Njut av sommarens hemmagjorda sylt


Drygt 13 % av svenska folket tar tillvara på frukt och bär enligt GP (18/7-11) och Expressen pratar om hemkok som nya trenden. Varför inte fler? Hur många vinbärsbuskar, jordgubbsplantor och äppleträd finns det inte i trädgårdar, vid sommarstugor och på bakgårdar? I många bostadsområden finns det bärbuskar och fruktträd planterade - titta dig omkring där du bor. Det är mycket möjligt att det finns ett oupptäckt överflöd. Så har vi det där jag bor - området har en hel dunge med svarta, röda och vita vinbär som alla som bor här får plocka från. Eller bege dig till havet och plocka slånbär till saft eller till skogen för att plocka björnbär, vildhallon, lingon, blåbär eller smultron - eller varför inte fråga grannen om du kan plocka lite fläder eller krusbär? 

Bär är en riktig guldgruva - gör din egna goda saft och sylt - eller varför inte frysa in bären för att baka en god kaka till hösten. Testa t ex vår härliga vinbärskaka - enkel och supergod!

Att göra egen sylt är mycket enklare än vad man tror. Dessutom blir det både billigare och godare eftersom frukthalten oftast är högre, bären perfekt mogna och smakrika (nåja...men det är i a f något du själv kan styra över) och du vet vad du stoppar i dig. Så - här är ett enkelt grundrecept och några tips på smaksättningar. 

Grundrecept för sylt (ger 2 liter sylt)

2 liter frukt eller bär (självklart går det även att använda djupfrysta bär)

ca 6 dl socker 

ev 0,5-1 dl vatten (om det är s k 'torra' bär som amerikanska blåbär, lingon och vinbär) 

ev 1 krm natriumbensoat (konserveringsmedel, t ex Atamol)

ev 1 tsk citronsyra (för tjockare konsistens samt att bevara färgen på röda bär) eller saft från 0,5-1 citron


Rengör bären (sortera bort dåliga bär!) och skär eventuellt frukten i mindre bitar. Varva bär och socker i en tjockbottnad kastrull. Hur mycket socker som du väljer att använda beror på dels hur mycket pektin bären innehåller och hur hållbar sylt du vill ha. Ju mer socker, desto bättre konservering. MEN - tänker ni på hälsan så gör som vi: koka mindre satser sylt, en-två brukar per gång, och gör det hellre oftare. Då kan du dra ner kraftigt på sockret eftersom sylten ändå äts upp inom ett par veckor.

Låt sylten koka upp och sedan småkoka i drygt 15 minuter. Skaka om kastrullen då och då så att bär och socker blandas. ta bort kastrullen från värmen och skumma sylten väl. Detta är viktigt för hållbarheten.  

Om du vill använda konserveringsmedel så rörs det i nu. Rör ut natriumbensoat i lite sylt som sedan blandas ner i kastrullen. Sylt utan konserveringsmedel brukar hålla sig i upp till ett år.

Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar. Fyll burkarna ända upp till kanten och sätt på locket direkt. Då bildas ett vakum som hjälper syltens hållbarhet.

Njut!!!


1. Rengör bären (om det behövs).



2. Varva bär och socker och låt det
koka i ca 15 minuter.



3. Skumma sylten när den har kokat klart.
Sked eller hålslev fungerar lika bra.



4. Häll upp på väl rengjorda och steriliserade burkar.
Se till att du fyller burken ända upp till kanten.


Beprövade favoritsmaker

- rabarber och morot (galet god - rekommenderas !!)
- rabarber och hallon
- rabarber, nekatrin & citron
- rabarber och jordgubb
- vita vinbär och jordgubb
- hallon och svarta vinbär


Lite tips

- Få gärna med lite syra i sylten, t ex genom att använda saft från citron eller lime

- Våga testa nya smakkombinationer, varför inte blanda lite vanlilj, laktits eller choklad i sylten? 

- Det finns även syltsocker som man kan köpa om man vill underlätta för sig. Personligen använder jag det aldrig eftersom det är mycket dyrare (ett paket konserveringsmedel kostar ca 7-10 kr och räcker lääääänge) och mina sylter ändå är uppätna inom ett par veckor...men...vill man så.


Själv skall jag ta och ställa mig vid syltgrytan ikväll! Kvällens sylt blir en försök till att skapa en ny, spännande smakkombination: gröna druvor och rabarber!

/Complicada

P.S. Vill du lära dig mer om att göra sylt, marlemad och gele? Här är en superbra site!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
  • bloglovin
  • Blogg listad på Bloggtoppen.se Sport Sport bloggar
    RSS 2.0