
 

Underbara tjejer!

Tack alla härliga tjejer som gjorde vårt alla första tjejläger till en succé!!
 
Tack vare ett generöst bidrag från Bångs stiftelse kunde vi genomföra det här lägret gratis för våra tjejer!! Vi är djupt tacksamma!!


Här är lite bilder från helgen!

Instrutora Gata håller musiklektion på capoeiralägret    
         Musikworkshop                                  Mm...massa god mat!! TeckningstävlingSnart dags för maculelê! Tjejerna hjälps åt att med krigsmålningen!

Här är våra krigare!!!
Sou eu, sou eu, sou eu, Maculelê, sou eu!
   

 
 
Maculelê är ett teatraliskt element i capoeiran som återberättar historien om en förrymd slav som tas tillfånga av indiankrigare. Han fängslas, men när männen lämnar byn för att jaga anfaller en fientlig stam de försvarslösa kvinnorna och barnen. Manulelê tar sig ur sina bojor och slåss för livet - ensam lyckas han döda alla de fientliga indianerna och rädda byn. Han blir en hjälte.

Egentligen brukar man spela maculelê med macheteknivar, men vi tyckte det var lite väl tufft att sätta i händerna på tjejerna vid första försöket. Nästa gång!  
 
                                   


Kvällen avslutades med filmvisning och så klart - kvällsmackor & lite gott! Det blev både kladdkaka, jordnötscookies och så klart - välrdens godaste birgadeiros!! 


ALLA ville vara med och rulla Brigadeiros (följ länken så hittar du receptet!)!!
 
På morgonen var det dags för det som enligt utvärderingen var det absolut godaste målet under lägret: frukosten! Aldrig har vetekakor, ost och vattenmelon smakat så gott!
 
Därefter blev det roda utomhus och så marscherade vi ända bort till Vårväderstorget! På vägen sjöng vi 'Godmorgon till alla!' i högan sky för att sedan spela lite maculelê och capoeira på torget. Vi vet att vi gjorde intryck - för en vecka efter lägret blev vår kasör uppringd av en pappa som hört talas om vårt projekt och som ville att hans son skulle få en plats. Han berättade att han och sonen fått upp ögonen för capoeira när de tit av ett gäng tjejer som sjön och spelade.
 
Håll ut - det väntas mer läger! I september kommer vi att ha ett stort capoeiraläger för alla föreningens medlemmar - vi lovar, det vill ni inte missa!!
 

Glad midsommar!

 
IF Capoeira Luta da vida önskar alla medlemmar & vänner en riktigt glad och fin midsommar!!!
 
 

Parabéns, Bombom!!

 
Ett stort grattis till aluna Bombom som fyllde år i veckan!!
 
Hon fick ett riktigt genuint brasilianskt födelsedagsfirande: ägg - och mjölbad! 
 
 
Det traditionella badet planerades noga av contra mestre och hans pappa, ägg i massor inköptes dagen innan och mjölpåsarna fluffades upp. Stackars Bombom var lyckligt ovetande om vad som snart skulle ske...
 
 
Vilken tur att vädret var varmt och att det fanns vatten i duschen!
Efter många skratt tog sig gänget ut för att fira henne på stan med en god middag och sedan gav hon sig av ut i natten för att fira sin födelsedag !
 

En första rapport från träningsresan


- "Ni skulle varit här!!" utropar Bonequinha.
 
Vi tror er! Luta da vidas tredje träningsresa har börjat helt magiskt bra! Första dagen väcktes gänget av ett mjukt regn, men sedan kom solen. Det var fram tills igår 30 grader varmt och solen har gassat. Igår började det ösregna - men det är bara jag tacksam för. Nu har gänget äntligen kunnat slita sig från stränderna och fått iväg lite bilder och rapporter till oss här hemma i Göteborg! 


Utsikt över poolen, Ubatuba, Brasilien.
 
De första dagarna tillbringades i Ubatuba, staden där mestre Serginho har sin grupp. Ca en halvtimmes bilfärd därifrån ligger Caraguatatuba, eller Caraguá som man populärt kallar det. Caraguá är en relativt liten stad, en typisk brasiliansk småstad, helt enkelt. Den ligger vid kusten i delstaten São Paulo. Det finns så klart mängder med stränder. Vi svenskar brukar tycka att det är rena paradisstränderna, men brassarna själva fnyser gärna lite grann åt dem. Det finns bättre, säger de. Alla har sin egen lilla bit av paradiset och det ligger alltid lite längre bort. I Caraguá bor gänget hemma hos contra mestres föräldrar, ca tio minuter med bil från själva stadskärnan. En kort promenad nerför backen så kommer man till ett lyxigare områden med strandvillor som i många, många fall endast utnyttjas vid helger och ledigheter. Många av storstadens rika köper fritidshus och villor vid kusten. Favoritstället på den milslånga stranden är en plats som kallas för Lagoa azul, den blå lagunen.
 
Bonequinha tränar akrobatik vid Lagoa Azul, Caraguá, Brasilien.
 
I Lagoa azul, som egentligen bara är en sanddyn som avskärmar havet från den lilla sjön, är det populärt att bada med barnen. För oss är det en härlig liten capoeiraoas!
 
Än så länge är det mest träning på stranden och något enstaka besök hos Nova Maré som gjort. Den här första veckan har mest handlat om att upptäcka nya, spännande platser, lära känna klimatet, kulturen och varandra. Idag är dagen då det är slut på vilan och capoeiran drar igång på riktigt. Ikväll är det återigen ett besök inplanerat i Ubatuba. Sen drar det igång med besök hos olika capoeiraföreningar, gradering i São Paulo och capoeiraevent!
 
För att visa en annan sida av hur livet är i Brasilien för de som har det lite sämre ställt tog contra mestre med sig gänget till sina släktingar i en fattigare del av staden. Det bjöds på en härlig grilllunch, blev spontansamba på gården och var en störtskön upplevelse. Och även lite omskakande.
 
Grilllunch hemma hos contra mestres släktingar, Caraguatatuba, Brasilien.
 
När de kom fram till contra mestres släktingar utväxlades varma hälsningar. Precis innanför dörren fick en av tjejerna syn på ett foto av contra mestres kusin och frågade värdinnan om inte han skulle komma till grillfesten också. Varpå contra mestres faster brister ut i tårar. Hennes son blev mördad en månad tidigare, skjuten i huvudet av en okänd man på motorcykel vid ett rödljus. Bara så där. Ofattbart.

Värdinnan blev dock oerhört lycklig lite senare under dagen när contra mestre berättade att Bombom var släkt med prisen av Persia. Det är ett typiskt utfall av hans humor, men hon har tagit det på blodigt allvar och vill inte höras talas om att det var ett skämt. Nu berättar hon för alla hon träffar hur prinsens syster ätit mat som hon har lagat och dansat samba på hennes bakgård. Hon är speciellt överraskad över hur ödmjuk och vänlig prisens syster är - hon ställde sig t o m och diskade efter maten! Så mitt i all sorg så har en svensk persisk prinsessa lyckats ge henne några stunder av glädje och stolthet.
 

Gänget på besök hos en brasiliansk familj.
 
 

Idag skriver vi annons!


Det kommer tidpunkter i alla föreningar när man måste ta steget för att testa nya grepp, skaka om och få nya idéer. Till hösten kommer en av våra mest brinnande eldsjälar att ha avsevärt mycket mindre tid att lägga på föreningen - så hur löser man det?

Tja. Vi får hitta någon som vill ta vid! Så nu sitter styrelsen och knåpar på en jobbannons. Vill du jobba med oss - att fortsätta den spännande utvecklingen med att göra IF Capoeira Luta da vida till en ännu mer inspirerande och positiv förening? Om vi får säga det själva så kan det här vara det kanske grymmaste, roligaste och mest utmanande jobbet man kan söka det här året!

Dagens citat från träningsresan:


Bonequinha: Det finns INGET som Brasilien!!!

Visst låter det som om Contra mestre & gänget har det grymt bra? Bilder har utlovats och bör komma inom kort!


Hur funkar en träningsresa?


Vi åker på träningsresa till Brasilien ungefär vart annat år. Vi var där 2008, 2010 och nu i dagarna åkte ett gäng på nio lyckliga personer iväg för att genomföra Capoeira Luta da vidas 3:e träningsresa.

Normalt sett är det mellan 8-15 medlemmar i olika åldrar som följer med. Det brukar alltid vara något barn med, om inte annat vår contra mestres äldsta son, supercharmige Sapinho (lilla grodan), 3 år. Vi brukar åka till delstaterna São Paulo och Rio, helt enkelt eftersom det är där vi har de flesta av våra kontakter och vi känner till området.

En resa brukar vara ca två till fyra veckor, allt beror på de medlemmar som följer med. Man måste dock inte vara medlem för att få följa med - man behöver faktiskt inte ens kunna capoeira. Det är ofta någon släkting eller kompis följer med. Det är inte ens alltid så att alla åker tillsammans vid samma tidpunkt. På nästan alla resor är det alltid en eller ett par som kommer eller åker både senare och tidigare. I år t ex kommer Pica-Pau att stanna kvar i ytterligare några månader för att riktigt lära känna capoeirans själ och bli grymt duktig!  

Capoeira Luta da vidas träningsresa till Brasilien
Capoeira på stranden kör vi så klart nästan varje dag!! Trinidade, 2010.

Väl på plats i Brasilien tar capoeiran så klart en stor del, men hur mycket bestäms av de som reser ihop. Ibland vill folk träna mer intensivt, ibland mindre. Lika viktigt som capoeiran är att uppleva landet, kulturen och njuta av livet på andra sidan jordklotet!

Vi reser ofta runt i delstaterna för att dels hälsa på olika vänföreningar och dels se mer av landet. De resor vi gör blir långt mer genuina och personliga än om man åker charter - vi bor hos våra capoeiravänner majoriteten av tiden vi är där, vi lär känna ställen man aldrig skulle hitta till ens med Lonely Planet.


På besök hos Rei Zumbi, Caraguatatuba, Brasilien
På besök hos en vänförening i Caraguatatuba, São Paulo, Brasilien, 2008.
  
Vad kostar det? Troligtvis mindre än en charterresa. Eftersom vi ofta har gratis boende och lagar den mesta av maten själva så kommer vi undan förhållandevis billigt. Man får räkna med runt 9 000 kr för flyg tur/retur, mellan 500 - 2 000 kr för boende (om vi måste ta in på hotell, t ex i Rio), kanske 800 - 1 000 kr för mat, ca 1 000 -2 000 kr för transport inom landet (bussar, hyrbild, båt) - och så mycket fickpengar som man är sugen på att spendera, räkna med minst 1 000 kr per vecka. Man gör alltid av med mer än vad man tror man skall göra. Det finns ju så himla mycket kul att shoppa!!!


Jodå...det kan regna även i Brasilien. Paraty, 2008.

Vi brukar göra våra resor när det är sommar i Sverige, oftast under juni-juli. Det innebär även en annan sak: det är vinter i Brasilien. Usch, tänker ni kanske då. Vinter...kallt, regnigt...tja, det kan det vara. Ta i trä, vi har haft tur varje gång än så länge. När det har regnat har det gått över relativt snabbt, och tro oss när vi säger att det är bra mycket värre med en kall och regnig sommar i Sverige än en regnig vinter i Brasilien. Med rätt kläder, d v s byxor, en kofta eller hoodie och ett paraply kommer man långt. Kan vara bra att ha med sig två par lite varmare tröjor (för ombyte), eller så tar man tillfället i akt och drar till ett shoppingcenter och väntar ut regnet, torr och varm. Eller så tar man en tur till stranden. Vattnet är hyfsat behagligt även vid regn, i alla fall inte värre än att bada vid Lillebybadet i början av juni.


Capoeira music jam i regnskogen med mestre Jequie, mestre Serginho da mare och contra mestre Sandalia preta.
Magisk musiksession mitt i regnskogen med mestre Jequie, Mestre Serginho da Maré & vår egen contra mestre Sandalia Preta, 2008.

Men när det inte regnar, då är det skönt! Räkna med ca 20-25 grader och en sol som värmer gött utan att man blir tokbränd. Då njuter vi av livet! Av att träna capoeira, vandra i regnskogen, sola på stranden, hyra en båt och åka ut och upptäcka obebodda paradisöar, umgås, äta gott och ha det riktigt, riktigt härligt.

båtutflykt i Paraty
Heldagsutflyt med båt till flera av de galet vackra öarna kring Paraty, 2010.

Vill du veta mer om våra träningsresor? Kika då in under kategorin Resor här på bloggen eller besök vår resedagbok!

Nästa resa, då? Hm...den borde ju bli 2014, men det kan tänkas att vi lämnar våra invanda spår och sticker redan nästa år. Vem vet - det är trots allt NI som bestämmer!!


Nu bär det av!!

Hurra!! Idag bär det av!!

Räkna med att få en rejäl dos Brasilien även ni som är kvar här i ljuvliga, sommriga Sverige!! Gänget har lovat att både skicka rapporter och bilder ifrån äventyren!

Håll tummarna för det härliga gänget som ger sig av till Brasilien nu!! De vet inte att det ger sig av till ett vinterkallt São Paulo - i värsta fall väntar störskurar av kallt, kallt regn....

Men vi hoppas så klart att det inte blir så!! Vi vill ju att de skall njuta!!

Lycklig resa önskar vi som är kvar!!!

Träningsresa till Brasilien med Capoeira Luta da vida

Nedräkning: bara 1 dagar kvar!

Snart är det dags!! Herregud - har vi packat allt? Bonequinha - förnyade du ditt pass?

Träningsresa till Brasilien med Capoeira Luta da vida

Nedräkning: bara 2 dagar kvar!


Efter sköna, hårda träningspass finns inget skönare än att slappna av på ett båttak och sakna puttra fram mellan vackra öar...

Träningsresa till Brasilien med Capoeira Luta da vida

Nedräkning: 3 dagar kvar!


Det är inte bara i regnskogen vi njuter - det blir även besök hos en massa grymma capoeiraföreningar!

Bl a Mestre Serginhos grupp i Ubatuba, Grupo Nova Maré.

Träningsresa till Brasilien med Capoeira Luta da vida

Rapport från graderingshelgen


Inom kort kommer det lite rapporter och bilder från graderingshelgen. Ni kan redan nu gå med i vår facebookgrupp eller gilla vår sida - leta på Capoeira Luta da vida eller capoeiragbg ! Där finns en hel del bilder och videos redan!

Nedräkning: 4 dagar kvar!

Vad tiden rusar fram!! Bara fyra dagar kvar!!

Självklart blir det även besök i regnskogen denna gång!!

Träningsresa till Brasilien med Capoeira Luta da vida

Flex á la Pica-Pau
Pica-Pau uppvisar ett litet flexibilitetstest som uppvärmning inför uppvisningen på Världskulturmuséet, 2012.

Nedräkning: 5 dagar kvar!

En träningsresa innebär så klart en hel massa capoeira på stranden!! (vilket inte är alls lika mysigt som man kan tro...försök göra en meia lua de compasso på får ni se - välj fel strand och du glider ner en decimenter med både händer och fötter! Detta var en sådan strand - men snygga bilder blev det!)


- precis som vi kommer att kunna göra rakt ner i ett kristallklart tropiskt vatten!!

Nedräkning: 6 dagar kvar!


Gyllene reglen Nr 1: lyssna på er tränare! Han känner till landet, kulturen, fällorna och smultronställena!

- precis som vi kommer att kunna göra rakt ner i ett kristallklart tropiskt vatten!!

Nedräkning: 7 dagar kvar!

Nu är det bara en vecka kvar tills vi sticker!! Magarna pirrar och slår volter - precis som vi kommer att kunna göra rakt ner i ett kristallklart tropiskt vatten!!


Träningsresa till Brasilien med  IF Capoeira Luta da vida! 
På en helt ljuvlig båtutflykt i Paraty, Rio de Janeiro, Brasilien.

Nedräkning: 8 dagar kvar!

Vad gör man på en träningsresa? Tja...t ex detta!!

Träningsresa till Brasilien med  IF Capoeira Luta da vida!
Lite capoeira på klipporna efter en skön dag på stranden är aldrig fel!

Nedräkning: 9 dagar kvar!

Nu är det bara nio dagar kvar tills nio lyckliga medlemmar hoppar på flyget för en grymt härlig och intensiv träningsresa!!

Träningsresa till Brasilien med  IF Capoeira Luta da vida!
Moranguinho, Coquinho, DJ & Don Juan! 

Nedräkning: 10 dagar kvar!Nu startar vi nedräkningen!

Varje dag fram till avresan publicerar vi en bild ifrån vår senaste träningsresa! Dröm er bort, njut med oss och ni som inte kan följa med i år - lägg in juni 2014 i er kalender!!

Träningsresa till Brasilien med  IF Capoeira Luta da vida!
På väg till ett capoeirapass på stranden, Ubatuba, São Paulo, Brasilien.

Det är Guerreira som står för dom grymt snygga redigeringarna!!

Grattis på födelsedagen!!


Ett jättegrattis till en av våra allra yngsta medlemmar och allas vårt galet goa charmtroll - Lorentz!!

Grattis önskar Luta da vida

Vi ser fram emot att spela mycket capoeira tillsammans med dig och din storebror Sapinho (som var väldigt sugen på att kasta sig över din tårta!!)!!

All vår kärlek/
pappa contra mestre Sandália Preta
mamma Guerreira
storebror Sapinho & så klart
favvomoster Instrutora Gata

Upphittade mästare!


Undrar ni hur det gick? Vi var rätt så skakiga där på flygplatsen när planet landat för nästan två timmar sedan, men inga mästare dök upp. Personalen på plats i Lufthansas disk var inte heller speciellt hjälpsamma. Om de var med på planet? Nej, sådan information lämnar vi inte ut av säkerhetsskäl, fick vi veta. Tur att Guerreira hade tillgång till både telefon och bokningsnummer, ett samtal senare fick vi veta att de var kvar Frankfurt och skulle duka upp först vid 19-tiden.

Så vad hade hänt? Jo, planet från São Paulo blev försenat p g a problem med en av turbinerna. I nästan två timmar fick de vänta på planet medan teknikerna jobbade på att få turbinen att vakna till liv. Därför missade de så klart sin anknytningsflyg, och på den vägen var det.

Vi är glada att äntligen ha dem hos oss och ser fram emot flera dagar av grym träning, ett sjukt roligt event och många härliga stunder!

RSS 2.0