Berimbau

I capoeiran är musiken en viktig del, det är rytmen av musiken som återspeglar sig i de capoeiristas som spelar i rodan. Musiken är självaste själen i capoeira. I denna nystartade artikelserien ska vi ta upp de olika instrumenten som styr musiken, rytmen och pulsen. Det finns fem instrument som används i capoeiran; atabaque, pandeiro, reco-reco, agogó och det viktigaste instrumentet av alla, nämligen berimbau.

 

 
Berimbau - Capoeiras rytm
[Källa: bild]

Varför är berimbauen så viktig för capoeira? Vad är en berimbau? Det ska vi ta reda på nu, vi börjar med att ta itu med vad som gör en berimbau. En berimbau består utav flera olika delar;

 • Verga: Uttalas "Ver-ga". En båge gjord av trä, traditionellt sett av träslaget beriba.
 • Arame: Uttalas "A-ra-me". En metallsträng, stämd från vergans topp till tå, utvinns vanligen ur gamla bildäck. 
 • Cabaça: Uttalas "Kabassa". En öppnad, torkad och urholkad kalabass (frukt som växer i tropiska områden) - hålls emot magen för att skapa basljud.
 • Dobrão: Uttalas "Do-brao". En sten eller ett mynt som hålls emot aramen för att bestämma tonen på berimbaun.
 • Baqueta: Uttalas "Ba-keta". En pinne som slår mot strängen, arame, för att skapa ljud.
 • Caxixí: Uttalas "Ka-shi-shi". En skallra gjord av vävt trä som ackompanjerar baquetan i samma hand.
Berimbauen har tre lösa delar samt tre delar som formar självaste stommen i instrumentet. Vergan, aramen samt cabaçan är denna stomme. Dessa tre delar sitter ihop och hålls med ena handen. De andra delarna är lösa och har olika syften. Dessa lösa delar är caxixí, baqueta samt dobrãon och används genom att hålla caxixín samt baquetan i samma hand och sedan slå mot strängen (aramen), för att få fram olika toner använder man sedan sin andra hand som håller i stommen samt i dobrãon. Genom att flytta cabaçan mot magen skapar man djupare och dovare toner - det går att "waila" (som med en gitarr) genom att flytta cabaçan fram och tillbaka mot magen snabbt.


För fler toner använder man även dobrãon (stenen) som hålls mellan tummen och pekfringet för att spänna åt strängen samt för att dämpa strängen och skapa ett slags rispande ljud. Att börja spela berimbau är inte så svårt - det första hindret är att lära sig hålla i alla delar samtidigt utan att tappa dom.

Nu när vi vet vad en berimbau består av och hur den används vill vi ju också veta varifrån den kommer och varför den används i capoeira!

Ja, det är faktiskt så att båda dessa frågorna är inte så speciellt lätta att besvara för att berimbauens historia är väldigt luddig och det finns olika teorier varifrån den egentligen kommer. Den teori som stöds mest är att berimbauen delar historia med harpan och har funnits i över 6000 år. Dess härkomst sägs komma från södra Indien och Egypten. Vad vi vet med säkerhet är att berimbauen kom till Brasilien ifrån Afrika då slavhandeln rådde. Berimbauens riktiga användningsområde är inte säkert men den användes mycket av munkar för att tigga samt av handelsmän för att locka till sig kunder.

Varför används då berimbauen till just capoeira? Det är det heller ingen som vet, berimbauen tillkom inte i capoeiran förrän på 1900-talet. Även då var dess syfte inte helt säkert. Nu tror vissa antropologer att olika capoeira-mestres använde berimbaun för att tillbe andar och diverse andra religiösa ändamål. En annan teori är att gatuförsäljare som bl a sålde berimbau började spela i närheten av en roda för att på så sätt dra uppmärsamhet till sina varor. Efterhand har berimbauen inkorporerats i capoeiran och används vid rodan för att skapa rytm.

I en roda ska det användas tre olika typer av berimbau (antalet berimbau varierar från grupp till grupp, men allra vanligast är det att ha tre olika) - detta för att ge olika rytmer och tonljud. Berimbauen ser alltid samma ut men det som skiljer de olika åt är storleken på cabaçan. Ju större cabaça desto dovare blir ljudet. De olika typerna av berimbauer kallas för;

 • Berimbau Gunga - En stor cabaça som ger mycket basljud.
 • Berimbau Médio - En medium-stor cabaça som är ett mellanting mellan gunga och viola.
 • Berimbau Viola - En liten cabaça som ger ett ljust och mer diskant liknande ljud.

/Anjinho

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 • bloglovin
 • Blogg listad på Bloggtoppen.se Sport Sport bloggar
  RSS 2.0