Rapport från MiniFestivalen


IF Capoeira Luta da vidas första MiniFestival blev en succé! Lite drygt hälften av föreningen barn och föräldrar dök upp för att under några timmar leka, busa, ha roligt och så klart både få se och köra lite capoeira.

Varsågoda - här är lite bilder! Vi hoppas få klart en videosnutt inom närmaste tiden, så håll utkik!


Eftersom så många familjer deltog fick vi köra en utslagslek för att se vilka
föräldra-barnpar som skulle delta i vilka tävlingar.


Stråhattarna vandrade mellan föräldrarna och när musiken (så klart klassiska
brasilianska barnlåtar) tystnade gällde det att ha en hatt på sitt huvud!


Första leken var för Minicapoeira - barnen skulle kasta bollar i en hink.


Där i ska den, förklarar Contre mestre Sandália.


Nästa tävling blev lite svårare - i alla fall för föräldrarna. Med bollen på en sked i munnen skulle de ta sig över en hinderbana för att slutligen släppa ner bollarna i hinken.


Därefter kom en pussellek...

....och en spränga-ballong-lek.

Och precis innan fikapausen kom den stora succén - charader! Är det ett flygplan?
Är det en tomte? Nej, det är en kanin! Nej - en känguru!

Efter pausen blev det capoeirauppvisning.

Sedan blev det roda för alla barn!

Först fick de spela mot tränarna och de andra vuxna.

...och sedan körde de med varandra.

Och till slut så avslutade vi med lite sång och lek!Vi vill tacka alla för en underbar dag! Ni är fantastiska och vi är så glada och stolta över värmen, kreativiteten och gemenskapen som genomsyrar Luta da vida!

Hoppas vi ses på nästa MiniFestival!


Dagens bild: happy halloween!

Arara ritade finaste Halloweenprislistan under MiniFestivalen!


Designtävling!

Vi har pratat om det länge, och nu är det dags! Capoeira Luta da vidas designtävling 2011! Alla medlemmar i någon av Capoeira Luta da vida-föreningarna är välkomna att delta.

Bidrag kan lämnas in mellan den 1 november 2010 och 10 januari 2011. Barn upp t o m 12 år tävlar i en grupp och vuxna över 13 år tävlar i en andra grupp. Ni kan delta med ett bidrag per person i följande kategorier:

Bloggdesign - fotomontage till bloggen.
Konstnärlig design - låt kreativiteten flöda! Alla tekniker och former är tillåtna.
Humoristisk design - skratt kan man aldrig få för många av - hur får capoeira er att skratta?  

Bidragen i alla kategorier skall ha capoeira som fokus.

Bidragen kan lämnas in antingen personligen till Contra mestre Sandália Preta vid ett träningstillfälle eller scannas och mailas in till blogg@capoeiragbg.se Om bidraget har en form som inte kan skickas (t ex 3D) så får ni fota ert verk och skicka in bilderna.

Det måste komma in minst fyra bidrag till en kategori för att den skall vara med i tävlingen.Detta tävlar ni om:

I varje kategori kommer tre pristagare att utses. 1:a pris vinner en trofé och ett presentkort som kan användas i klubbshoppen eller som delbetalning av terminsavgiften. 2:a pris vinner en medalj och t-shirt och 3:e pristagaren vinner en medalj.

 
Vinnaren utses genom en omröstning. Om flera bidrag får samma antal röster utses vinnaren av styrelsen.

Dagens bild: Relâmpago busar!

Lille blixten busar och smyger sig in på bilden!


MiniFestivalen i full gång!

NU är MiniFestivalen i full gång! Det är fullt av barn och föräldrar i lokalen och snart kommer det både bilder och videos på bloggen!

BabyCapoeira: Eu conheco um jacaré

Varsågoda - en brasiliansk barnfavorit! Här kan ni sjunga med om krokodilen som gillar att äta upp våra stortår!Veckans medlem: Viggo

Namn: Viggo
Capoeiranamn: Umbigo (portugisiska för navlen. Vår tränare missuppfattade Viggos namn och på den vägen är det.) 
Ålder: 4 år
Hur länge har du tränar capoeira? i 2 månader med MiniCapoeira (sedan 28 aug 2010)Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?
Vi var på promenad i Slottskogen när vi upptäckte att det var en Capoeira uppvisning, Viggo fann detta väldigt intressant och ville gärna stå kvar och titta på dem tills de var klara. När han kom hem försökte han efterapa rörelserna och tyckte det var jätteroligt.


Hur kom du i kontakt med sporten?
När jag var i Brasilien 2006 fanns Viggo i magen, jag fann capoeiristarna på gator och torg väldigt fascinerande. Deras rytm, rörelser och historia. Kul att Viggo blev lika fascinerad första gången han såg dem med.


Vad är capoeira för dig?
För Viggo är Capoeira den roligaste träningsformen han vet, han går även på Sports Academy där man får testa på olika sporter och träningsformer, men han blir besviken när han kommer dit och upptäcker att det inte är Capoeira.


Varför är capoeira en bra träningsform?
Den tränar upp koordinationen, balans, det är bra sätt för barn att lära sig disciplin genom träning, det är lagom tempo för barnen, det används instrument med vilket Viggo uppskattar jättemycket. Man ser verkligen hur roligt de har på träningen! Viggo lyser upp!


Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?
Jag hoppas på fortsättningskurser när man ser att Viggo trivs så bra med detta. Jag tror att Viggo kan utvecklas både musikaliskt och träningsmässigt, så länge han tycker att det är roligt finns det inget tak för utvecklingsmöjligheterna.


Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?
Jag googlade efter olika Capoeiraklubbar i Göteborg och fastnade för Capoeira Luta da Vida, den kändes rätt för oss och för Viggo.


Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?
Att barnen har möjlighet att träna själva utan föräldrar, det är ett stort + för Viggos utvecklingsmöjligheter.


Hur hittade du info om oss?
Via internet.


Är det något man kan förändra med föreningen?
Nej.


Har du något annat du vill tillägga?
Det är så fantastiskt rolig och bra träning för barn så jag hoppas att fler föräldrar tar chansen och låter sina barn testa detta.

Tack till Viggos mamma som hjälpte till med att svara!
Capoeira Luta da vida på Facebook!


Ni har väl inte missat att ni kan gå med i Capoeira Luta da vida på Facebook?


Vi har både en grupp och en öppen sida som ni gärna får gilla!

Ni hittar oss på:

http://www.facebook.com/capoeiragbg

eller genom att klicka på Facebook-loggan nedan!


Dagens bild: strandcapoeirans baksida

Det är kul att spela capoeira i vattenbrynet, men man får se till att tajma in vågorna rätt!Dagens bild: strandcapoeira

Idag minns vi tillbaka till solen och värmen i Brasilien...och capoeira på stranden!Håll utkik efter morgondagens bild - då får ni se strandcapoeirans baksidor!

MiniFestival nu på lördag!

Ni glömmer väl inte att det är MiniFestival på lördag? Varmt välkomna kl 14 - vi hyllar föreningens alla barn under en eftermiddag - det är gratis att delta och det kommer att finnas fika till försäljning. Efter festivalen hålls en roda för alla medlemmar i och vänner till Capoeira Luta da vida.

Lokal: Teatergatan 19, Göteborg (så klart!)Foto & montage: Contra mestre Sandália Preta

Dagens bild: showtime!

För något år sen höll vi en show på Swedish Match personalfest i Göteborg. Lille Relâmpago imponerade stort! 


Uppvisning på gång för SYD

Snart är det dags för uppvisning för IF Capoeira Luta da vida SYD - onsdagen den 3 november kl 19.25 står vi för pausunderhållningen på Kvarnbyns dambasketmatch. Det är ett stort jippo och det satsas på att slå publikrekord just denna kväll - alla biljetter säljs för 1 kr styck. Vi kommer att vara på palts och göra vårt bästa för att roa!

 

Matchen hålls i Aktiviteten i Mölndal och vi samlas strax efter 19 vid entrén.  

Det kommer ett mail till alla medlemmar med info om hur vi tar oss till uppvisningen! Vi behöver så många som möjligt som kan vara med, så Gbg-are: 3 november ses vi i Mölndal!


 

Sugna på att se en videosnutt från uppvisningen? Kika på HÄR!

 


Dagens bild: Gösta the Awsome!

Det är många som gillar att fota i föreningen, så vi kör igång med en ny kategori: Dagens bild. Här kommer vi publicera bilder som är vackra, coola, roliga, lätt pinsamma eller helt enkelt oemotståndiga!

Dagens bild invigs av kanske coolaste capoeiravovven i landet - Gösta the Awsome!
Foto: Henrik Andersson

Platt mage eller starka coremuskler - plankor är svaret!

Statisk styrketräning är lätt att glömma bort när man tränar, speciellt om gymmet är enda stället man går till. Sexpack må vara snyggt, men i capoeiran är corestyrkan långt viktigare - och ett av de mest effektiva sätten att träna upp den är med olika plankor.

För erkänn, visst vill vi alla kunna göra så här?Contra mestre Sandália Preta och Instrutora Gata visar upp lite akrobatik
som kräver grymt vältränade coremuskler.


Plankor är sjukt jobbiga i början, men shit vad efffektiva de är!! De är hemligheten både bakom platta magar och bra hållning - och förmågan att göra riktigt cool akrobtik!

Plankor finns i många olika svårighetsgrader och är lätta att variera. Och det bästa av allt är att du snabbt märker hur du blir starkare och det tar inte många minuter av din tid, bara du är disciplinerad och gör din plankserie minst en, gärna två, gånger om dagen!


Så här gör du en planka:


1. Börja med att stå på knä i 30 sekunder och vila sedan i 30 sekunder. Upprepa detta tre gånger. När du blir starkare ökar du tiden till först 45 sekunder och sedan 1 minut.

2. När du klarar av att stå 3 x 1 minut kan du gå vidare till svårare plankor. Upprepa steg 1, börja med 30 sekunder och öka sedan tiden allteftersom du blir starkare.

3. Välj sedan ut 2-3 olika plankor som du gör minst en gång om dagen (men hellre både morgon och kväll). Det kommer att ta dig max 20 minuter per dygn.

Planka 1:

Ställ dig på knäna, placera armbågarna strax under axlarna. Undvik att svanka (dra in 'svansen'). Sänk rumpan så att överkroppen bildar en planka.
Variation, ett snäpp jobbigare:

Stå på tårna istället för på knäna. Ju bredare mellan tårna du har desto enklare blir plankan. Du kan också välja mellan att ha sträckta armar eller böjda.
Ytterligare en variant:

Använd en fitnessboll (eller soffan, en trappa eller din kompis), i övrigt som som i planka 1. Stå på knäna för en enklare variant och på tå för en lite jobbigare.Planka 2:

Lägg dig på sidan och placera armbågen rakt under axeln (var noga med placeringen så att axeln inte belastas i onödan). Se till att axelled, höftled och knäleden skapar en rak linje. När de gör det står du rätt. Lyft upp rumpan och stå kvar. Om knät gör ont kan du sträcka ut det övre benet. Avlasta nacken genom att titta nedåt mot golvet. Gör plankan åt båda hållen.Variation: Stå på tå, men var i så fall noga med att även fotleden är i linje med övriga leder. Vill du utmana dig själv riktigt rejält kan du försöka att hålla upp det översta benet så att du samtidigt får en omgång i balansträning.


Just på denna bild är armen inte optimalt placerad, den skall vara rakt
under axeln för att undvika onödig belastning.


Planka 3:

Även till denna planka behövs en fitnessboll (eller soffa eller kompis). Lägg dig på bollen och promenera framåt med händerna. Ju längre framåt du hamnar desto svårare blir övningen. Försök att hitta ett läge där du kan stå i 30 sekunder. Tänk på att dra in svanskotan och svanka inte.Stort tack till DJ som demonstrerade plankorna till det här inlägget!

MiniCapoeira


Efter ett två års långt uppehåll har vi äntligen kunnat återuppta vår populära kurs MiniCapoeira - gruppen för barn mellan ca 4-6 år!


Roliga lekar tränar balans och koordination.

 

Målet med MiniCapoeira är att introducera capoeirans alla delar på ett roligt och lekfullt sätt. Vi har lekfulla övningar till musik som utvecklas barnens motorik, balans, koordination och kroppskontroll. Barnen får även testa på att spela capoeirans olika instrument och sjunga enkla capoeirasånger.  


Balans är grunden för att sedan lära sig lite akrobatik.


Barnen får bekanta sig med capoeirans alla instrument.

Till skillnad från våra grupper i BabyCapoeira och FamiljeCapoeira så tränar barnen i MiniCapoeira utan föräldrar. 


Vi vill att barnen skall längta till nästa träning! MiniCapoeira tränar under en intensiv och rolig halvtimme varje vecka (fast räkna med att det kan dra över titt som tätt - det är svårt att få barnen - och vår tränare - att sluta!).

MiniCapoeira leds av självklart av barnens absoluta favorit, Contra mestre Sandália Preta. Om vi vid något tillfälle skulle bli tvugna att sätta in en hjälptränare så är det någon av våra andra duktiga tränare som alla har genomgått barnledarutbildning genom SISU Idrottsutbildarna.


MiniCapoeira graderar inte, men de är självklart med på alla våra event! En gång per termin hålls även en MiniFestival i Göteborg med massa skoj för alla föreningens barn. Nästa tillfälle för MiniFestivalen är den 30 oktober 2010 - varmt välkomna!
Föräldrar och syskon kan sitta i vårt kafé och kika på sina barn genom fönstret.

MiniCapoeira ges som en kurs med 8 träningstillfällen av IF Capoeira Luta da vida (Göteborg). MiniCapoeira har kursstart fyra gånger per år, normalt sett i september, november, februari och april. Pris per kurs är 600 kr.

I MiniCapoeira tränar man i vanliga gympakläder, men om man vill så finns det emellanåt både capoeirabyxor och t-shirts till salu i Klubbshoppen.

Vad tycker våra barn om MiniCapoeira? Håll utkik efter Veckans medlem på fredag då vi presenterar en av våra små medlemmar!


Berimbau metalizado (ao vivo)

Ivete Sangalo kör sin underbara låt Berimbau metalizado live på Rock in Rio i Lissabon 2008.

Njut!Snart dags för MiniFestivalen!

Första kursomgången av MiniCapoeira drar mot sitt slut och vi kommer att avsluta kursen med en MiniFestival för alla barn och föräldrar i föreningen! Alla medlemmar är varmt välkomna att delta och vi vuxna kommer bl a att visa upp capoeira för de små och vara med och busa.

Dagen kommer att vara fylld av lek, bus, capoeira och överraskningar! Föräldrarna får gärna komma i kläder som ger rörelsefrihet, t ex träningsbyxor och t-shirt. Kafét och klubbshoppen kommer självklart också att vara öppna.


MiniFestivalen hålls i vår lokal på Teatergatan 19, Göteborg. Alla är varmt välkomna och det är fri entré! 

Vi ses lördagen den 30 oktober kl 13.30!

Eftermiddagsverksamhet för barn i SDN Kortedala


Snart drar det igång igen - eftermiddagsverksamheten för barn i åk 3-9 i SDN Kortedala. Bor du i Gamlestan, Utby, Kortedala eller Kviberg och går i klass 3-9? I så fall kan du få träna capoeira gratis under ett helt läsår!

Eftermiddagsverksamheten leds av Instrutora Gata och drar igång den 5/11. Första tillfället hålls i vår lokal på Teatergatan 19, därefter är vi i Gamlestadsskolans gympasal.Mer om vad vi gör och hur ni anmäler er kan ni läsa på vår hemsida HÄR.


Veckans medlem: Pequeno

Namn: Janio
Capoeiranamn: Pequeno (portugisiska för liten eller lillen)
Ålder: 27 år
Förening: IF Capoeira Luta da vida
Har länge har du tränat capoeira? I ett år och sex månader


 
Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?
Det var min fru Gata som lyckades övertala mig att provträna, jag var helt emot det, men gick ändå. Har fastnat för det helt & hålet just nu!

Hur kom du i kontakt med sporten?
Har alltid vetat om capoeira för att det är många som håller på med det i mitt hemland Kap Verde och att min fru har hållt på med det länge.

 
Vad är capoeira för dig?
För mig är det en kampsport där man kan spela för att försöka överlista varandra, utan att ha kontakt eller skada varandra. Men det kan också vara aggresivt med kontakt men det e nåt man väljer själv i rodan.
 
Varför är capoeira en bra träningsform?
Man använder hela kroppen och då menar jag hela kroppen! Nåt jag blev imponerad av med capoeira är att man tränar upp alla sinnen man har, plus att man får en grym kontroll på sin kropp och på alla rörelser man gör.
 
Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?
Lite svårt att säga just nu, jag vill kunna spela med lite mer kontakt så få se när jag har börjat spela så. Har utvecklat enormt sedan jag började i Luta da vida och det känns som att jag kan gå hur långt som helst.
 

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida?
Tränade med en annan förening innan och Sandália brukade komma förbi och hälsa på. Såg då att hans stil av capoeira passade mig bättre och det tyckte min fru också. Lärde mig mycket hos min förra förening men har utvecklats mycket mer i Luta da vida för att stilen passade mig bättre plus att Sandália är grym som tränare och för mig är han en mestre.
 
Vad skiljer oss från andra föreningar?
Att det är en mix av angola och regional, så det är en modern capoeira och den passar alla stilar av personer. Plus att gruppen har bra kontakt med varandra det känns som en andra familj.
 

Är det något man kan förändra med föreningen?
Just nu så tycker jag att allt funkar bra. Vågar inte säga perfekt för att inget är perfekt, men det är så nära som det kan bli for mig.
 
Har du något annat du vill tillägga?
Hoppas att flera personer kommer på träningen på lördagar och att vi kan göra fler saker utanför träningen med klubben t ex bada, kolla på film, festa mm.
 


Pequeno (till höger) spelar roda på Instrutora Gatas födelsedag.


Brasiliens afrikanska arv, del 2

Varsågoda, här följer fortsättningen på berättelsen om slaveriet i Brasilien. Del 1 kan du se HÄR.Brasiliens afrikanska arv, del 1

Det afrikanska arvet är en påtaglig del av den brasilianska kulturen och syns överallt i samhället. Capoeira är starkt förknippad med slaveriet och slavarnas frihetskamp, så därför tycker vi att denna videosnutt är intressant för att ge en lite djupare bild av var vår sport kommer ifrån.

I denna dokumentär, som är del 1 av 5, intervjuas brasilianska åldringar vars mor- och farföräldrar hämtades från Afrika och såldes som slavar. Dokumentären är producerad av Laboratório de História Oral e imagem vid  Universidade Federal Fluminense
Filmen är textad på portugisiska och på våra studiecirklar kommer vi gemensamt att översätta den. Vill ni vara med på våra studiecirklar i portugisiska? Det börjar dra ihop sig till start nu - anmäl er HÄR!


GPs tips till föräldralediga: BabyCapoeira

Onsdagen den 6 oktober undersökte GP höstens utbud av aktiviteter för nyblivna föräldrar och konstaterade att det fanns mycket att välja på i Göteborg. På en helsida diskuterades bl a babysim och tips för föräldralediga om olika aktiviteter, både kurser och gratis aktiviteter såsom öppna förskolor och barntimmar. I slutet av artikeln fanns en sammanställning med olika kurser för hösten bl a babysim, BabyYoga - och BabyCapoeira!

Jättekul tycker vi!Inte världens bästa bild, men näst längst ner hittar ni BabyCapoeira - den enda kursen i sitt slag i Sverige!

Debi Nova - drummer boy

Ett för oss okänt stjärnskott - men visst är det capoeira är med i videon!Capoeirasång: Menina capoeira

Här är en av tjejernas favoritsånger som ni säkert har hört Gata eller Complicada sjunga någon gång!

Menina capoeira

Menina que é capoeira
Menina que sabe jogar
Tua ginga é uma beleza
Teu sorriso me faz delirar

Ê, lê lê e, e lê a e, lê lê
Quero ver a menina jogar
Ê, lê lê e, e lê a e, lê lê
Quero ver a menina jogar

Que molejo é esse menina
Tu me ensina que eu quero aprender
Quando for jogar capoeira
Eu não deixo ninguém te bater

Ê, lê lê e, e lê a e, lê lê
Quero ver a menina jogar

O menina preste atenção
Sua margia não pode faltar
Quando morre uma capoeira
Uma estrela no ciel va brilhar

Ê, lê lê e, e lê a e, lê lê
Quero ver a menina jogar

Entra na roda e balança
Faz meu corpo todo vibrar
Toque o pandeiro menina
oi não deixe atabaque parar

Ê, lê lê e, e lê a e, lê lê
Quero ver a menina jogar

Översättning på sångerna kommer inte att publiceras på bloggen - istället kommer detta vara en del av portugisiskacirkeln som startar snart! Vill ni vara med? Det är gratis för medlemmar och anmäler er gör ni via det länkade inlägget!

Lite bilder från Regionsfestivalen

Nu har ni fått vänta alldeles för länge! Här är lite bilder ifrån lördagens aktiviteter under Regionsfestivalen!


Roda, roda roda...


Både barn och vuxna deltog så klart i rodorna.


Floreiros innan lunch - kolla gära in vår video också!


Det blev många rodor under dagen, just denna avslutade lördagens workshop-pass!


Historia och musikworkshop.


Musikworkshoppen bjöd på en hel del nyskrivna sånger.Angolaroda fanns självklart även med på schemat!


Mer bilder och videos kommer att komma upp framöver! Glöm inte att vi gärna tar emot det material som ni själva har filmat eller fotat!


Dagens brasseskämt

Um cara foi a delegacia e disse:
- Eu vim dar queixa, pois a minha sogra sumiu.
O delegado disse:
- Há quanto tempo ela sumiu?
- Duas semanas - respondeu o genro.
- E só agora é que você me fala?
- É que eu custei a acreditar que eu tivesse tanta
sorte!

En snubbe gick till polisstationen och sa:
- Jag skulle vilja göra en anmälan, min svärmor är försvunnen.
Polisen sa:
- Hur länge har hon varit försvunnen?
- Två veckor, svarade snubben.
- Och det är först nu som du gör en anmälan?
- Jag hade svårt att tro att jag kunde ha en sån tur!

Vad är det DÄR?

Ja...det kan man undra när man kommer in i kafét!Sedan en tid tillbaka har vi en gigantisk floating tank stående i kafét. Det är tänkt att den skall försvinna, men den är inte direkt enkel att flytta. Den är fullt fungerande och till salu om någon är intresserad. Hör av er till oss så förmedlar vi kontakten vidare. Ju snabbare desto bättre!

Capoeira: A Brazilian Art Form - en recension

I augusti 2010 hade föreningen i Göteborg glädjen att under tre veckor ha en grupp sommarjobbare hos oss. En av deras uppgifter var att ta reda på både fakta och myter om capoeira. En av våra sommarjobbare läste då en bok, och här är recensionen. Boken, Capoeira a Brazilian art form -  history, philosophy and practice, finns att låna på Stadsbiblioteket!Jag har läst denna inte alltför tjocka boken om kampsporten capoeira, som ofta misstas för att vara mera av en dansform än en sport. Det klarar dom i vilket fall upp i den här boken, som förövrigt är på engelska. Författaren början med en fördjupning av capoeiran och dess historia, den som förväntar sig en bok innehållandes en massa tips, tricks och tekniker kan kanske bli lite besviken då det mest står om hur kampsporten kom till.


Men det är en väldigt intressant bok och jag gillar att den just handlar om historian och kulturen i Brasilien eftersom det är en väldigt bra historia från förr i tiden. Även de som är det minsta intresserad av Capoeira och stilen ska definitivt läsa denna bok. Jag själv skulle rekommendera den eftersom att den för det första inte är lika tjock som en Eragon-bok men samtidigt innehåller mycket av bra fakta om kampsortens uppkomst. Sen står de flesta böcker om Capoeira på engelska men om man tycker det är svårt att läsa på engelska skulle jag säga att den här boken ändå är ganska lättläst.


Om man känner för att läsa en intressant bok innhåller den här det mesta, kampsport, historia och kultur, allt i ett.


/Cicci


BabyCapoeira uppmärksammat i bloggvärlden!

Vår nya kurs BabyCapoeira har blivit en supersuccé! Nu är alla ordinarie platser fyllda och vi har börjat ta emot reservanmälningar samt ordinarie anmälningar till vårens omgång!

I bloggvärlden var Mamma Ada absolut snabbast med att upptäcka BabyCapoeira, hon hittade oss inom ett dygn från det att vi publicerade informationen på hemsidan! Kolla in hennes hemsida själva, den är fylld med massa bra tips för föräldralediga!

Vår allra yngsta ledare leker med trummorna!

Vi ser verkligen fram emot kursstart den 29 oktober! Varmt välkomna!


Veckans medlem: Don Juan (pka Greguinho)

Namn: Yanis
Capoeiranamn: Don Juan pka Greguinho (Don Juan, tidigare känd som Den lille greken)
Ålder: 25 år
Förening: IF Capoeira Luta da vida
Hur länge har du tränar capoeira? 1 år
 

 
Vad var det som fick dig att börja träna capoeira?
Jag spelade ett playstationspel när jag var 13 år som hette Tekken 3 och där fanns en karaktär som hette Eddy Gordo som spelade capoeira. Vi satt och hade stora turneringar på assyriska föreningen i Västra Frölunda och alla älskade Eddy. Det var då jag blev intresserad av capoeira, synd att jag inte började redan då.


Hur kom du i kontakt med sporten? 
Jag sökte på "Capoeira Göteborg" på Google och hittade Luta da vidas hemsida.


Vad är capoeira för dig?

Capoeira för mig är en liten mix av många träningsformer, akrobatik, balans, smidighet, hjärngympa, kroppskontroll, kondition, socialisation (om det finns något ord som heter så), musik och mycket mer.


Varför är capoeira en bra träningsform?
Asså jag tycker det är bra för att det innehåller lite av allt som jag svarade på tidigare fråga. Det är även bra för man skadar ju inte varandra i capoeira, det är en icke-aggressiv kampsport. Och varför Luta da vidas capoeira är bra är för man kan slå sin tränare om man känner för det, han vågar inte göra nåt åt saken haha (oh shit nu dör jag på nästa träningspass).


Hur ser du på möjligheterna att utvecklas inom sporten?

Lägger man ner mycket tid & energi och går in för det så är möjligheterna att utvecklas oändliga.

Varför valde du att träna med Capoeira Luta da vida? 
Jag hittade hemsidan www.capoeiragbg.se och såg att gruppen gör träningsresor till Brasilien vartannat år, det var väl det som charmade mig mest. Dock blev jag galet besviken på att vi bara blev 4 elever som åkte till årets (2010) resa. Hade förväntat mig att vi skulle bli ca 20 st.

Vad skiljer oss från andra capoeiraföreningar?
Jag vet inte vad som skiljer oss från andra capoeiraföreningar eftersom jag inte har koll på andra men vad jag fick höra nyligen är att vår tränare har skapat avatars som matchar våra capoeiranamn som vi kan ha på våra träningskläder. Det vet jag inga andra föreningar som gör!

Hur hittade du info om oss?
Jag reste till månen o tillbaka o sen gick jag in på google o sökte på capoeira göteborg och hittade hemsidan.

Är det något man kan förändra med föreningen?
Jag är ganska nöjd som den är nu men skulle gärna vilja träna mera akrobatik. Sen att vi skulle kunna ha en timma i veckan där eleverna får slå skiten ur tränaren hade varit kul! :)

Har du något annat du vill tillägga?
Jaa det har jag! Endast de starkaste överlever här på jorden. Ta blommorna som ex - de är gröna! Ciaaooo!!
 
Får intervjun lov att publiceras med en bild på dig?
Ja om det är en snygg bild!
Ja, det är en jättefin bild! Don Juan på regnskogsvandring i Brasilien, sommaren 2010.

Tack!

Ett stort tack för den vackra buketten jag fick på Regionsfestivalen och all omtanke de senaste dagarna!/Contra mestre Sandália Preta

Tjejprojektet 2008-2010

IF Capoeira Luta da vida startade hösten 2008 ett projekt som riktade sig speciellt till föreningens kvinnliga medlemmar. Målet var att vi tillsammans skulle lära oss mer om capoeira och lära känna varandra. Alla tjejer samt mammor till barn i föreningen var varmt välkomna att delta. Tjejprojektet finansierades genom Idrottslyftet.


Vår grymma logga är designad av alltid lika fantastiska aluna Trancinha! Just denna gällde året 2009-2010.

Projektet pågick i två år och vi hade ca 2-3 träffar per månad. Vi gjorde allt från att titta på capoeirafilmer till att ha musik- och sångworkshops, teknik- och akrobatikworkshops, afrodans, smyckesverkstad....you name it! Det enda som vi hade tänkt att göra som inte blev av var agua capoeira - ett träningspass i bassäng! Men, vem vet - det kanske kommer framöver? På vår hemsida finns mer info om projektet.

Varsågoda - lite foton från några av våra workshops!


Tjejprojektets allra första workshop i september 2008: musik och sång!


April 2009: Gatinha har gjort världens kanske snyggaste capoeirapajer!


Portugisiskaworkshop hösten 2008 (dit killar också var välkomna).


Berimbauverkstad i full gång - vi gör smycken inför föreningens första klubbmästerskap för barn, november 2009.


Afrodans för tjejer våren 2010.


En av de workshops som vi höll i november 2009 när vi gjorde vår backdrop - det tog riktigt många timmar, det!


I april 2009 hade vi en härlig utomhusroda - hardcore style! Barfota på grusplan med en vacker sol som går ner över Göteborg, det ni!

Vill ni se fler bilder från Tjejprojektet? Kika in i vårt fotoarkiv!

Vad hände sen?

Projektet avslutades sommaren 2010 och kommer inte att drivas i samma form som tidigare. Vi kommer fortfarande att ha workshop och aktiviteter för våra medlemmar, men eftersom vi nu inte har speciellt riktade projektmedel till bara tjejer får alla medlemmar vara med! 


BabyCapoeira - nyhet i capoeiravärlden!

BabyCapoeira är en ny, spännande grupp som riktar sig till nyblivna föräldrar och deras små barn mellan ca 3 månader och 2 år. Alla späd- och småbarnsföräldrar är varmt välkomna med sina småttingar!

BabyCapoeira är vårt alldeles egna koncept
och kan bäst beskrivas som en unik och något mer föräldraorienterad variant av babyrytmik, med starka influenser av capoeira och brasilianska rytmer.


BabyCapoeira är full av musik, rytm och lekfulla övningar
tillsammans med era barn.


Så här går det till:

Vi gör roliga lekar och övningar inspirerade av capoeira och afrikansk dans tillsammans med våra barn, hela tiden till rytmerna av capoeiramusik och andra brasilianska toner. Gruppen är långt mer fysiskt krävande för föräldrarna än vanlig babyrytmik då vi använder våra egna kroppar som redskap för barnens lek. Speciellt fokus läggs på att föräldrarna ska få stärka och sträcka ut coremusklerna och ryggen. Vi sjunger, busar, dansar och rör oss till musik, spelar rytmer på olika instrument, klurar ut rörelser med kroppen och om barnet blir trött är det fritt fram att sitta i lugn och ro en stund och bara lyssna och titta.

BabyCapoeira stimulerar rytmkänsla, musikalitet, nyfikenhet, motorik och kreativitet - och allt sker i gemenskap med andra barn och vuxna.Efter passet är ni varmt välkomna attt njuta av vår bastu eller ta en fika ihop i vårt kök. Det finns både möjlighet att koka te eller kaffe, använda spisen eller värma mat till ert barn i någon av mikrovågsugnarna.


Kursstart: fredag 29 oktober kl 17.00

Lokal: Teatergatan 19, Göteborg


Längd: 8 pass á ca 35 minuter


Pris: 600 kr (1 förälder + barn), 800 kr (2 föräldrar + barn)

Klädsel: vanliga träningskläder & barnfota


Tänk på att:
Ta med vattenflaska samt att om möjligt undvika att ta med stora vagnar (p g a begränsat utrymme i lokalen). Om ni har möjlighet att ha barnen i bärsele eller i en ihopfällbar sulky är vi tacksamma!

 

Att testa på instrumenten och busa ingår så klart för barnen (och föräldrarna)!

Intresseanmälan:

Intresseanmälan till BabyCapoeira kan göras via e-post: info@capoeiragbg.se

Höstens första kursomgång är full, men det stora intresset gör att vi kommer att dra igång en ny kursomgång till våren 2011. Vårens omgång startar onsdagen den 2 mars kl 16.20.

Här kan ni se lite bilder från höstens kurs och läsa lite mer om hur höstens omgång har varit

Vi har även andra grupper som kan vara intressanta: MiniCapoeira för lite större barn (3-5 år) och FamiljeCapoeira för föräldrar och barn mellan 3-6 år samt 7-10 år. Klicka på länkarna för mer info om dessa grupper!


Presidentval och praktikplatser på svenska ambassaden i Brasilia

Vi höll tummarna igår för att Brasilien skulle få sin första kvinnliga president, men inte oväntat så blir det en andra omgång, rapporterade GP imorse. Dilma Rousseff presenterades som presidentkandidat och Lulas efterföljare i februari i år har blivit allt populärare. Hon fick 46 % av rösterna, men det krävs över 50 % för att segra. Vi ser fram emot att följa nästa val - 31 oktober är datumet att hålla i minne!

                          [bildkälla]

När vi ändå är inne på politik och statsmakter -

Någon gång om året brukar vi bli kontaktade av svenska ambassaden i Brasilia angående praktikplatser. Praktiken är visserligen oavlönad, men det är en grym erfarenhet! Oavsett vem som blir vinnaren i presidentvalet så är Brasilia en oerhört spännande stad att vistas i. Designad från scratch (av bl a Lúcio Costa, Roberto Burle Marx och Oscar Niemeyer) byggdes staden upp på bara tre år mitt ute i ingenstans. Sök nu (eller vänta tills nästa år då ni har lärt er portugisiska med oss!)


Här är annonsen:

Praktiktjänstgöring på ambassaden i Brasilia

Sveriges ambassad i Brasilia söker två praktikanter till vårterminen 2011.

Ambassadens uppgift är att vidmakthålla och stärka Sveriges förbindelser med Brasilien, att tillvarata svenska intressen och att bistå svenskar i nöd. Ambassaden har fem utsända diplomater och ett tiotal lokalanställda, som arbetar med politisk och ekonomisk bevakning och rapportering, att främja Sverigebilden samt utbytet mellan länderna inom handel, näringsliv och kultur, EU-samordning samt konsulära och migrationsrättsliga ärenden.

Brasilien är världens åttonde största ekonomi och femte största land både till yta och befolkningen. Det senaste decenniet har Brasilien genomgått en kraftig utveckling, har haft en god ekonomisk tillväxt och tar nu alltmer plats på den globala arenan. Internationella frågor som frihandelsförhandlingarna inom WTO samt mellan EU och Mercosul, klimat och hållbar utveckling, energi och jordbruk, är av stor betydelse i Sveriges relation till Brasilien.

Syftet med praktiken är att ge studenten en bred inblick i arbetet på ambassaden och dess löpande verksamhet. Samtidigt finns det möjlighet till fördjupning beroende på ambassadens behov och med beaktande av studentens intresse och utbildningsinriktning. Förutom arbete med den löpande verksamheten förväntas praktikanten kunna arbeta självständigt med de uppgifter som uppkommer.                                                                                                                 [bildkälla]

Sökande
Praktikanten ska vara inskriven som student vid svenskt universitet eller högskola. Svenska studenter vid utländska universitet kan också komma ifråga för praktik. Om praktik ej ingår som poänggivande kurs ska institutionen intyga att praktiken är relevant för den studerandes studieinriktning.

Praktikanten bör vara i slutet av sin utbildning inom statsvetenskap, förvaltningskunskap, ekonomi, juridik eller annan relevant utbildningsinriktning. Arbetet kräver god förmåga att skriva på svenska samt kunskaper i portugisiska eller spanska.


Praktikperiod
20 veckor (från omkring mitten av januari till mitten av juni). Exakt period bestäms direkt mellan praktikanten och ambassaden.


Ersättning & försäkring
Praktiken är oavlönad. Ambassaden kan normalt erbjuda bostad på ambassadområdet till en kostnad på 425 BRL per person och månad. I hyreskostnaden ingår Internetuppkoppling. Praktikanten ska vara försäkrad genom sitt universitet/högskola, annan huvudman eller genom egen privat försäkring.


Ansökan

Vänligen sänd in ett personligt brev där du förklarar varför du är intresserad av att praktisera på ambassaden i Brasilia. Bifoga CV samt ange tre referenspersoner som vi kan nå per e-post. Ansökan ska skickas per e-post till ambassaden.brasilia@foreign.ministry.se.

Sista ansökningsdag är den 5 november 2010.


Livesession från Ubatubas regnskog (del 2)

(Del 1 av reseberättelsen kan ni läsa HÄR)

Nästa morgon kom Serginho och hämtade oss för att vi åtminstone skulle få besöka indianbyn och sedan njuta av en av Ubatubas vackraste stränder, Praia de Felix. Vi hoppade i våra bilar och startade färden ut ur stan. Plötsligt tvärstannar bilen som Serginho sitter i och vi ser honom rusa ut ur förarsätet. Han spinger tvärs över vägen och vem sitter på busshållplatsen där? Mestre Jequié!Vi hälsar på honom allihop och efter att contra mestre, Serginho och Jequié har snackat ihop sig kommer de överrens om att vi ska skjutsa Jequié runt på sina ärenden i stan och sedan skjutsar vi hem honom och hälsar på i hans hem. Med bil går det snabbt att hämta upp event t-shirtarna och lämna av dem hos Mestre Jequiés elever och snart ger vi oss av, ut på landsvägar och sedan....djup in i skogen.

               

På smala, skumpiga jordvägar åker vi allt längre och längre in i regnskogen. Vi kör igenom små vatten drag och över trästockar. På träden hänger klase efter klase av bromelior och orkidéer, bananplantor trängs med citronträd och fåglarna kvittrar öronbedövande.


Till sist kommer vi fram, ett litet litet hus i en glänta i skogen. Jequié flyttade ut i skogen 1979 för att ta hand om sin far som vid det här laget är närmare 90 år. Många av Brasiliens riktiga mestres lever så här, i fattigdom men med en brinnande kärlek till capoeiran. Mestre Jequié berättar om capoeira, om sin historia och tar oss sedan med ut i regnskogen för ett dopp i ett vattenfall/fors. 
Exploção letar febrilt efter ormar att fotografera, men de håller sig borta (till alla andras stora lättnad). Vi badar och tar foton vid vattendraget och plockar med oss stenar som vi skall använda när vi spelar berimbau.

På vägen tillbaka till Jequiés hem plockar vi brasilianska hallon och sura, sura citroner som ser precis likadana ut som clementiner.Hemma hos Jequié äter vi kokosnötter och kör ett musikjam. Hur coolt är det inte att spela och sjunga ihop med två mestres mitt ute vid ett litet hus i regnskogen? 

Varsågoda - här är ett smakprov:
Contra mestre köper en berumbau och de flesta andra köper caxixi med sig hem. Jequié lär oss nya capoeirasånger, bl a ´Levanta saia, mulata, nao deixa molhar, essa saia costou dinheiro, dinheiro custa pra arrumar´ och ger Contra mestre ett minnesmynt som Mestre Jequié själv fått av Mestre Jogo de Dentro vid ett capoeiraconvent. Det är stort. Våra rodas kommer att ljuda och andas av historia härefter. Vi hoppas verkligen att Mestre Jequié kan hälsa på gruppen senare i år tillsammans med Mestre Serginho.Det här är en del av Brasiliens skönhet (och ibland förbannelse). Mycket sker av tillfälligheter, saker tas som de kommer och planer ändras hur lätt som helst. Hur stor är chansen egentligen att man av en händelse stöter på en mestre på en busshållplats bara så där? Hur stor är chansen att man får en heldag capoeirahistoria rakt in i pulsådern? Noll, kan tyckas, men i Brasilien är chansen faktiskt ganska god.

P.S. Jodå, vi besökte även indianbyn och hann med ett dopp på Praia de Felix. Vem vet, kanske berättar vi om det framöver!

Complicada gör en martelo solto i skymningen på Praia de Felix, Ubatuba. 


Brasilianska kampsportscentret i Fighter magazine

Visst är den snygg, reklamen för Brazilian martial art center som vi har bildat tillsammans med Yamasaki Academy? Vi är riktigt glada att ha hittat en förening som kompletterar oss så bra - Yamasaki, you know we love you! Vi ser fram emot ett härligt samarbete!

Lägg namnet på minnet - fr o m årsskiftet kommer det att lanseras stort! Men vi börjar med en smygreklam i Fighter magazines septembernummer!
Våren 2011 slår Brazilian martial art center upp dörranra - men vi tjuvstartar redan nu! Varmt välkomna till Teatergatan 19 Göteborg

Kika gärna in på centrets hemsida - Brazilian martial art center


Dagens outfit goes....bling!

Stora örhänge är hett i höst - och hetast i capoeiravärlden är berimbauörhängen! Vi har lämnat sommarens små romantiska örhänge i pastellfärger bakom oss och frossar nu i en trend t o m större än höstens klarröda: brassefärger!   


Relâmpago vet precis vad hon gör när hon väljer örhänge i brasilianska flaggans färger. Brassefärger i capoeiravärlden är som the Birkin för fashonistas. Klassiskt, tidlöst och alltid så rätt!

Livesession från Ubatubas regnskog (del 1)

I Ubatuba, bara en timme ifrån Caraguá med bil, finns en av våra goda vänner, Mestre Serginho de Maré, och hans grupp Nova Maré. Under träningsresan 2008 styrdes färden dit för lite quality time med vår vänförening. Vi hade blivit lovade en riktigt grym överraskning och det tisslades och tasslades i bilarna om vad det kunde vara...

Övernattningsresan till Ubatuba var en utflykt som vi hade talat om under hela vår tid i Brasilien. Den har tagit nästan mytiska former eftersom brassar är....brassar. Det är mycket att saker tas som de kommer och för svenskar som gillar god organisation och struktur kan det bli något frustrerande. Så när Mestre Serginho till slut avslöjade överraskningen - att han skulle ta oss med ut i regnskogen för att besöka Mestre Jequié, en av Mestre Pastinhas elever, ökade pulsen lavinartat på oss alla. Skulle det gå, eller är det bara en av alla saker som föreslogs men som aldrig blir av?


Legendariske mestre Pastinha, grundaren av capoeira angola.

Vi åkte iväg från Caraguá fulla av förväntan, tänk om det ändå skulle bli av? Inte bara att få träffa en av Brasiliens häftigaste mestres, men också besöka en indianby ute i regnskogen....

Framme i Ubatuba tog mestre Serginho emot oss med värme och vi spenderade resten av dagen med att utforska staden(s shoppingutbud) och träna. Vi testade på en fantastisk glassbar där vi köpte glass per hekto.Jag kan starkt rekommendera Diamante negro - en riktigt mörk chokladglass som var helt makalös!

Alla smaker var dock inte lika fantastiska: Gato testade mentha och spottade och fräste. Uuuh! Tandkräm, gallskrek han.Runt sjutiden åkte vi till Serginhos skola, Criar-te, där vi skulle sova över. Medan Contra mestre, Papae och Serginho åkte runt och hämtade upp madrasser tränade vi andra capoeira tillsammans med Curió branco. Härligt! När killarna kom tillbaka möttes vi dock av det första bakslaget...de hade stött på Mestre Jequié på stan och han var upptagen dagen efter...han skulle förbereda inför ett kommande capoeiraevent i Bahia. Vilken besvikelse! Han var visserligen ledig dagen därpå, men då hade vi andra planer som inte gick att rubba...

Lätt nedstämda satte vi oss och tittade på capoeiraDVDs tills vi somnade...


Hur skall det gå för det nedstämda capoeiragänget? Blir utflykten en fullständig flopp, eller finns det en fortfarande en chans till oförglömliga upplevelser?

Läs den spännande fortsättningen imorgon!


Blå himmel med små, små stjärnor....


När vi närmade oss slutet av vår vistelse i Caraguá, upptäckte ett litet himmelrike. Caraguá Milk shake. En pyttepytteliten milk shake bar inklämd i en shoppingpassage. Dom är helt hysteriska. 133 olika smaker! Hur lyckas man komma på så många? Alla smaker går dessutom att kombineras med varandra...det, mina vänner, tänker jag inte ens räkna på! Man kunde köpa milk shake i för oss normala smaker, choklad, vanilj, jordgubb, banan etc...men det är dom udda smakerna som är frestande! Vad sägs om vår nya favorit: Blå himmel med små stjärnor?

            
                     Decidida visar upp vår nya favorit: ceu azul com estrelinhas

En giftblå shake med glitterströssel som är inspirerat av ett brasilianskt godis. Det låter farligt, men är syndigt gott! Brigadeiro var också en höjdare. Vi älskar ju redan godiset gjort av kondenserad mjölk och choklad, och shaken var minst lika god! Mangon var också ok, liksom Nutellan. Däremot var det INTE smart att kombinera passionsfruktskräm med en krispig mjölkchokladvariant...det blev...uhää. Nej, tacka vet jag Blå himmel med små stjärnor....kan man tänka sig ett gulligare namn på en milk shake?

RSS 2.0