Buffé á la Brasil


Häromdagen blossade en debatt upp i GP som inom ett dygn fick över 450 inlägg- är det rätt att en restaurang nekar en gäst att ta dessert på grund av att man inte orkat äta upp den mat man tagit från buffén? 


Vi går relativt ofta (åtminstone ett par gånger i månaden) till en restaurang i närheten av lokalen för att käka buffé och umgås efter träningen. Jag minns första gången vi tog med vår tränare dit - han blev överraskad av hur stora portioner folk tog och hur mycket mat som slängdes. Det är uppenbart att ögat vill ha mer än vad magen klarar av. Och visst - vi har väl alla råkat ut för det någon gång (i mitt fall är händer det oftast om det är smarriga tårtor inblandade). Contra mestre berättade då om hur bufféer fungerar i Brasilien - något som vi under de senaste träningsresorna även fått uppleva själva. 


Capoeiragänget käkar kvällsmat i Caraguá, Brasilien 2010.
Capoeiragänget käkar kvällsmat i
Caraguá, Brasilien, juni 2010.


De allra flesta buffér - s k self-service - fungerar så att man plockar på sig det man vill äta och sen går man till kassan och väger maten. Därefter betalar man utifrån vikten. Konceptet är i mina ögon helt lysande. Gästen får plocka på sig just de godbitar man är sugen på, det är billigt och maten är oftast genuint brasiliansk (d v s feijoada, kött, grönsaker, ris etc), men det är ett så brett utbud att man lätt kan käka på samma restaurang i upp mot en vecka utan att tröttna. Ofta kan man även köpa efterrätt på detta sätt (brasiliansk brylépuddig - I say no more!). Här kommer dock den lilla twisten - det som gör den brasilianska buffén lite speciell. I princip alla restauranger som serverar buffé tar ut en straffavgift om man slänger mat. Avgiftens storlek varierar, men jag har sett summor upp mot R$ 50 (d v s ca 220 kr).

Sug lite på den, ni!

På vår första träningsresa 2008 diskuterades detta koncept flitigt. Skall man verkligen behöva betala för något två gånger om? Är det inte lite fult att ta betalt för något som man redan har tagit betalat för? Men när vi tänkte efter så - varför inte? Man kan lika gärna vända på det. Varför tar man för mycket mat? Är det inte bättre att ta mindre portioner och hellre fylla på om man fortfarande vill ha mer? Att mat kastas i onödan är alltför vanligt. Har sett undersökningar som visar att uppemot 1/3 av all mat som produceras i Sverige slängs helt i onödan. Om detta är ett sätt som minskar matsvinnet, så varför inte?   


Här kan ni läsa vad GP skrivit:

Slängde mat nekades dessert - GP

Det är folksjälen som reagerar - GP

/Complicada

Kommentarer
Postat av: mittlivogis

De får mer än gärna införa samma sak här i Sverige. Men än så länge är det inte så och då ska man inte skälla ut gästerna. Erbjuder man "ät så mycket du vill" då är det det som gäller om inte annat anges. Man kör ju det som reklam just det att man ska äta så mycket man VILL och då kan man inte bara ta det tillbaka så där. Men som sagt, jag välkomnar mer än gärna tydligare regler, även stränga sådana. Vet man i förväg att man inte får efterätt om man inte äter upp då ser jag inget problem med detta. Problemet är när man inte är tydlig med det från början, vilket krögaren i det fallet inte verkar ha varit. Dessutom verkade han vara oförskämd och det tycker jag är opassande i ett serviceyrke. Inte att kunden alltid har rätt men jag tycker det behövs mer än att inte äta upp sin mat för att bli utskälld och utslängd.

2011-07-23 @ 02:36:55
URL: http://mittlivogis.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
  • bloglovin
  • Blogg listad på Bloggtoppen.se Sport Sport bloggar
    RSS 2.0