Sötpotatisbiffar med jordnötstäcke


Ibland uppstår de mest utsökta maträtter av ren slump. Igår var min kyl fylld av rester - bakad potatis, kokt sötpotatis, en halv kruka koriander som sett sina bästa dagar, en glänsande citron. Så uppstod min nya favorit - sötpotatisbiff med jordnötstäcke. Gott som det är eller som tillbehör till lite grillad kyckling eller en fin köttbit.

Ingredienser

2-3 kokta sötpotatisar
4-5 kokta potatisar (eller 1-2 stora bakade potatisar)
1/2 kruka färsk koriander, hackad
1 vispat ägg
2-4 msk mjöl
Rivet skal av 1 citron
salt, peppar & chilli efter smak

Rostade och hackade jordnötter till panering
olja till stekning (kan gärna vara smaksatt med t ex citron)


Koka sötpotatis och potatis (kan även bakas i ugn, se bara till att de blir lagom mjuka), skala dem och mosa ihop i en stor bunke. Det får gärna finnas lite struktur på moset. Vispa upp ett ägg, häll i och blanda. Tillsätt mjöl och krydda med koriander, salt, svartpeppar och chilli. Riv i skalet av en hel citron och blanda allt ordentligt. Om smeten är för lös kan mer mjöl tillsättas.

Hacka saltade jordnötter i en mixer och häll upp på ett fat. Forma biffar eller bullar, rulla dem i jordnötshacket och stek på medelstark värme till biffarna fått fin färg.


Underbart recept på sötpotatisbiffar med jordnötstäcke
Underbart goda sötpotatisbiffar! Hemligheten till att de blir
så goda ligger i det knapriga jordnötstäcket och citronskalet.Avnjut dem som de är eller tillsammans med en klick creme fraiche. Härligt krispiga utanpå och mjuka och smakrika inuti!

/Complicada

Brasiliansk frukost

I snitt vart annat år åker föreningen på träningsresa till Brasilien för att njuta av sol, värme, bad och så klart - mycket capoeira! Vi har varit iväg både 2008 och 2010 och nästa resa blir i juni 2012 (ni följer väl med?).

Ett ställe vi alltid besöker är den pittoreska och historiskt intressanta Paraty. Frukostarna där är dock inte att leka med - eller vad sägs om frukosterbjudandet där de först serverade en kopp varm trögflytande choklad, därefter en GIGANTISK chokladkaka. Sen - typ 20 minuter senare - kom det en liten baguette med sylt, kaffe, vindruvor och en en halv papaya....men gott var det!Läs gärna om våra upplevelser i vår resedagbok!


Veckans medlem: Complicada


Namn: Viveka
Capoeiranamn: Complicada (portugisiska för den komplicerade), kallas ibland även för Guerreira (krigaren)
Ålder: 33
Förening: IF Capoeira Luta da vida
Har tränat? Sedan föreningen grundades, d v s 2004.
Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?

Sommaren 2001 träffades jag och Kleber (Contra mestre Sandália Preta) i Brasilien. När han sedan flyttade hit tänkte vi att det kunde vara en bra idé att starta en förening. Vi såg det som ett smart sätt för honom att som ny i landet snabbt få en egen umgängeskrets, en bättre chans att lära sig svenska och samtidigt få syssla med något som han är riktigt, riktigt bra på. Vi satte upp lappar runt om i stan under oktober 2003 och den 30 november samma år kunde vi bilda föreningen IF Grupo de Capoeira Luta da vida (vi ändrade namnet några år senare till IF Capoeira Luta da vida, det blev lite enklare så!). I januari 2004 startade vi träningarna, först för ungdomar/vuxna men redan två månader senare även för barn. På den tiden höll vi till i Gamlestadsskolan. Vi har faktiskt kvar band dit än idag - varje fredageftermiddag är vi på plats och håller gratis capoeiralektioner för barn i åk 3-9 i SDN Kortedala.

Eftersom Kleber inte kunde någon svenska när vi satte igång var jag med på varje pass och hjälpte till med översättningen, men det tog inte lång tid innan jag hade fastnat för capoeira och var med på träningarna lika mycket för min egen skull.


Hur kom du i kontakt med sporten?

2001 gick jag en utbildning som innebar ett halvårs praktik i Brasilien och på kursen fanns en halvbrasilianska som tränade capoeira. Innan den där kvällen i mars hade jag aldrig ens hört talas om sporten, men vi körde ett pass och hade riktigt, riktigt kul! Det tog fem dagar innan jag kunde gå uppför en trappa utan att stöna!  


Vad är capoeira för dig?

En del av mitt liv.

Varför är capoeira en bra träningsform?

Mångsidigheten, kreativiteten och glädjen! I hur många andra sporter får man en lika allsidig träning? Capoeira ger både styrka, kondition, smidighet och kroppskontroll och som inte det räcker så finns musiken, kreativiteten, gemenskapen och glädjen som en alltid närvarande del.

Jag lockades framförallt av gemenskapen och kicken av att det faktiskt GÅR att lära sig rörelser som vid första anblick verkar helt omöjliga.


Complicada och Moranguinho tränar capoeira på stranden i Caraguatatuba, Brasilien 2010.

Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?

Jag är en sån där person som egentligen inte gillar att träna alls. Innan jag började med capoeira hade jag inte tränat något sedan gymnasiet - och var rätt så nöjd med det. Om jag får välja än idag så är det fortfarande så att jag är lite väl bekväm av mig...träning eller läsa en bra bok? Det är inte alltid träningslusten vinner. Så ni förstår själva att jag inte har några ambitioner eller strävan efter att en dag blir instrutora eller få någon annan hög gradering. Jag är nöjd med att träna då och då och vara en del av gemenskapen i föreningen. Just nu - men tanke på det tunga ansvar jag har som kassör i föreningen, projektledare för vårt mångfaldsprojekt, heltidsjobb plus två små söner - så är det det enda som är realistiskt. Nu kan jag inget annat än att vara med på BabyCapoeira och ibland sno åt mig lite tid på en fredagsträning. Men jag hoppas verkligen att jag i framtiden skall kunna börja träna hårdare igen! Nybörjarträningen i september - det är målet! Det är så frustrerande att veta precis hur man skall göra alla dom där coola grejerna, men inte ha kondition eller styrka för att faktiskt göra dem!

Det är det som är så fantastiskt med capoeira - du deltar på dina egna villkor. Vill du träna stenhårt och satsa på att en dag - långt, långt i framtiden - bli så duktig, erfaren och klok att du kan öppna en egen grupp så är det möjligt. Men du kan också se capoeira som en njutning, en fantastisk träningsform med härlig gemenskap och som får dig att gå leende från träningen - utan press på att prestera eller krav på att bli bäst.  


Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?

Man kan kanske inte kalla det något direkt val - det var jag tillsammans med Contra mestre Sandália och Curió branco som grundade föreningen i november 2003. För mig finns inget annat, Luta da vida är en del av mig. Jag har varit med och format föreningen och den har format mig.


Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?

Jag känner bara till en del andra föreningar - och det väldigt ytligt - så det är väl mer rättvist att ge en bild av det som jag uppfattar som kärnan och styrkan i vår förening. Värmen, engagemanget, öppenheten och den sköna stämningen...och fantastiska tränare som ser varje medlem och lyckas med den svåra balansgången att vara både ledare och förebild men utan distansiera sig från sina elever. Dessutom arbetar föreningen oerhört aktivt med olika sociala projekt - där kan vi nog ha en punkt som skiljer oss från de flesta andra grupper. Vi har arbetat med projekt för att sprida vår sport och att engagera barn och ungdomar sedan 2004. Över 3000 barn i Göteborgsregionen har kommit i kontakt med capoeira genom oss. Just nu har vi dragit igång vårt största projekt hittills - Mångfaldsprojektet. Som en förening utav endast 15 st i hela landet valdes vi ut av Riksidrottsförbundet för att arbeta för att nå nya grupper, bl a arbetar vi sedan årsskiftet med barn och ungdomar med Downs syndrom. Det går inte att beskriva hur stolta vi är över att ha fått detta förtroende och vilken glädje det ger oss att se den positiva inverkan capoeiran har på våra projektdeltagare och hur roligt de tycker att det är!Hur hittade du info om oss?

Haha, det är snarare jag som ser till att alla ANDRA hittar info om oss!


Är det något man kan förändra med föreningen?

Nej, det finns inget som jag i dagsläget vill förändra med föreningen, jag är jättestolt över vad vi har åstadkommit under årens lopp och ser fram emot många år framöver!

Däremot finns det alltid något att utveckla och nya mål att sträva efter. Någon jag önskar att jag skulle se mer av är ännu fler medlemmar som engagerar sig. Ju fler vi är som brinner för verksamheten, desto mindre tryck blir det på de som gör mest. Ok, jag menar så klart den som gör mest. Please, lätta min börda, vänner! Vi aldrig glömma att det är medlemmarna och ledarna tillsammans som gör en förening till vad den är. En förening kan överleva en tid på några få eldsjälars engagemang, men det kommer alltid en dag då fler måste engagera sig och hjälpa till att bära bördan.

Har du något annat du vill tillägga?

Inte mer än ett stort och varmt tack till alla som är och har varit medlemmar i Luta da vida genom åren!!


Mestre Montanha revealed

Möt magnifike Mestre Montanha! Vår älskade egen lille klubbmestre som ge oss magknip av skratt. Han dyker oftast upp när vi har något event eller någon fest. Han är en capoerista utan like - en virtuos som gör de mest halsbrytande capoeirakonster! 

Han är oerhört svårfångad på bild och här får ni svaret - det krävs två personer för att han skall kunna komma fram från bakom skynket!


Sängkläder och soffbord är inget hinder - mestre Montanha
kan dyka upp i de mest oväntade sammanhang!

Lite längre fram i höst kommer ni kanske t o m få möjlighet att se ett litet videoklipp med denna toker! Bered er på capoeiramoves ni ALDRIG trodde var möjliga!


Mestre Montanha

Mytomspunnen...magnifik...ni som haft något med vår förening att göra har säkert stött på honom någon gång. Mestre Montanha*. Vår favoritmestre som får oss att kikna och nästan kissa på oss av skratt.

Men vem är han? Hur ser han ut? Håll ut - imorgon får ni träffa honom!* Montanha är portugisiska och betyder berg.

Smakrik sylt på rabarber & gröna druvor


Passa på när de kärnfria gröna druvorna är riktigt billiga och köp ett paket á 500 gr.

Recept

500 gr (kärnfria) gröna druvor
500 gr-1 kg rabarber
4-5 dl socker
1 stor citron
1/2 - 1 tsk natriumbensoat
ev. 20-40 gr mandelspån

Sylt gjord på rabarber, citron och gröna druvor. Underbart!

Rengör frukten, dela druvorna i hälften och skär rabarbern i skivor. Varva frukt och socker i en tjockbottnad kastrull och pressa i citronsaften. Låt sylten koka upp och sedan småkoka i drygt 15 minuter. Skaka om kastrullen då och då så att frukt och socker blandas. Ta bort kastrullen från värmen och skumma sylten väl.

Om du vill använda konserveringsmedel så rörs det i nu. Rör ut natriumbensoat i lite sylt som sedan blandas ner i kastrullen. Sylt utan konserveringsmedel brukar hålla sig i upp till ett år. Om du vill ha lite intressantare smak och konsistens på sylten så kan du blanda i mandelspån - varför inte göra en burk med och en burk utan mandel?

Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar (skölj dem med Atamolblandning - 1 tsk Atamol & 1 dl vatten - eller sterilisera i 100 grader i ugn). Fyll burkarna ända upp till kanten och sätt på locket direkt. Då bildas ett vakum som hjälper syltens hållbarhet.

Sugen på fler syltrecept - kika då in HÄR!

/Complicada


Favorit i repris!


Vi har beslutat att återuppliva en gammal tradition: Ta-med-kompis-rabatten!

Har ni kompisar som också vill träna? Ta chansen så får du rabatt!

Ta med dina kompisar och få rabatt när du tränar capoeira
Contra-mestre Sandália Preta tar med sig contra-mestre Maique Voador!

Så här går det till:

För varje kompis ni tar med er som också börjar träna nu i höst (d v s blir betalande medlem) får ni 20 % rabatt kommande termin. Värvar ni en kompis får ni 20 %, två stycken ger 40 % tre stycken ger 60 & osv. Maxrabatt som kan erhållas är 100 % (= 5 värvade kompisar). Ta med kompisrabatten gäller på våra ordinarie grupper, ej på våra kurser. Om ni vill utnyttja rabatten finns blanketter att hätma ut vid terminsstart.

varmt välkomna!


En brasiliansk indian på kulturkalas!


Så här i Kulturkalastider kommer en tillbakablick:

Året var 2005 och på discoscenen nere vid Operan hölls vår allra första maculelêuppvisning - vi erkänner villigt att huvudbonaden är lite off, men vad gör det när showen blir bra?Contra mestre Sandlália precis innan maculelêshowen på det som då hette Göteborgskalaset. Showen innehöll så klart även capoeira och samba de roda.

Gata bjuder på bläckfisk

I vanliga fall så avskyr jag bläckfisk och dess gummiaktiga konsisten men detta var något helt annat. Kunde inte få nog av denna underbara gryta. Bläckfisken var så mjuk och köttig, kunde inte tro detta. Har fått mig en ny favoriträtt. Pequeno hade så rätt när han sa till mig att jag inte ätit bläckfisk förrän jag testat bläckfisk från Kap Verde.

Här har vi en bild på grytan och all bläckfisk

Gata är en mästarinna, hoppas på att få stjäla receptet av Gata. För visst vill ni väl ha det lika mycket som jag?

Tchau/ PicaPau


Fotbollsfest i helgen


I helgen spelade flera av Göteborgs invandrarföreningar mot varandra i Glios Cup som GP skrev om 7 augusti.

CM Sandália Preta, Cotonete och Mestre Bola är med och spelar för brasilianska föreningens korpenlag. Det var en intensiv vecka innan cupen och CM Sandália var inköpsansvarig för kläderna och fixade de snygga siffrorna på ryggen.

Sandalias egna kommentarer:

Hur gick det på Cupen?

-Det gick så där, samarbetet och kommunikationen mellan spelarna fungerade dåligt. Laget bildades ju en vecka innan cupen, så vi hade inte mycket tid för att träna och planera strategi.

Vad tyckte du om att spela med i en cup?

-Det var bra, tidigare i Brasilien har jag spelat med i flera cuper men samtliga har spelats innomhus så det var kul att få spela ute.

Är detta något du kommer fortsätta med?

-
Jag hoppas att vi kan spela nästa år igen.

Är det något du vill tillägga?

-Nej

Kram/ PicaPau

Menyn tar form

Det börjar bli hög tid att planera vad vi skall äta under sommarskolan! Menyn börjar ta form, men exakt utformning blir klar först när vi varit i affären (dit vi förhoppningsvis hinner ikväll).

Så här tänker jag mig det i alla fall. (Kommer inte att upprepa förra årets misstag - fem timmar framför spisen gör jag inte om! Inte ens när det blev så gott som det blev - kolla in vad vi gjorde här! Där finner ni både en anekdot och receptet på vårt fantastiska thairis.)

Så....2011 års menyförslag

Måndag

Fiskpinnar med potatis, ärtor & äppelcurrysås

Tisdag

Köttbullar/cevapcici med pasta, ärtor, grillad paprika och turkisk yoghurt

Onsdag

Ungsstekta grönsaker med cevapcici och youghurtsås


Till mellanmål serveras frukt varje dag och eventuellt en glass till avslutningen på onsdag. Och så blir det så klart en repris av förra årets succé: vinbärskakan!

Medlemmar - både gamla och potentiella nybörjare - ni vet väl att ni alla är välkomna på onsdag kl 12.45? Ta med er glatt humör och gärna något hembakt. Roda, glädje och fika kan aldrig någonsin bli fel! En liten kick-off inför terminsstart, kanske? Teatergatan 19 är adressen som gäller!

/Complicada
 


Intensivt jobb bakom kulisserna


Nu jobbar vi för fullt i det dolda med att få allt att falla på plats! Det är mycket, mycket att göra under augusti för att projektet skall flyta på som vi har tänkt oss till hösten.

Vi har varit tvugna att söka fler samarbetspartners eftersom kommunen inte kunnat fylla alla sina platser. Vi har jobbat på reklam- och informationsmaterial, fixat hemsidan - YES! Nu finns det info uppe även där! Äntligen! 

Och...det som vi är riktigt, riktigt glada för: vi har fixat pengar! Det innebär att det enda som inte var finansierat från början - lägerverksamheten - nu kan genomföras!  

Så vad gör man när allt ser ut att falla på plats - man vågar drömma lite mer! Vad vi planerar är hemligt än så länge, men så pass mycket kan vi avslöja: det kommer att göra någon av projektdeltagarna riktigt, riktigt lycklig...  

/Complicada

Ni missar väl inte sommarskolan?

Än finns chans att hoppa på sommarskolan i capoeira! Det krävs inga som helst förkunskaper - bara nyfikenhet!

Sommarskolan hålls i vår lokal på Teatergatan 19, Göteborg, och pågår måndagen den 8 augusti till onsdagen den 10 augusti. Vi tränar kl 10-14 dessa dagar med paus för lunch och mellanmål.

Sommarskolan är öppen för barn & ungdomar mellan 7-15 år. Föräldrar går dock inte lottlösa - ni har chans att testa på lite grann på onsdagen då vi har gemensam avslutning med fika!

Sommarskolan kostar 300 kr och kan betalas direkt på plats måndagen den 8/8.

Varmt välkomna till sommarskola i capoeira, Götbeorg, den 8-10 augusti 2011

Sugen på att se bilder från förra årets sommarskola? Kika då in HÄR!

 


Att göra en berimbau

Det krävs mer jobb än man tror för att tillverka en berimbau - capoeirans viktigaste instrument. Tillverkningen involverar både krossat glas, bildäck och timmar i stekande sol. Någon dag skall vi publicera en lite steg-för-steg-beskrivning här på bloggen. Tills dess får ni njuta av den här bilden - contra mestre Sandália Preta i färd med att kapa en kalebass.

Conra mestre sandalia i färd med att tillverka en berimbau.

Efter lång väntan....

Nu så efter några månaders väntan, gissa vad som dök upp i brevlådan.

Slums, Drums and Capoeira! Så nu ska vi i gruppen förhoppningsvis se den tillsammans och så kommer jag med en recension senare.
Ciao /PicaPau

RSS 2.0