Keep it simple

Vi hade en bra plan, Monika och jag. Håll det enkelt, sa hon. Javisst, det är klart 
vi ska, sa jag. Ungar älskar enkel mat: spagetti och köttbullar, korv
med bröd, kassler med ris. Lätt att göra, alltid en hit. Eh...kan någon förklara vart
det gick fel?

Plötsligt var det en dag kvar tills sommarskolan skulle sätta igång och jag skulle
omringas av 18-20 hungriga barn. Oj. Mat. Ringde Anjo och berättade om vad som
väntade. Inga problem, sa hon. Jag har ju drivit restaurang, kommer över med en
gång så löser vi det!

Det kanske var där det började...vi blev lite FÖR kreativa.

Vi pratade thaimat, exotiska kryddor, dubbelpanerad zucchini och plötsligt var
spagettin som bortblåst. Det är klart att vi skulle servera stekt ris på thailändskt
vis som en av rätterna! Det går JÄTTESNABBT! Och blir hur gott som helst, det är
det ENDA som barn beställer in på thaikrogar. Lysande! Vi var grymt nöjda med
oss själva.
Tills det blev måndag kväll. Vi hade glömt av att innan det är måndag kväll och 
matlagningsdags så har det varit söndag natt med klarvaken och busig bäbis och
sedan måndag dag med fantastisk kul men sjukt intensiv första dag på
sommarskolan. Lägg till ett löpband på gymmet som levde ett eget liv och fick
Anjo att göra en trippel bakåtskruv snett över tjejen på löpbandet bredvid och
sedan en buss som av någon anledning inte alls gick dit hon trodde den skulle
vilket genererade en 45 minuters haltande promenad för att hitta en buss som
gick åt rätt håll....klockan var nästan 22 när vi började med maten.
Inget bra utgångsläge. Det blev inte bättre av att tårarna strömmade av allt
lökhackande, att fläkten inte ville funka ordentligt och att grönsakshögen bara
växte och växte ju mer vi stekte...men vi fick vår belöning...när klockan närmade
sig ett kunde Anjo äntligen gå hem och jag falla ihop i sängen.

Klockan har passerat midnatt och det är alldeles för mycket grönsaker kvar att steka...




Så - alla därute som vill laga något riktigt gott åt 20-25 pers och inte har något
emot att svettas i köket tills långt in på natten - här är receptet:

Supergott stekt ris
1,5 kg ris
1 jättestor blomkål 
1 jättestor broccoli (eller 2-3 mindre)
1 purjolök
5 gula lökar
1 kg morötter 
6 st vitlöksklyftor
15-18 ägg
 
Marinad (barnvänlig variant som funkar lika bra på vuxna)
5 msk ingefära 
5-8 msk soja
3 st grönsaksbuljongstärningar
1 tsk chilli
6 tsk socker
2 tsk svartpeppar
1,5 dl vatten
 
Koka riset och låt svalna - genomkoka det inte helt utan låt det behålla lite tuggmotstånd 
(det kommer att lagas klart när det steks). Finhacka löken och purjolöken, pressa vitlöken
och fräs allt genomskinlig. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och smaka av. Var inte
rädd för ingefäran - den blir fantastisk i marinaden! Dela alla grönsaker i små bitar och fräs
dem i omgångar tillsammans med marinaden. Blanda lök och grönsaker i en långpanna.
Vispa upp äggen och stek dem så att de precis blir fasta. Blanda i äggen i grönsakerna.
Stek riset och blanda det med grönsakerna. Klart! (Jag vet, det låter sjukt enkelt...antar att
hemligheten är att inte börja laga mat åt 25 pers kl 21.30 på kvällen...)
Vill man kan man självklart blanda i lite räkor, tofu eller kyckling. 

Matlagning, precis som capoeira, handlar om kreativitet, att ha kul och att våga testa nya kombination. Eller hur?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
  • bloglovin
  • Blogg listad på Bloggtoppen.se Sport Sport bloggar
    RSS 2.0