Hur funkar en träningsresa?


Vi åker på träningsresa till Brasilien ungefär vart annat år. Vi var där 2008, 2010 och nu i dagarna åkte ett gäng på nio lyckliga personer iväg för att genomföra Capoeira Luta da vidas 3:e träningsresa.

Normalt sett är det mellan 8-15 medlemmar i olika åldrar som följer med. Det brukar alltid vara något barn med, om inte annat vår contra mestres äldsta son, supercharmige Sapinho (lilla grodan), 3 år. Vi brukar åka till delstaterna São Paulo och Rio, helt enkelt eftersom det är där vi har de flesta av våra kontakter och vi känner till området.

En resa brukar vara ca två till fyra veckor, allt beror på de medlemmar som följer med. Man måste dock inte vara medlem för att få följa med - man behöver faktiskt inte ens kunna capoeira. Det är ofta någon släkting eller kompis följer med. Det är inte ens alltid så att alla åker tillsammans vid samma tidpunkt. På nästan alla resor är det alltid en eller ett par som kommer eller åker både senare och tidigare. I år t ex kommer Pica-Pau att stanna kvar i ytterligare några månader för att riktigt lära känna capoeirans själ och bli grymt duktig!  

Capoeira Luta da vidas träningsresa till Brasilien
Capoeira på stranden kör vi så klart nästan varje dag!! Trinidade, 2010.

Väl på plats i Brasilien tar capoeiran så klart en stor del, men hur mycket bestäms av de som reser ihop. Ibland vill folk träna mer intensivt, ibland mindre. Lika viktigt som capoeiran är att uppleva landet, kulturen och njuta av livet på andra sidan jordklotet!

Vi reser ofta runt i delstaterna för att dels hälsa på olika vänföreningar och dels se mer av landet. De resor vi gör blir långt mer genuina och personliga än om man åker charter - vi bor hos våra capoeiravänner majoriteten av tiden vi är där, vi lär känna ställen man aldrig skulle hitta till ens med Lonely Planet.


På besök hos Rei Zumbi, Caraguatatuba, Brasilien
På besök hos en vänförening i Caraguatatuba, São Paulo, Brasilien, 2008.
  
Vad kostar det? Troligtvis mindre än en charterresa. Eftersom vi ofta har gratis boende och lagar den mesta av maten själva så kommer vi undan förhållandevis billigt. Man får räkna med runt 9 000 kr för flyg tur/retur, mellan 500 - 2 000 kr för boende (om vi måste ta in på hotell, t ex i Rio), kanske 800 - 1 000 kr för mat, ca 1 000 -2 000 kr för transport inom landet (bussar, hyrbild, båt) - och så mycket fickpengar som man är sugen på att spendera, räkna med minst 1 000 kr per vecka. Man gör alltid av med mer än vad man tror man skall göra. Det finns ju så himla mycket kul att shoppa!!!


Jodå...det kan regna även i Brasilien. Paraty, 2008.

Vi brukar göra våra resor när det är sommar i Sverige, oftast under juni-juli. Det innebär även en annan sak: det är vinter i Brasilien. Usch, tänker ni kanske då. Vinter...kallt, regnigt...tja, det kan det vara. Ta i trä, vi har haft tur varje gång än så länge. När det har regnat har det gått över relativt snabbt, och tro oss när vi säger att det är bra mycket värre med en kall och regnig sommar i Sverige än en regnig vinter i Brasilien. Med rätt kläder, d v s byxor, en kofta eller hoodie och ett paraply kommer man långt. Kan vara bra att ha med sig två par lite varmare tröjor (för ombyte), eller så tar man tillfället i akt och drar till ett shoppingcenter och väntar ut regnet, torr och varm. Eller så tar man en tur till stranden. Vattnet är hyfsat behagligt även vid regn, i alla fall inte värre än att bada vid Lillebybadet i början av juni.


Capoeira music jam i regnskogen med mestre Jequie, mestre Serginho da mare och contra mestre Sandalia preta.
Magisk musiksession mitt i regnskogen med mestre Jequie, Mestre Serginho da Maré & vår egen contra mestre Sandalia Preta, 2008.

Men när det inte regnar, då är det skönt! Räkna med ca 20-25 grader och en sol som värmer gött utan att man blir tokbränd. Då njuter vi av livet! Av att träna capoeira, vandra i regnskogen, sola på stranden, hyra en båt och åka ut och upptäcka obebodda paradisöar, umgås, äta gott och ha det riktigt, riktigt härligt.

båtutflykt i Paraty
Heldagsutflyt med båt till flera av de galet vackra öarna kring Paraty, 2010.

Vill du veta mer om våra träningsresor? Kika då in under kategorin Resor här på bloggen eller besök vår resedagbok!

Nästa resa, då? Hm...den borde ju bli 2014, men det kan tänkas att vi lämnar våra invanda spår och sticker redan nästa år. Vem vet - det är trots allt NI som bestämmer!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
  • bloglovin
  • Blogg listad på Bloggtoppen.se Sport Sport bloggar
    RSS 2.0