Samarbetet med SDN är i gång!

Nu har vi äntligen fått till det första mötet med en av våra viktigaste samarbetspartners, SDN Härlanda! Riktigt, riktigt härligt!  

Orsaken att det är först nu, snart två månader sen vi började jobba aktivt med projektet, är helt enkelt den stora omorganisation som Göteborgs kommun har gjort av stadens stadsdelsnämnder. Från tidigare 21 har Göteborg nu 10 st. Så nu är det SDN Härlanda-Örgryte som är med i projektet, en stadsdel med ca 55 000 invånare. Vi är självklart öppna för att fler stadsdelar hoppar in (vore jättekul!), men då måste det finansieras från annat håll. Vår budget är uppbokad till sista kronan, och lite till. 


Stadsdelskontoret i Härlanda Park.
Foto: Karin Kärrby
[Bildkälla]

Helgen kommer att gå åt till att förbereda specialriktat infomaterial och på måndag kör vi sedan vidare! Så, om allt går som vi tänkt oss - vilket det kommer att göra - är alla fem grupper i projektet igång under mars. [Bildkälla]  

Veckans medlem: Mayra

Namn: Mayra
Capoeiranamn: Inget givet ännu :)
Ålder: 26
Hur länge har du tränar capoeira? Ungefär 6 månader
Förening: IF Luta da vida SYDVad var det som fick dig att börja träna capoeira?
Jag har ett stort intresse av kampsport och har tagit reda på lite om dom flesta men av det jag fick reda på och sett så har nog capoeira varit den som jag fått mig att riktigt häpna. Jag har nog varit intresserad av capoeira ganska länge. Tycker det ser otroligt snyggt ut när någon kör roda och tycker det ser riktigt roligt ut när man också sjunger och spelar instrument vilket jag inte har sett på andra kampsporter.

Hur kom du i kontakt med sporten?
Min första kontakt med capoeira var när jag var i stan en dag då var det roda mitt i Nordstan för många år sen och det som gick genom mitt huvud var ett stort ”Wow! Det där hade jag velat prova.” Det såg ju riktigt skoj ut!

Vad är capoeira för dig?
När jag är på träningarna spelar det ingen roll om jag haft en riktig dålig dag för där släpps allt och jag blir helt indragen i den stora glädjen av att få träna capoeira. Capoeira är Lycka.

Varför är capoeira en bra träningsform?
Jag tycker att det är bra eftersom man rör på hela kroppen när man tränar, vilket gör att man tränar många muskler som man annars aldrig använder. Man tränar upp ens koordination och balans. Man lär verkligen känna sin kropp tycker jag. Sen har jag också astma och allergi vilket gör att jag får använda inhalator och i början kändes det lite tufft men nu har mina lungor blivit starkare och det känns så skönt att kunna göra något man tycker är roligt och samtidigt förbättra min hälsa till det bättre.

Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?
Ja jag känner faktiskt att om man lägger ner sin själ i något man älskar att göra kommer man långt. Kanske inte det går så fort för mig eftersom koordination samman med akrobatik och balans är min akilleshäl men jag vet att en dag kommer då jag kommer att kunna utföra det jag vill göra. Vill att det ska gå fortare och fortare! Det känns som man vill träna capoeira varje dag! Antonio är en skitbra tränare!

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?
Redan då jag först fick kontakt med Åsa och kikade in på er hemsida var det nog det som fick mig att välja det. Där inne hittade jag det som jag letat efter och det var att se många leenden i era foton som ni har uppe. Sedan efter att jag började träna i Kållered blev jag fast jag hade alldeles för roligt.

Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?
Båda era föreningar lyser av en stor värme som man inte alltid hittar så lätt både i Kållered och Göteborg. Här i Kållered har vi det riktigt roligt, det kan komma många skratt. Vi kan bli så fokuserade i vår egna lilla capoeira värld att vi ibland glömmer bort oss och tittar upp mot klockan och säga ”Men herregud! Är klockan redan så mycket?” Vi vill ju fortsätta!

Hur hittade du info om oss?
Genom infobladet som Åsa och Antonio delade ut här i Kållered och sedan hemsidan.

Är det något man kan förändra med föreningen?
Jag har önskat ha mer musiktider i träningen men det börjar vi planera inför kommande termin. Annars är jag jättenöjd!

Har du något annat du vill tillägga?
Ni har många aktiviteter igång vilket jag tycker är väldigt roligt. Lördagsträningar, blogg och till och med facebooksida :) Era resor till Brasilien verkar också mycket spännande! Inte många som har det faktiskt. Skulle gärna vilja hänga med när man har lite bättre ekonomi :)


Capoeiradräkten


När capoeiran uppstod utövades den av slavar och klädseln då bestod av de få klädesplagg de ägde, helt enkelt de som de hade på kroppen.

 

På 1930-talet växte de första capoeiraakademierna fram och klubbuniformerna infördes. Två stilar kom att utkristallisera sig, capoeira angola skapad av mestre Pastinha och capoeira regional skapad av mestre Bimba.

 

Dräkten för capoeira angola består vanligtvis av gul tröja och svarta byxor och det sägs att detta kommer från Mestre Pastinhas favoritfotbollslag, Ypiranga Futebol Clube.

 Instrutora Gata klädd i angolastil.


I capoeira regional används vita kläder och det sägs att mestre Bimba valde denna färg för att vitt symboliserar fred. Vitt används vid alla stora tillfällen, t ex roda, gradering etc.

 

Välkomna till Capoeira Luta da vidas blogg - den största, bästa och typ enda capoeirabloggen i Sverige!

Vitt kan också användas när man vill ta riktigt coola bilder till Facebook. ;) 


Det är även mycket populärt att använda färgade abada, dvs capoeirabyxor, på vanliga träningar, utomhusträning eller i roda da rua, namnet för de (vanligen) öppna rodas som hålls utomhus på gator.


IF Capoeira Luta da vidas klädpolicy

 

Vår klubbdräkt består av vit t-shirt, vita byxor och bälte. Dräkten är obligatorisk för alla medlemmar. Om man går någon av våra kurser (AfroDans, FamiljeCapoeira, MiniCapoeira & BabyCapoeira) finns det däremot inget dräkttvång.

Klubbdräkten (och andra kläder, t ex hoodies) finns i princip alltid i lager och köps via Klubbshoppen. Vi presenterar regelbundet varor ur klubbshoppen här på bloggen. Ni kan också kika på prislistan som finns på hemsidan eller i klubbpärmen i lokalen. Så fort vi har fått in betalningen är det bara att hämta ut sina plagg.

Klubbdräkten är obligatorisk vid följande tillfällen:

- roda
- alla typer av specialträningar, t ex för graduados
- batizado
- workshops

Vid ett vanligt träningspass går det utmärkt att använda föreningens färgade capoeirabyxor och olika t-shirts och linnen. Sugna på att se lite olika capoeirakläder? Kika in på outfits - bloggens kanske roligaste kategori!


Bakom kulisserina: Potens

Varsågoda, ytterligare en film om hur en reklaminspelning fungerar bakom kulisserina.

Denna gång kikar vi på en reklam för klockmärket Potens.BabyCapoeira: A barata

En av Brasiliens mest populära barnsånger handlar om den lilla kackerlackan.Veckans medlem: Moranguinho


Namn: Linn
Capoeiranamn: Moranguinho
Ålder: 24
Hur länge har du tränar capoeira? I ett år ungefär
Förening: IF Capoeira Luta da vida
Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?
Jag och min sambo Anton ville börja på någon sport ihop så vi kände att capoeria var något som skulle kunna passa oss båda två och det gjorde det!

Hur kom du i kontakt med sporten?
Via internet.

Vad är capoeira för dig?
Det är gemenskap, laganda, energi, smidighet, styrka, kroppskontroll, musik och lycka!

Varför är capoeira en bra träningsform?

Just för det jag sa i frågan innan. Capoeira har allt! Kroppen mår bra, man får allt i ett! Och det är en utmaning, vilket jag gillar och man känner och ser hur man hela tiden blir bättre!

Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?
Mitt problem är att jag ibland inte vågar. Men man kommer lågt om man bara vill och vågar. Om jag bara kommer över det så tror jag att jag kan utvecklas mycket mer!

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?
Hittade websidan på internet och det var den klubben som låg närmst oss. Tyckte hemsidan såg väldigt trevlig ut också. =)

Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?
Jag vet inte så mycket om andra föreningar men det jag känner med Luta da vida är en otrolig varm och härlig gemenskap.

Hur hittade du info om oss?
Via internet.

Är det något man kan förändra med föreningen?
Tycker Gata kan träna oss lite mer också! Kul med variation! =)
(Absolut inget illa om dig Kleber =))

Har du något annat du vill tillägga?
Jag älskar capoeira och Luta da Vida och kommer saknar er i massor nu när Anton och jag flyttar hemmåt Småland igen, men vi kommer och hälsar på!Moranguinho och Coquinho spelar capoeira på stranden i Caragutatatuba, Brasilien, sommaren 2010.

Ja, vi kommer också att saknar er något så grymt! MEN - vi kommer och hälsar på er!

Om allt går vägen så tar vi oss in i de småländska skogarna och håller sommarens capoeiraläger hos er! :)

Brasilianska kampsportcentret tar form!


Alla som besöker lokalen nu märker att något är på gång...Brasilianska kampsportscentret håller på att ta form! Väggar målas, det möbleras om, fräschas upp....vi är så spända på att få se det färdiga resultatet!

Förhoppningsvis så står allt klart tills februari!


En liten, men välbehövd, paus i arbetet.F.d. kontoret kommer när allt är klart att bli en myshörna med soffor och tv! 


Renoveringen påverkar inte våra träningar på något annat sätt än att vi måste vara extra noggranna med att alltid använda tofflor i lokalen och tvätta av fötterna innan vi går in på mattan.Hoodies snart tillbaka i klubbshoppen!


Äntligen! Det är många som har frågat efter dem - och snart är de tillbaka: våra underbart sköna hoodies!

De kommer att finnas i ett par färger i år: svart, mörkgrått, gråmelerad, orange och klargult. Mörkgråa och gula hoodies är utan dragkedja, resten med. Alla hoodies har (känguru)fickor fram och vår logga i stort tryck på ryggen.

I år har vi dessutom möjlighet att sänka priset p g a att styrelsen varit förutseende och lyckats få ner inköpspriset. Bra va?

Det uppskattade priset för denna leverans bör bli 450 kr för vuxenhoods och 350 kr för barnhoods, under förutsättning att tryckeriet inte höjt sina priser. (Ordinarie pris är 600 kr för vuxenhoods och 500 kr för barnhoods)Exempel på färgen på den mörkgråa hoodien (våra är utan dragkedja)
Färgexempel på den oranga hoodies, modellen är samma som bilden ovan (dvs med dragkedja).Följande storlekar finns klara i dagsläget (fler kan tillkomma):

VUXNA

med dragkedja:

Orange: XS/34, M/38 (2 st), M/40, L/42 (2 st), L/44
Gråmelerad (ljus): XS/34, M/40
Svart: XS/34, S/36 (2 st), M/40 (4 st)

Utan dragkedja:

Mörkgrå: XS/34, L/42/44 (3 st)
Gul: S/36


BARN

4 st svarta, lång modell, stl 122-128 cl
1 st svart, kort modell, stl S (lite större än de andra fyra)

1 st svart med hög, vid krage, stl 146-152
2 st svarta med hög, vid krage, stl 156-164

Det är möjligt att vuxenstorlekarna XS passar även de lite större barnen.


Vill ni se exempel på den gula färgen? Kika på den gula träningstoppen i detta inlägg så får ni en god idé!


Ljusgrå/gråmelerad hoodie med dragkedja


Exempel på den svarta hoodies för vuxna.


Vill ni tinga någon av våra hoodies redan nu? Gör det genom att kommentera detta inlägg! Annars får ni vara på plats under Regionsfestivalen 26 mars då de kommer att finnas ute till försäljning i Klubbshoppen.På väg till Idrottsgalan 2011

Då var det dags för idrottsvärldens Oscarsgala! Om 30 minuter åker vi från Bosön för att gå på Idrottsgalan i Globen. Och gissa vilka som skall få gå på efterfesten? Ha ha!


Spex under berimbautest


Contra mestre Sandália testar våra nya berimbaus, ovetandes om att Instrutora Gata spexar bakom honom...


På väg till Stockholm...

Nu bär det snart av! Om knappt en timme går tåget till Stockholm där föreningens represenanter kommer att delta i det första mötet med RF om Mångfaldsprojektet.De kommer att träffa folk från de 14 andra föreningarna som blivit utvalda att delta i satsningen, presentera vårt projekt, få ta del av aktuell forskning och gå på Idrottsgalan.

Vi ser fram emot spännande (live)rapporter från Anjo!

/Complicada

Veckans medlem: Borboleta

Namn: Shemin
Capoeiranamn: Borboleta (portugisiska för fjäril)
Ålder: 13 år
Har tränar capoeira? I ungefär 1 år nu.
Förening: IF Capoeira Luta da vida


Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?
Det var faktiskt min bror som tipsade mig om capoeira, han uppmanade mig flera gånger till att börja och tillslut så valde jag att göra det.

Hur kom du i kontakt med sporten?
Som jag sa så var det min bror som tipsade mig om capoeira och en av hans bästa vänner tränade capoeira och sa att det var jättekul så jag började träna och det är verkligen jättekul!

Vad är capoeira för dig?
Lycka och glädje! Man blir alltid glad efter en capoeiraträning hur dåligt man än mått före träningen. Det som gör capoeira speciell är att det är mix av musik, sång, dans och kamp.

Varför är capoeira en bra träningsform?
För att man får använda hela kroppen och att det är väldigt kul. Man blir starkare både psykiskt och fysiskt!


Borboleta graderas av Instrutora Gata på Regionsfestivalen 2010.

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?
Jag valde att träna med Luta da vida för att träningstiderna var bra och det låg precis där jag bodde, iaf förut innan ni bytte lokal, haha

Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?
Eftersom jag bara tränat i den här gruppen så vet jag faktiskt inte. Men jag tror att vi är den enda gruppen som lär oss portugisiska och våran tränare är bäst!

Hur hittade du info om oss?
Genom internet och min brors kompis som tidigare tränat i Capoeira Luta da vida.

Är det något man kan förändra med föreningen?
Nej jag tycker verkligen att allt är bra som det är!

Har du något annat du vill tillägga?
Ja, capoeira är den bästa sporten som finns! haha


Dagens bild: mysstund!

Lille Sapinho beslutar sig för att gosa lite med Instrutora Gata!


Biljetterna bokade!Så där ja! Hejsan SJ! Hejsan RF!

Nu är biljetterna till Stockholm bokade! På söndag bär det av för några intensiva dagars möte och aktiviteter tillsammans med övriga föreningar som har fått medel ur mångfaldssatsningen.


[Foto]

Nu är det enda som fattas att sätta ihop en power-point och kort presentation av vårt projekt samt packa väskorna. Vad ska vi ha på oss på Idrotttsgalan? Contra mestre föreslog våra klubb-hoodies, men....nja...kanske inte. De kan vi springa omkring i i korridorerna på Bosön, men inte i Globen.

Men innan dess är det dags för ytterligare ett möte med Svenska Downföreningen och FUB - imorgon. Då skall våra ledare få lära sig mer om hur det är att arbeta med barn med Downs syndrom och vi skall prata om schema och upplägg av lektionerna - och självklart visa upp våra fina lokaler!

Våren är snart här - dags för en ny termin!

 

Nästa vecka tjuvstartar vi vårterminen med gratis prova-på hela veckan i Göteborg & Kållered!

 

Ingen föranmälan krävs till de träningar som sträcker sig över terminer - kom ensam eller ta med dig dina vänner och familj! (Till våra kurser är det däremot obligatorisk anmälan)

 

Ta med bekväma träningskläder och vattenflaska samt tofflor. Var på plats 15 minuter innan träningen börjar.

 

Våren 2011 kommer vi att ha verksamhet för både vuxna och barn i Göteborg & Kållered. Stockholm öppnar eventuellt senare i vår eller i höst.

 

Vårterminen startar den 11 januari 2011 i Kållered och 18 januari 2011 i Göteborg.

 

Reklam inför terminsstart 2010, Capoeira Luta da vida Göteborg.


Här är träningstiderna:

 


GÖTEBORG (Teatergatan 19):

 

Terminsvis träning


BARN
tisdagar kl 18.00 barn fortsättning 6-12 år (obs - barnen som började träna H10 hoppar över till denna grupp V11)
onsdagar kl 18.00 barn nybörjare 6-12 år


VUXNA (samt ungdomar över 13 år)
tisdagar & torsdagar kl 19.00   Nybörjare över 13 år
tisdagar & torsdagar kl 20.00   Fortsättare över 13 år

lördagar kl 14.00 Fri träning för alla medlemmar oavsett ålder

 

Övrigt, preliminära tider:

söndagar kl 12.30 portugisiska
fredagar kl 18.00 Musik & kultur för allaKURSER (mellan 8-12 veckor):


MiniCapoeira 3-5 år, 8 ggr, söndagar 12.30-13.00

BabyCapoeira (för föräldrar och bebisar mellan 0-2 år), 8 ggr, fredagar kl 17.00
ev AfroDans för barn (5-10 år) om intresse finns

FamiljeCapoeira, 10 ggr, söndagar kl 13.00-14.00

AfroDans, ungdomar & vuxna, 12 ggr, fredagar kl 19.30-21.00

 

Förutom dessa kurser bedriver vi även verksamhet på Gamlestadsskolan på fredagar kl 15.30-16.30 samt ett antal tillfällen varje vecka inom vårt Mångfaldsprojekt.


SYD (Kållered) erbjuder:

Tisdagar 17-18 Barngrupp (fr ca 6 år) 
Tisdagar kl 19-21 & torsdagar kl 19-20 Vuxengrupp (nybörjare & fortsättare fr 13 år)

 

Läs mer på vår hemsida (där finns även kontaktformulär för intresseanmälan): Capoeira Luta da vida

 

VARMT VÄLKOMNA önskar vi i Capoeira Luta da vida!

 Veckans medlem:Trançinha

Namn: Emma
Capoeiranamn: Trançinha (portugisiska för lilla flätan)
Ålder: 18
Hur länge har du tränat capoeira? Jag tränar inte just nu, men jag tror att jag tränade kanske i... nästan ett år? Jag hann fylla år i alla fall. Men snart är jag nog tillbaka!
Förening: IF Capoeira Luta da vida
Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?
Jag hade alltid velat hålla på med något sånt där, jag gick i kung fu en gång men det var inte riktigt min grej, det var lite för strikt. Så jag hade gått in på Youtube och där hittade jag capoeira, sen googlade jag och så hittade jag er.

Hur kom du i kontakt med sporten?
Via internet, faktiskt. Det var en grabb i Kanada som hade en massa Youtubeklipp, jag undrade vad det var han gjorde och han sa att det var något som hette "le parcour" och när jag frågade vidare om hur man lärde sig det så svarade han bara "jag tränar capoeira, så träna det du med". Så jag gjorde det.

Vad är capoeira för dig?
Capoeira för mig är lek och skoj. I capoeira så skall man ha kul och vara glad, är du inte det så är det något som är fel. Det är inte fullt allvar och man behöver inte vara bäst, man kan skratta när man gör fel, gå upp, och försöka en gång till. Till skillnad från andra sporter så är misstag mänskligt i capoeira, och det är med kämparglöd och glädje som man försöker en gång till.

Varför är capoeira en bra träningsform?
Man tränar allting. Koordination, styrkan, smidigheten och att ha kontroll över sin kropp. Och så blir man glad efteråt. Jag minns att det var jättetråkigt att ta sig dit varje gång, men när man väl var där så var det kul igen, och så gick man hem med bättre humör.

Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?
Personligen - inte så stort för mig kanske, jag brinner inte för att bli bäst i världen, jag ville bara ha kul. Men capoeira är inget svårt att lära sig, i början är det kanske lite segt men man fattar snart galoppen, man utvecklas snabbt om man försöker och inser att det inte gör något om man gör fel någon gång.. Capoeira har mycket frihet, så man kan utveckla en personlighet i sitt sätt att spela med... Så ja, jag tror det är lätt att utvecklas inom sporten om man tycker om att göra det.

Älskar ni också bilden? Tänk då på att upphovsrätten tillhör oss.   Maila oss om ni vill använda den i något sammanhang:blogg@capoeiragbg.se     Bilden är skapad av aluna Trancinha för IF Capoeira Luta da vidas räkning. Bilden får inte användas utan vårt medgivande.     Bilden är skapad av aluna Trancinha för IF Capoeira Luta da vidas räkning. Bilden får inte användas utan vårt medgivande.
Trançinha är grym på att rita - kolla in de här snygga bilderna!

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?
Det var närmast helt enkelt, haha.

Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?
Så vitt jag vet, så kan de göra vissa rörelser annorlunda, och sånt som jag märkt så verkar Luta da vida vara mycket gladare och närmare i gemenskapen. (vilket underlättar träningen en del tror jag, det är lättare att skämta bort saker då eller fråga om någon kan visa hur man gör.)

Hur hittade du info om oss?
Via eran hemsida.

Är det något man kan förändra med föreningen?
Inte vad jag vet, jag har inte varit där på ett tag nu så jag har ingen aning. Kanske försöka få folk att ge mer respons på bloggen kanske? Det är inte många som kommenterar, så det ser lite tomt ut. Eller uppmuntra folk att våga posta mer egna grejer?

Har du något annat du vill tillägga?
Näpp, förutom att om du inte går i capoeira, så testa i alla fall på det! Om inget så är det en upplevelse!


Det är också Trançinha som har gjort den ursnygga loggan till Tjejprojektet som vi drev 2008-2010.

Gratis intensivkurs i PROJEKTLEDNING!

För alla medlemmar som är mellan 18-24 år kan vi nu erbjuda en chans att gå en gratis utbildning i projektledning. Kursen finns både på dag- och kvällstid och går vid 16 tillfällen (tyvärr krockar utbildningen med våra träningar då kvällstidskursen går på tisdagar och torsdagar 17.30-20.30. Det finns dock möjlighet att gå den dagtid på måndagar och tisdagar kl 13.30-16.30).


Utbildningen drivs av bl a Göteborgs stad och projektet Upp! och ger en grundlig kunskap i projektledning och är en mycket fin merit i CV:t. 

Vi har möjlighet att kostnadsfritt skicka några medlemmar att gå kursen. Vårt krav för att vi skall nominera er är att ni är villiga att hjälpa till i vårt Mångfaldsprojekt. Hör av er snarast till Complicada om ni är intresserade av att gå kursen!!

Träning (och födelsedag) idag!

Det är många som har frågat om det är någon träning idag med tanke på att det både är helgdag och contra mestres födelsedag - och självklart är det det!

Så varmt välkomna allihop till lokalen kl 18 ikväll för att träna och fira contra mestre Sandália!!


Contra mestre - feliz aniversário - ett stort grattis från alla dina elever och vänner!


Vad sjutton gör ni med ankan?


Det är många som tittar lite frågande på den gula badankan som finns i lokalen...och sedan kommer den oundvikliga frågan:


    

VAD SJUTTON har en badanka med capoeira att göra???

Ja, det kan man undra. Ärligt talat vet vi inte vem som tagit dit den eller vad som var det ursprungliga syftet (kanske för att förgylla upplevelsen i spat?), men vi vet vad den numera används till:

Jogo de Santa Maria!

    


Vill ni veta mer om vad Jogo de Santa Maria är? Håll ut, infon kommer här på bloggen inom den närmaste tiden!


Gott nytt år!


IF Capoeira Luta da vida önskar alla ett riktigt gott nytt år!Vi ses på tisdag - julträningen håller på i två veckor till! Sedan är det dags för vårterminen med många, roliga nyheter!

RSS 2.0